Bee En tiedä. Kukaan ei tiedä. Uskoin pitkään, että aina on olemassa totuus. Mutta ennen totuutta on näkökulma ja niitä ei koskaan ole vain yhtä. Eli totuus on mahdottomuus ja sen kanssa on elettävä. Muiden elävien kanssa — järjen varassa.

Työttömyyskorvaus ei ole etuisuus

Työtön ei voi vain mennä ja sopia tekevänsä työtä korvausta vastaan. Tämän puutteen takia hänelle maksetaan rahaa toimeentulemiseen, työttömyyskorvaus.

 

Työttömiltä on siis sopimusyhteiskunnan sopimuksin otettu pois oikeus huolehtia itse toimeentulostaan. Siksi korvaukset on nurisematta maksettava, tai annettava työttömälle vapaa oikeus huolehtia elatuksestaan. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mitä tarkoitat?

Jos työtön menee työhön tekemään työtä korvausta vastaan, niin hän ei ole enää työtön, vaan työllistetty.

Ja mitä tarkoitat "nurisematta maksettava"? Tietysti ne maksetaan nurisematta, jos kyse on työttömästä työnhakijasta.

Eri asia on, että korvausten maksamiseen tulee heti ongelmia, jos työtön ilmoittaa vähäisestäkään työtuntimäärästä viranomaisille. Tässä on se ongelma. Ja ongelma koskee lähinnä korvausten maksun käsittelyn viivästymistä.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Työttömiä määrätään työttömyyskorvauksella erilaisiin töihin ja toimenpiteisiin, mutta jos työtön oma-aloitteisesti, vaikkapa kuuden euron tuntipalkalla saisi sovittua mieleisestään työstä, se ei ole mahdollista.

Olen kuullut karensseista, se on sitä nurisemista ja ovat kuulemma tulevaisuudessa lisääntymässä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Riittäisikö sinulla vielä vähän rautalankaa? Mikä estää työtöntä sopimasta oma-aloitteisesti työn tekemisen kuuden euron tuntipalkalla?

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #3

Sopimusyhteiskunnan työehtosopimukset.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Vastaus kommenttiin #4

Aah, nyt ymmärsin. Totta turiset, yleissitovuus on outo asia. Ei se muutu vähemmän oudoksi sillä, että sen kerrotaan syntyneen teollisuuden toivomuksesta kilpailua rajoittamaan. Surullinen esimerkki siitä, mihin joudutaan, kun uskotaan suunnitelmatalouteen ja keskusneuvostojen kaikkivoipaisuuteen.

Ei auta kuin hakeutua töihin, joita ei rasita yleissitova TES. Tuohan ei toki ole helppoa, mutta toisaalta TES:ia rikottaneen suht yleisesti, kun pitäydytään nyrkkipajoissa. Olisi tavallaan mielenkiintoista nähdä oikeustapaus, jossa sopimusvapauttaan käyttänyt työntekijä haastettaisiin oikeuteen yleissitovan TES:in rikkomisesta. Eivät taida järjestöjyrät haluta ottaa sellaista PR-iskua kontolleen, joten jahdannevat yksisilmäisesti työnantajia. Totta puhuakseni en edes tiedä velvoittaako yleissitovuus työntekijää mitenkään, voi hyvin olla että jo lainsäädännössä on keskitytty vain työnantajaan, alkuperäinen tavoite huomioiden.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Työtön on ihminen, jonka monot on naulattu tukevasti lattiaan.
En enää ole työtön, mutta tiedän mistä puhun. OLen siis eläkkeellä.
Yhteisön tulisi kutsua koolle työttömät, jotka miettisivät yhteistä tekemistä. Yhdistykset, kirkko tsi mikä tahansa yhteisö voisi tulla kertomaan 'missä käsiä puuttuu'. Jokainen voisi sitten mennä auttamaan jos haluaa jne.

Yhteisötekeminen, vapaaehtoistyö luo usein uusia ideoita, uusia työpaikkoja.
Mutta kun ei - ei saa!!! Kehittäminen kielletty => Sinun tulee lähettää CV:itä vaikka olet esim. 55-vuotias ja 99 muuta, paljon nuorempia myös lähettävät CV:nsä, jonka oikeasta yläkulmasta olevasta sos.turvatunnoksesta näkyy heti ikä. Ja sihteerillä on käsky pistää roskikseen kaikki, jotka ovat syntyneet ennen 19xx.
OLet roskiksessa alta sekunnin ja seisot monoissasi js maseennut. Mitään ei saa tehdä.
Kiitos yhteiskunta, kiitos!

Henry

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Kun ikää on yli 40v. olet jo ongelmajätettä työmarkkinoilla. Vuokrafirmatkaan eivät kovin halukkaasti ota listoilleen. :( :(

Voitto Tapio

Jos joudun työttömäksi, järjestän itselleni jotain tekemistä, josta saa rahaa. En turvaudu TE-keskuksen valityspalveluun, koska he eivät pysty minulle työtä järjestämään.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Jos tälleen jatkuu, niin musta ja harmaa työ yleistyy.
Mutta varsinainen räjähdys tapahtuu kun ihmiset alkavat tosissaan kehittämään varjotaloutta: "Mä korjaan sun autosi ja sä katsot penskoja 20 tuntia?"
"Mulla on porkkanoita ja perunoita..."

Henry

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset