Bee En tiedä. Kukaan ei tiedä. Uskoin pitkään, että aina on olemassa totuus. Mutta ennen totuutta on näkökulma ja niitä ei koskaan ole vain yhtä. Eli totuus on mahdottomuus ja sen kanssa on elettävä. Muiden elävien kanssa — järjen varassa.

What? "Työttömille ehdotetaan pakkoraportointia"

No, tässä raportti:

1 tunti avoimien työpaikkojen läpikäymistä: ei paikkoja 57-vuotiaalle, vain kevyttä fyysistä työtä sairastumatta kestävälle, vain suomen kieltä puhuvalle ja puhelinmyyntityötä arvostamattomalle.

6 tuntia fyysisen ja henkisen kunnon ylläpitoa

1 tunti kotitöitä

Siinä raportti viidelle päivälle viikossa työpäivän verran tunteja vuorokaudessa. Toistaiseksi voimassa oleva.

 

Talouselämä: Työttömille ehdotetaan pakkoraportointia - kuka lukisi vuodessa syntyvät 17 miljoonaa raporttia?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

http://www.talouselama.fi/uutiset/tyottomille-ehdo...

Joko tämä on vain viimeisin aivopieru työllisyyden nostamiseksi tai sitten virkamiehet keksineet lisää itsensä työllistämistä.

Tulee mieleen ettei noita kukaan oikeasti lue mutta kun johtaja kysyy mites menee niin "töitä on nii maa p*rkeleesti", todellinen työtaakka on 3kk välein jakaa sanktioita niille jotka ei ole töitä löytänyt.

Tai ehkä tässä muodostuu jokunen sata julkisenpuolen työpaikkaa, tiedä häntä.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Noita raportteja tulee sitten niin paljon, että tarvitaan tuhansia poliittisia virkamiehiä lisää lukemaan ne.
Sillä se työttömyys vähenee.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Ei niitä tarvitse lukea kuin pistokokein.
Ja hyvin pian voidaan kehittää profiilitietokantaa niistä, joiden raportteja tulisi tarkkailla.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Kyllähän fiksut ihmiset töitä saa aina, jos sellaisia on. Ei mitkään tällaset huuhaa-pakkotoimet edistä asiaa ollenkaan. Työttömyydessä on turhautumisen vaara koko ajan läsnä, ja tällainen ei sitä ainakaan vähennä.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Tuon suurin riski taitaa olla juuri se, että ne fiksut työttömät ainakin heti tajuavat, ettei kukaan niitä raportteja lue.
Ne rekisteröidään vain saapuneiksi .
Se taas viestii niin totaalisesta työttömän älynlahjojen aliarvioinnista,
että henkinen vastarinta ja turhautuneisuus vain lisääntyvät.

Tämä ei tietenkään vaikuta työllisyyteen sitä eikä tätä.
Mutta se vaikuttaa ilmapiiriin ja henkiseen hyvinvointiin.

Epäilen lisäksi, että tässä on samanlainen säästöhuijaus kyseessä kuin asumistuessa ja toimeentulotuessa.
Sanktio tulee, luki siinä raportissa mitä hyvänsä, jos työpaikkaa ei löydy.
Varsinkin, kun kukaan ei sitä raporttia edes lue...

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Työttömän on pakko tehdä se mitä käsketään, ei siinä paina fiksuus. Tässä asiassa virkavalta vie aina voiton, sille ei mahda mitään. Itse en arkipäivässä uhraa elämääni virkavallan vastustamiseen, teen sen mikä käsketään. Jos esim. tämä ehdotus toteutuisi, pitää varmaan vaan ajatella olevansa 57-vuotiaiden leikkikoulussa, jossa askarrellaan työhakemuksia.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Ilma raportointiin käytettävää jappasteluaikaa vois joku nokkela ministeri (?) muuten hoksata, että puolet nykyisistä virkamiehistä on pelkkää turhaa löysää läskiä, josta on potilaan tervehdyttämiseksi päästävä heti eroon, muuten potilas kuolee käsiin, eikä siinä sitten edes lisävelan ottaminenkaan auta.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Tuskin kukaan lukee noita työnhakemuksia paitsi pistokoneena mutta niiden lähettämistä ja lukumäärän laskentaa kontrolloidaan palvelimien ohjelmistoilla jonne työpaikkahakemukset ladataan. Sitä en tiedä toteutuuko tuollainen tietokonejärjestelmä mutta mahdollista se on.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@5. Luin yhden kohdan väärin: "Tuskin kukaan lukee noita työnhakemuksia paitsi pistekirjoituksena".

Voihan tässä joku piruuttaan lähettää pistekirjoitusmerkkeinä raportoinnin, saavat siinä sitten koittaa lukea "pakolliset" 15 työhakemusta?

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Ja voisihan hakemuksia tehdä myös morseaakkosilla kirjoittamalla sekä sähköttömällä teksti äänitiedostoksi. Mutta tulisikohan tuosta karenssi kun omalla toimillaan aiheuttaa kenties sen, että ei tule valituksi työpaikkaan.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Paradoksaalisintahan näissä työttömyysturvatoimissa on se, että kun ne oikeasti kohdistuvat yksilöihin, siis toisistaan poikkeaviin tapauksiin, niin hallinnossa käsittely on paljonko rahaa momentilta eli yksilöt muuttuvat yhdeksi köntäksi. Ei siis päätä ei häntää, huoh..

Siksi toimilla ei myöskään ole muuta käytännön merkitystä kuin pelotella niitä, jotka pelkäävät, tai sitten järjestää holhoavaa toimintaa vaikeassa tilanteessa oleville ihmisille. Holhoushan ei koskaan edistä ihmisen itsenäistä toimintaa.

Ei vaan myönnetä, että niitä töitä ei ole.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

"Ei vaan myönnetä, että niitä töitä ei ole."

Eihän päättäjät voi tälläistä myöntää kun ovat sitoneet kätensä ja luvanneet että työttömyys vähenee 100 tuhannella, joten nyt sitten vedetään kikka kolmosta hihasta jotta voivat väittää tehneensä edes jotain ja jos talous lähtee elpymään ja työttömyys vähenemään niin voidaan ottaa vielä kunnia siitä vaikka toimilla ei ole mitään tekemistä lopputuloksen kanssa.

Tomi Vaalisto

57 vuotias sai töitä neljä päivää "puskista" tulleen irtisanomisen jälkeen. Kannattaa siis keskittyä niihin avoimiin työpaikkoihin ja uhrata siihen kuusi tuntia päivässä. Fyysisen kunnon ylläpitämiseen riittää 5 - 10 tuntia viikossa - harrastan kamppailulajeja ja olen 59 vuotias joten tiedän tämän puolen. Henkisen kunnon ylläpitoon tarvitaan 24 tuntia vuorokaudessa.
Vinkki: potentiaalisimmat työpaikat ovat ne, mitkä eivät ole julkisessa haussa ja työnantaja tarvitsee kokeneen työntekijän, joka pystyy ottamaan vastuun työtehtävistään mahdollisimman lyhyessä ajassa.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Onneksi olkoon onnistumisesta työpaikan saamisessa!
Kirjoitinkin jo, että kyse on yksittäisistä ihmisistä, jotka ovat keskenään erilasia, ja syyt työttömyyteen ovat myös erilaisia. Aina ei edes voi enää tehdä sitä, mistä on laaja työkokemus, esim. terveydellisistä syistä. Alusta aloittaminen on todella vaikeaa. Jos ei ole työkokemusta, minkä ikäisen vaan on vaikea päästä esittämään osaamistaan.

Se, että minä käytän työnhakuun tunnin pävässä, tulee kokemuksesta. Se rittää suhteessa siihen, mitä sillä on saavutettavissa. Turhautuminen vie pikän päälle voimat.

Olen itse iloinen siitä, että käytän aikaani kunnon ylläpitämiseen. Koska minun ei ole onnistunut löytää työtä, olen aikatauluttanut itselleni 'työpäivän'. Sen rutiinit ja tehtävät tukevat sitä, etten lannistu. Niin kuin profiilissani lukee, minullakin on elämä elettävänä, työn kanssa tai ilman.

Ps. niitä työpaikkoja on liian vähän.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ehkäpä olisi tarkoituksenmukaisempaa, että työttömien kohdalla sovellettaisiin erilaisia "sanktioita" ikäryhmästä riippuen.

Yli 50-vuotiaiden kohdalla tilanne on aivan toinen kuin 25-vuotiailla sen kannalta onko kyse työhalukkuudesta vai työn saannin mahdollisuudesta.

Tomi Vaalisto

Tunnen yli 50-kymppisen, joka täydensi 25 -vuotista työkokemustaan lisäkoulutuksella ja sai töitä suhteellisen helposti.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Tähän on pakko sanoa, että tunnen kaksi loton päävoitonvoittajaa. Melko helposti kupongin täyttämällä he onnistuivat. Yksittäistapauksista ei voi yleistää.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

#13
Juha, se olisi iso parannus yksilön huomioon ottavaan suuntaan.

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

Politiikot eivät ole ammattilaisia, ovat edustustehtävässä, ei asiantuntijatehtävässä. Sitä pitää musitaa, kun arvostellaan ministereiden esityksiä. Ne ovat ihan samanlaisia ihmisiä kuin sinä ja minä. Jotkut ymmärtävät kokonaisuuksia paremmin.

Todellisuus on se, että jokainen politiikko ei ole kansanedustaja vaan kansanosanedustaja. Näin olleen ehdotuksia ajatellaan niistä näkökulmista. Tämmöinen toiminta ei onnistu isoissa kunnissa, mutta sitä ei ajatella niin. tehdään päätöksiä oman kunnan ja alueen näkökulmasta ja se on politiikan luonne, valitettavasti.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Tämä uusi ministeri sen sanoi miten älyttömiä hallituksen temput on.Vieläpä kepulainen:

17.1-17
US
Saarikko moitti aikaisemmin keskiviikkona sekä EK:n että kokoomuksen malleja ”valuviasta”.
–Sekä kokoomus että EK katsovat, että viemällä perheiltä aito valinnanmahdollisuus lastenhoidossa romuttamalla kotihoidontuki tai vähintään
-leikkaamalla sitä rankasti sekä ja
- pakottamalla äidit töihin
-ratkaistaan Suomen talous- ja työttömyysongelmat.

Siinä se tuli ihan kepulaisen peruspalveluministerin omalla suulla kerrottuna.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset