Bee En tiedä. Kukaan ei tiedä. Uskoin pitkään, että aina on olemassa totuus. Mutta ennen totuutta on näkökulma ja niitä ei koskaan ole vain yhtä. Eli totuus on mahdottomuus ja sen kanssa on elettävä. Muiden elävien kanssa — järjen varassa.

Minäkö syyllinen?

Luin juuri Abdirahim HUSU Husseinin blogista, että olen syyllinen Lähi-idän ihmisten kärsimyksiin. Mistä se syyllisyys minulle tulee? Syntymästäni? Onko syntymäpaikkani siis ensisijaisesti maapallo? 

Vastaan omasta puolestani, että olen syntynyt Suomeen. Pohjoiseen valtioon, jonka toivon ensisijaisesti ratkovan tämän oman kylmän ja vähäisten luonnonrikkauksien ja pääomien alueen toimeentuloa. Enkä tunne syylllisyyttä kaukaisten maiden ihmisten ratkaisemattomista ongelmista. 

Sitä paitsi Lähi-idässä on ollut ongelmia koko minun ikäni, eivätkä ne suurella todennäköisyydellä ratkea lopun elämäni aikanakaan. Emme me suomalaiset ole millään tavoin ongelmien syntymistä edesauttaneet, emmekä niitä ylläpitäneet. 

Lähi-idässä asuu tempperamentiltaan ja kulttuuriltaan meistä suuresti poikkeavia ihmisiä; olen lapsesta asti ihmetellyt tv:n uutiskuvia kiväärit taivasta kohti olevista ihmismassoista toreilla, keskellä kirkasta päivää. Ja kivääreillä usein vielä ammutaankin sinne taivaalle. Mitä ihmettä ylipäänsä kukaan pragmaattinen, viileämpi mielenlaatuinen pystyisi noille kuumakalleille neuvomaan? No ei mitään, tuhannesti on kyllä yritetty. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (63 kommenttia)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Syyllisiä on paljon. Suomessa erityisen syyllisiä ovat lihaa syövät suomalaiset hetero miehet. Purettuna neljään osaan pääsee syyllisyydestä pala kerrallaan. Ala kasvissyöjäksi. Hae uusi kansalaisuus. Ole vähintään bi seksuaali. Nykyään sukupuolen vaihto on mahdollinen. Kyllä se siitä.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Te olette syyllisiä kaikkeen, mutta minä en voi koskaan olla syyllinen mihinkään.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Tarkentaisitko noita pronomineja.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

No siis, koska valkoinen lihaasyövä heteromies (ja vähemmässä määrin heteronainen) on todennäköisesti syyllinen kaikkeen mahdolliseen, niin loogisesti minä itse ja muut minun näköiseni eivät ole todennäköisesti syyllisiä yhtään mihinkään.

Kaikki on yhteiskunnan vika.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #5

Kiitos rautalangasta, vastasit siis Jp:lle.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #6

Kyllä minä osoitin kommentin sinullekin.

Tosin voidaan osoittaa objektiivisesti, ettei suomalainen nainen ole yhtä syyllinen kuin suomalainen mies. Suomalaisista miehistä 92% ei pelkää liikkua yksin pimeällä, mutta naisista vain 66% uskaltaa liikkua yksin ulkona pimeällä.

Muokkaus: Sori, meni ohi aiheen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #14

Nyt rupesi pelottamaan, kun syyllisyys osoitetaan objektiivisesti kyselytutkimuksen tuloksen perusteella. Mitäkö tutkittiin? Ilmeisesti(irrationaalisten) pelkotilojen jakautumista sukupuolen perusteella. Ei muuta kuin tuomioita langettamaan, mitä määräisit minulle rangastukseksi Karo?

P.s. Jos naiset pelkäävät pimeää yleisemmin kuin miehet (kyllä, kärjistin tahallani), se ei osoita että miehet olisivat syyllistyneet mihinkään. Käänteisesti se ei myöskään osoita "ettei suomalainen nainen ole yhtä syyllinen kuin suomalainen mies".

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #34

Se ei ole minun asiani tuomita ketään, erityisesti ei yksilöitä. Ja jos nyt tarkkoja ollaan niin syyllisyyttä ei voi osoittaa kyselytutkimusten perusteella.

P.S Oikeistohegemonian soluttama oikeusjärjestelmämme ei myöskään salli kollektiivisia rangaistuksia, tai tällaisen huhun luin netistä. Se on sääli, kun ajattelee kaikkea pahaa jonka tietyt ryhmät ovat saaneet aikaan, mutta sen kanssa on vain elettävä.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #5

Kaikki on yhteiskunnan syytä. Mitään en ole yrittänyt. Muuta en ole keksinyt. Tässä ollaan. Yhteiskunnan vika.

Pekka Heliste

Suomalaisia sotilaita on nytkin sielä kouluttamassa paikallisia sotilaita tappamaan

Ja Israelin aremijassa on vuosittain n 200 vapaaehtoista avustamassa Israelia tappamaan palestiinalaisia.

Olet ollut äänestämässä tai jättänyt äänestämättä ja siten avikuttanut Suomen suuntaan

On farisealaisuutta kieltää oma vastuu

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Eli mielestäsi syyllisyys tulee syntymässä.

Pekka Heliste

Kyllä se tulee suomalaisuuden mukana .Se tulee kun hyväksyt Suomen politiikan.

Aivan kuten murhaa avustanut on syyllinen murhaan

Oletko tehnyt mitään estääksesi Suomen ja suomalaisten osallistumieen tappamiseen ?

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #9

Miten politiikan voi hyväksyä tai olla hyväksymättä?

Järkeni sanoo, että en voi tehdä mitään, jolla olisi merkitystä tappaviin ihmisiin. Minulla ei ole mitään tekemistä kenenkään tappajan kanssa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Suomi pönkittää myös Israelin aseteollisuutta ostamalla siltä aseita ja myy kranaatinheittimiä Saudi-Arabialle.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Lisäksi tuolla suunnalla olemme osallistuneet erilaisiin rauhanturvaoperaatioihin lähes keskeytyksettä sitten vuoden 1958. Kun lähtee toisten riitojen keskiöön, tulee myös ottaneeksi vastuuta. Vaikka Husun argumentointi ei ollut kovin pitävää, Bee ei pääse vastuutaan pakoon jos on Suomen kansalainen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #16

Kun kyseessä on valtio ei vastuuta pääse pakoon "ikinä", valitan. Tärkeämpi argumentti oli luonnollisesti tuon sekaantumisen jatkuminen edelleen.

Sari Haapala

"Ja Israelin aremijassa on vuosittain n 200 vapaaehtoista avustamassa Israelia tappamaan palestiinalaisia."

Laitat tätä kommenttia jokaiseen keskusteluun. Laitatko lähteen tälle, joka sisältää vuosittaiset luvut tappamaan lähteneistä suomalaisista ja suomalaisten tappamista palestiinalaisista.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jos mielikuvat Suomesta kiinnitetään jatkuvasti maan kylmyyteen, vähäisiin luonnonrikkauksiin/pääomiin niin ei välttämättä tehdä hyvää palvelusta Suomelle.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Ne ovat premissejä ei mielikuvia.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Luonnonrikkauksien suhteen on hyvä olla lyömättä lukkoon mitään premissejä muuttuvassa maaimassa. Meillä on esim vettä, puhdasta luontoa ja yllättäviä mineraalilöytöjä muuttuvassa kysyntäkentässä voi hyvinkin olla. On suorastaan haitallista harrastaa tuomiopäivän julistuksia kotimaisista luonnonvaroista.
Kylmyys on premissi mutta senkin jauhaminen kylmää. Pääomien suhteen kaikki on suhteellista, eli riippuu mihin vertaa.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #20
Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #21

Sori nyt vaan mutta luonnonrikkauksia ei voi laskea kuin pörssissa saaden päivän kurssin, ei vaan voi.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #23

Ymmärsin, että kiinnitit huomiota kirjoittamaani "Pohjoiseen valtioon, jonka toivon ensisijaisesti ratkovan tämän oman kylmän ja vähäisten luonnonrikkauksien ja pääomien alueen toimeentuloa."

Siinä oli keskeistä sanat: ratkoa toimeentuloa. Jos jollain luonnonvaralla ei ole käyttöä vielä tänään, sillä ei ratkota tämän päivän toimeentuloa. Tulevaisuus on sitten tulevaisuudessa, ja toivottavasti löytyy jotain, mitä voidaan käyttää. Vesi voi olla hyvinkin arvokasta tulevaisuudessa, mutta vielä sitä ei ole hyödynnetty.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #25

Kyllä kyllä. Ratkominen vaan edellyttää avointa positiivista ja kansaivälistäkin ilmapiiriä Jatkuva negatiivisten mielikuvien takominen ei ole sitä. Usein tahot jotka haluavat motivoida jotain säästöjä siinä sivussa tulevat levittäneeksi passivoivaa 'ruikutusta'.
Varakkaan mutta pihin perheen isä js äiti voivat lamaannuttaa omat lapsensa puhumalla jatkuvasti siitä kuinka tiukalla raha on. Hyvää tarkoittava säästäväisyyseetos saattaa muuttua siinä tapauksessa haitalliseksi.
Kun taloudellisia prioriteetteja tuodaan julki niinkuin sinä tässä teet, olisi suotavaa että ne edes vaikuttaisivat uskottavilta. Ei ole uskottavaa että oikeasti toivot kotimaisia satsauksia jos maalaat kotimaan jo kaikki pelit hävinneeksi viheiliäisyyden ja jään runtelemaksi pikkusiperiaksi. Ilmiö että kansallisia etuja painottavat maalaavat passivoivia kuvia Suomesta on kovin kovin yleinen.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #27

"maalaat kotimaan jo kaikki pelit hävinneeksi viheiliäisyyden ja jään runtelemaksi pikkusiperiaksi"

Noinko? En tiennyt sitä. Omasta mielestäni kirjoitin realiteeteista, jotka pitää ottaa huomioon. Vapaavuoron puolelle muuten laitoin muutaman kuvan, miten itse olen käyttänyt tietojani ja taitojani kaunistaakseni pikkupläntin tätä pohjoista maata. Täytyy ottaa kaikenlaista huomioon, että kasvit selviävät.
http://bvalonen.vapaavuoro.uusisuomi.fi/viihde/210...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #29

Kiitos linkistä käyn myöhemmin. Kiitos myös keskustelusta jossa otin esiin ilmiön joka usein ollut mielessä muissakin yhteyksissä mutta tässä kohtaa sattui "purkautumaan".

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #30

Mehän useinkin keskustellaan, hyvä niin :)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #25

Taannoisessa tv-haastattelussa Linkolakin totesi, ettei meidän pohjoisen kylmässä maanosassa pystytä tuottamaan maanviljelyksellä läheskään niin paljoa kuin esimerkiksi Ruotsissa. Muista maista nyt puhumattakaan.

Nykyään jopa tanskalaiset ovat ostaneet paljon hyvää maanviljelysmaata Romaniasta - pitäisiköhän meidän tehdä samoin? Meillä tuotetaan vain tukiaisilla, mutta Romaniasta kuulemma saa runsaita satoja useampaankin kertaan vuodessa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #47

Hyönteiskasvatus on tulevaisuuden melodia.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Syyriassa on sota ja se on meidän syytämme. Länsimaiden filosofia, ihmiskäsitys ja ihmisoikeudet kertovat , että kaikki ihmiset ovat samanlaisia. Koska heitä tulee auttaa, on meidän otettava maahamme Suomeen 10 000 somalia vuodessa. MOT.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

En koe olevani syyllinen, minulta ei ole ikinä edes kysytty mielipidettäni. Kysymys kuuluukin, ketkä ovat saattanet useat maat tuollaiseen kuntoon? Onko kenenkään elämä nyt jotenkin parantunut ko. operaatioiden jälkeen?

Tuossa muuten vuoden lopulla Freedom of Information Act:in nojalla julkaistiin melkoinen läjä USA:n hallinnon dokumentteja. Niitä voi etsiä täältä:
https://foia.state.gov/Search/Search.aspx

Täältä löytyy mm. seuraava helmi:
https://foia.state.gov/searchapp/DOCUMENTS/HRCEmai...

"On April 2, 2011 sources with access to advisors to Salt al-Islam Qaddafi stated in strictest confidence that while the
freezing of Libya's foreign bank accounts presents Muammar Qaddafi with serious challenges, his ability to equip and
maintain his armed forces and intelligence services remains intact. According to sensitive information available to this
these individuals, Qaddafi's government holds 143 tons of gold, and a similar amount in silver.

During late March, 2011
these stocks were moved to SABHA (south west in the direction of the Libyan border with Niger and Chad); taken from
the vaults of the Libyan Central Bank in Tripoli.
This gold was accumulated prior to the current rebellion and was intended to be used to establish a pan-African currency
based on the Libyan golden Dinar. This plan was designed to provide the Francophone African Countries with an
alternative to the French.franc (CFA).

(Source Comment: According to knowledgeable individuals this quantity of gold and silver is valued at more than $7
billion. French intelligence officers discovered this plan shortly after the current rebellion began, and this was one of the
factors that influenced President Nicolas Sarkozy's decision to commit France to the attack on Libya.

According to these
individuals Sarkozy's plans are driven by the following issues:
a. A desire to gain a greater share of Libya oil production,
b. Increase French influence in North Africa,
UNCLASSIFIED U.S. Department of State Case No. F-2014-20439 Doc No. C05779612 Date: 12/31/2015
UNCLASSIFIED U.S. Department of State Case No. F-2014-20439 Doc No. C05779612 Date: 12/31/2015
c. Improve his intemai political situation in France,
d. Provide the French military with an opportunity to reassert its position in the world,
e. Address the concern of his advisors over Qaddafi's long term plans to supplant France as the dominant power in
Francophone Africa)
On the afternoon of April 1, an individual with access to the National Libyan Council (NLC) stated in private that senior
officials of the NLC believe that the rebel military forces are beginning to show signs of improved discipline and fighting
spirit under some of the new military commanders, including Colonel Khalifha Haftar, the former commander of the antiQaddafi
forces in the Libyan National Army (LNA). According to these sources, units defecting from Qaddafi's force are
also taking a greater role in the fighting on behalf of the rebels: "

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Mitä enemmän Lähi-idässä soditaan ja mitä kauemmin kriisit siellä jatkuvat, sitä enemmän tänne ja yleensä Eurooppaan pyrkii ihmisiä. He tulevat tänne paetakseen sotaa ja myös paremman elämän toivossa. Sodat ja konfliktit eivät ole ainoa syy ihmisten liikkumiselle, mutta ne ovat yksi merkittävä syy.

Muuten, olen sitä mieltä, että Daesh on hävitettävä.

Sirkka Penttinen

Siis pelkurit ja karkurit lähtevät..niinkö? ...sen sijaan, että edes yrittäisivät auttaa omaa maataan nousemaan jaloilleen, niin tulevatkin Eurooppaan loisimaan. Kas kummaa, nämä "sotaa paenneet" pelkurit ja karkurit, päästyään sodan jaloista, ovat kuitenkin osoittaneet käytöksellään ympäri Eurooppaa, että heillä ei tunnu olevan mielessän muuta kuin tappelu, häirintä ja epäjärjestyksen aiheuttaminen eli sama hulluus jatkuu täällä, maaperä on vain toinen,joten on suotavampaa, että jäävät jatkamaan tappeluitaan kotimaihinsa.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Kenenkäs puolella taistelisit, jos maassa olisi sisällissota?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #33

Taistelisin hyviksien puolella, tottakai!

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #36

Niin minäkin, vaikka pahikset kyllä kiehtovat minua. Oletko ikinä kokeillut lukea anarkistien nettisivuja? Aika tylsiä ja puuduttavia ne ovat. Tietenkään moni ei pidä anarkisteja hyviksinä, tai yhtään minään.

Sirkka Penttinen Vastaus kommenttiin #33

Vältit ydinajatukseni, joka on vielä kerran se: ei ole mitään perusteltua syytä siirtää konfliktit toiseen maahan näitten mukamas "sotaapakenevien" toimesta, parempi kun asianosaiset tappelevat omassa maassaan viimeiseen mieheen asti,loppuu konfliktit. "Sovat loppuu sotimalla", sano Antti Rokkakin aikoinaan Tuntemattomassa sotilaassa. Siis menkööt kotimaihinsa tappelemaan, oman puolensa jokainen kyllä löytää.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #42

Kuka tässä konflikteja on siirtämässä mihinkään? Ihmisethän maasta toiseen siirtyy.

Muokkaus: Tietenkin konflikteja syntyy aina kun ihmisiä liikkuu ja syntyy vaikka kukaan ei liikkuisikaan. Se ei kuitenkaan itsessään ole syy kieltää ketään liikkumasta.

Sirkka Penttinen Vastaus kommenttiin #43

Nämä mukamas sotaapakenevat tuovat omat konfliktinsa tullessaan, ei ihminen muutu joksikin muuksi valtakunnan rajan ylitettyään...

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #60

Mehän olemme sen konfliktin sinne vieneetkin, joten kyseessä on vain paluuposti

Sirkka Penttinen Vastaus kommenttiin #61

Jopas nyt jotakin...et usko tuohon itsekään!

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Saahan sitä syyllistää ja osoitella sormella
Empä välitä kun en minkäänlaista syyllisyyttä tunne
Enemmän suren vaikka kaatunutta maitoa

Jos minulta kysyttäisiin (usein ei kysytä kun en mitään tiedä) niin joskos myytäisiin sinne vain isompia pommeja ja parempia aseita
Sanottaisiin että tappakaa, tappakaa niin paljon kuin ikinä jaksatte
Kunhan teette sen keskenänne
Tulkaa sitten käymään jos joskus kyllästytte
Asiahan ratkeaisi siellä sitä myöten aivan itsestään

Jos niin paljon kiinnostaa tapella hiekanjyväsestä
Niin täytyyhän heidän toki antaa sitten siitä tapella

Mutta minun vikani se ei ole, eikä lasteni tai mahdollisten lastenlasteni
Syyllisiä eivät ole myöskään esivanhempani karjalan hurjat (nuo savupirttien shemeikat) kuin eivät myöskään rantarosvot läntisestä suomesta(sano rantahurriks vaan kun 2/4 geeneistä on sieltä)

Niin että ugh vaan minä höyryävä hikinen sekarotuinen suomalainen olen puhunut
Ugh!

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

Öljy- ja asekauppa kai ovat niitä ensisijaisia syitä siihen, että mekin olemme syllisiä.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Syyllisyys ja syyllistäminen ovat kyllä mielenkiintoisia käsitteitä. On aika erikoista, että yksittäinen ihminen ajattelee itsensä syylliseksi vaikka mainitsemiisi öljy- ja asekauppaan. Mistä se voi johtua?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Minä olen syntynyt pohjoiseen maahan enkä valtioon. Siinä on iso ero. Valtiot tulevat ja menevät, mutta maa pysyy.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Ymmärrän tuon näkökulman. Mutta mitkä ovat maasi rajat, joiden sisällä toimeentulon haasteita ratkotaan?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Olen hieman rajaton, mutta kiinnostukseni kohdistuu eniten linjan Suomi-Moskova-Välimeri-Atlantti sisäpuolelle.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Olet oikeassa, että valtiot tulevat ja menevät, mutta en ihan heti osaa erottaa maata valtiosta. Olimmeko maa jo ennen Ruotsinvaltaa vaikka emme olleet valtio, vai syntyikö Suomenmaa vasta Venäjän valtion osana? Entä kuuluvatko Karjala ja Petsamo maahan nimeltä Suomi, vaikka ovatkin osa valtiota nimeltä Venäjä?

Anteeksi harhapolku, rupesi vain vaivaamaan...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Minä erotan helposti maan ja valtion, tykkään vanhoista kartoista. Se, mikä tämän päivän kansallismielisyydessä häiritsee on valtion vetäminen siihen mukaan. Valtio on minulle Kelan jonotuslappu ja maa uintireissuni Laatokassa.

Pekka Heliste

http://www.tiede.fi/artikkeli/kysy/tiedetaanko_mis...

Suomi oli alunperein hajanainen useista valtion tapaisita koostuva heimovaltio .Ei nykyisen muotoisista valtiosta, mutta esim Nuijasodan aikaan vaadittiin Ruotsin valtiota viemään pois ulkomaalaiset eli Varsinais-Suomesta nimitetyt valtion virkamiehet.

Janne Suuronen

Kyllähän syyllisten tulee yrittää korjata erheensä. Ketä tai mitä liikettä äänestämällä siis voin avittaa ratkaisemaan Israelin 70-vuotta kestäneen konfliktin, Pohjois-Afrikan 5000 vuotta kestäneet vakavat khmisoikeusrikkomukset, Irakin ja Syyrian sekasorron sekä estää Boko Haramia kaappaamasta nuoria tyttöjä ? Vihjeenä: Nyt olisi 20-vuoden Nobelin rauhanpalkinnot samalla jaossa.

Tietysti voi olla vähemmän kyyninen...ja samalla syyllistää itsensä hengiltä.

Yhtään realististen oloisten ratkaisujen esittäminen saisi varmasti 100%:n kannatuksen jo nykypäättäjiltä, niin Suomessa kuin muualla Euroopassa ja maailmalla USAta myöten. Ellei satu uskomaan suuren CIA-saatanan suuria kärsimyksiä aiheuttavaan salajuoneen.

Ps. Itse en keksi mitään muuta keinoa, kuin että 100 miljoonaa lähi-idän muslimia ja juutalaista kääntyisi kristityiksi ja alkaisi sekä yhdessä että erikseen rukoilemaan rauhaa alueelle.

Pekka Heliste

Eurooppalaiset ovat olleet kristttyjä ja he ovat käyneet sotaa 2000 vuotta ja sitäkin ennen, mutta silloin ei ollut kristinuskoa mukana

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kaiketi olemme syyllisiä siitä, kun maahamme tulija paleltui Venäjällä. Presidenttimmekin heräsi. Olisi kaiketi pitänyt lähettää Suomen Turistiauto häntä noutamaan. Olemmehan aikaisempaan suurempaankin velkaa, kun esi-isämme orjia ostivat afrikkalaisilta heimopäälliköiltä.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Kiitos kirjoituksesta Birgitta! Olen samaa mieltä, että emme ole syyllisiä. Meistä mielellään halutaan tehdä syyllisiä ja vastuullisia maailman tapahtumiin, kun kulutamme vettä ja saastutamme jne. Vastuuta ei ole muilla kuin meillä? Ovatko pakenevat ihmiset siis aivan vajakkeja, puhumattakaan heidän kotimaistaan ja päättäjistään? Eikö heillä itsellään ole mitään vastuuta mistään?

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Niin Koraani kuin Raamattukin osaavat kertoa, että arabit ovat erittäin riitaisa heimo ja kansa ja ovat tapelleet keskenään jo Abrahamin ajoista lähtien. Pekka Helisteen mielestä siihenkin me suomalaiset olemme varmasti syyllisiä.

Pekka Heliste

Suomaliset aloittivat tunnetun kansianvälisen sotimisen 1600 luvullaHe kiertelivät ympäri Eurooppaa ryöstäen ja raiskaten

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Syytätkö suomalaisia talonpoikia siitä, että heidät pakko-otettiin 30v.sotaan?

Suomalaisia kuule vietiin orjiksi tuhansia v.1500-1721.

Aina Afganistaniin asti. Vaaleat orjat olivat haluttua tavaraa Krimin orjabasaareissa.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #56

Mehän olimme silloin osa Ruotsia.

Eikä talvisotaan lähteneiltäkään kyselty halukkuutta vaikka Suomi oli itsenäinen

Orja on eri asia kuin sotilas

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #57

No nykyään voi itse päättää vielä liikekannalle panon hetkelläkin lähteekö aseen kanssa sotimaan.

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2007/2007144...

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #58

Tuo ei kuitenkaan tarkoita etteikö joutuisi sotaa tukeviin tehtäviin.

Murhassakin avustajat tuomitaan

Pekka Heliste

Ennen Aleksanteri Suurta persialaiset hallitsivat lähi-Itää
Aleksanteri Suuri oli makedonialeinen ja hän valloitti lähi-Idän
Hänen jälkeensä valtio hajosi ja tilalle tulivat egyptiläiset, jotka eivät ole arabeja
Roomalaiset eivät myöskään olleet arabeja, roomalaiset heiluivat lähi-Idässä Egyptin kaaduttua .
Myöskään ottomaanit eivät olleet arabeja vaan turkkilaisia ja persialaisia, arabit olivat hedän orjiaan etc

Vasta II maailmansodan jälkeen arabit ovat voineet heiu hieman lähi-Idässä

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset