Bee En tiedä. Kukaan ei tiedä. Uskoin pitkään, että aina on olemassa totuus. Mutta ennen totuutta on näkökulma ja niitä ei koskaan ole vain yhtä. Eli totuus on mahdottomuus ja sen kanssa on elettävä. Muiden elävien kanssa — järjen varassa.

Naisena Suomessa

Olen luultavasti elänyt ihmisnaaraan kulta-aikaa täällä pohjoisella maapallon alueella. Koen, että minulla on ollut mahdollisuus kaikkeen mihin ihmisuroksillakin. Olen saanut itse tehdä valintoja ja vastata niistä. Olen saanut käyttää älyäni ja intuitiotani tehdäkseni elämästäni itselleni riittävän hyvän. 

Fyysisiltä voimiltani olen heikompi kuin miehet, ja ymmärrän, että voimaa käyttämällä mies pystyisi vaikuttamaan omaan tahtooni. Tuo voiman käyttö on kulttuurinen asia. Täällä minulla on, ja on ollut, miesten kanssa tasaveroinen mahdollisuus tehdä asioita ilman, että olisi jokin ennalta asetettu rooli, johon minun taivuttettaisiin. Kiitos miehille.

Olen hyvin iloinen ja ylpeä kulttuurimme naiselle antamasta vapaudesta. Se on äärettömän arvokas asia, jonka haluaisin kaikille eläville ja syntyville naisille ja tytöille. Minun on hirvittävän vaikea asennoitua naista millään lailla vähätteleviin kulttuureihin, oikeastaan en pysty siihen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän MathiasLindy kuva
Mathias Lindy

Erinomaista. Yksi niitä harvoja kirjoituksia, joissa sanotaan kiitos. Olisin vain toivonut ettet olisi maininnut muita kulttuureja lopussa, vaikka toki ymmärrän miksi niin teit.

Eiköpä liene siihenkin taas tartuta.

Omasta puolestani kiittäisin naisia noin yleisesti -> vaikka osa teistä on omalla tavallaan ihan yhtä hulluja kuin miehetkin, olette silti ihan parhaita.

Vielä kerran: Kiitos.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Hienosti kirjoitettu Birgitta! Kiitos! Olen niin samaa mieltä asioista, joita esitit.

Käyttäjän leilamustanoja kuva
Leila Mustanoja-Syysmeri

On tosi helppoa yhtyä edelläolevien kommentoijien kiitoksiin. Todella hieno ja oivaltava kirjoitus sinulta Birgitta (taas kerran...) Tämäntyyppisiä kommentteja näkee valitettavan harvoin. Suomalaisten naisten asemasta avuttomina uhreina löytyy kirjoituksia jatkuvasti, vaikka se ei vastaa todellisuutta. On jo aika irrottaa suomalaisten naisten tilanne niiden maiden tilanteista, joissa naiset ovat ihan oikeasti uhreja.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Kiitos Leila. Suomalaisessa kulttuurissa nainen voi olla punklaulaja, professori, pappi, palomies tai mikä vaan. Muutenkaan identiteetin luomiselle ei ole esteitä. Olen yrittänyt viestiä tätä kaikille läheisille nuorille naisille, että osaisivat pitää sitä arvokkaana ja huomasivat myös miestemme voisiko sanoa ainutlaatuisuuden — he ovat puolellamme.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset