Bee En tiedä. Kukaan ei tiedä. Uskoin pitkään, että aina on olemassa totuus. Mutta ennen totuutta on näkökulma ja niitä ei koskaan ole vain yhtä. Eli totuus on mahdottomuus ja sen kanssa on elettävä. Muiden elävien kanssa — järjen varassa.

Mitä tarkoittaa, että työtön laitetaan toimeentulotuelle Viljo Heinonen?

Viljo Heinonen toisessa blogissa kommentoi näin "-- työkyvyttömät pitää karsia työttömyypäivärahan saajista toimeetulotuelle ja eläkkeellekin, kun tilanne on sellainen, ettei pitkään työttömänä olleesta enää millään opilla työkykyistä tule.--"

Jäin miettimään, mitä se tarkoittaa työttömän kannalta. Eikö ole enää niin, että olet joko työkykyinen ja saat työttömyyskorvausta tai sitten olet työkyvytön ja saat työkyvyttömyyseläkettä? Mitä tarkoittaa, että työkyvytön työtön laitetaan toimeentulotuelle? Toimeentulotuen saamisen edellytykset ovat aivan erilaiset kuin työttömyyskorvauksen. Kuka ja missä päättää tällaisesta?

 

Heinosen kommentti

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Moni pysyvästi työkyvytön joutuu Suomessa taistelemaan jopa 10 vuotta vakuutusyhtiöitä (mukaan lukien Kela) vastaan ennen kuin työkyvyttömyyseläke myönnetään.

Sairauspäivärahaa saa vain ensimmäisen vuoden ajalta ja sen jälkeen on tyytyminen työmarkkinatukeen ja toimeentulotukeen.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Puhummeko samasta asiasta? Olet työtön, ja työttömänä ollessasi tulet työkyvyttömäksi. Jos et pääse työkyvyttömyyseläkkeelle, mutta sinut karsitaan, niin kuin Heinonen asian ilmaisee, työttömistä, niin onko silloin kuitenkin oikeutettu työmarkkinatukeen. Jos niin on, silloin kysymykseni on aiheeton. Toistan vielä, että työkyvytön työtönkö saa työmarkkinatukea?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kun eläkehakemuksen tehnyt työkyvytön odottaa Kelan päätöstä, hän on oikeutettu työmarkkinatukeen. Kun hakemus on hylätty, hän tekee uuden hakemuksen. Käsittely on sen verran hidasta, että siinä menee vuosi pari per kierros, ainakin jos valittaa sosiaaliturvan muutoksenhakulautakuntaan ja vakuutusoikeuteen. Niin kauan kuin hakija pitää hakemusrumbaa yllä, hänellä on oikeus työmarkkinatukeen.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #5

No, ehkä Heinonen oli vain muotoillut huonosti, mutta hänen virkkeestään saa sellaisen käsityksen, että työkyvyttömät karsitaan toimeentulotuelle tai eläkkeelle. Kiitos vastauksesta, noin olen sen itsekin käsittänyt, että työmarkkinatuki jatkuu työttömällä niin kauan kunnes pääsee eläkkeelle -- sille normaalille tai työkyvyttömyydestä aiheutuvalle.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Toimeentulotuki on viimesijainen ja tilapäinen etuus. Sen käyttämisestä on syntynyt virheellisiä käsityksiä, koska usein tuen piirissä ihmiset ovat pitkiä aikoja ja jopa pysyvästi. Laki lähtee siitä, että kyseessä on tilapäinen avustus, kun muuta toimeentuloa ei ole.

Kela/Sosiaalivirasto päättää saako toimeentulotukea, vai pitääkö ilmoittautua työttömäksi. Jos ei ole työkykyinen, silloin voi olla työkyvyn arvioinnin prosessi todennäköisesti kesken ja siltä ajalta tukimuotona on sairauspäivärahat (Kela/eläkeyhtiöt). Jos on saanut hylkäävän eläkepäätöksen, niin luonnollisesti työkyvyn arviointi jatkuu b-lausunnon avulla.

Toimeentulotuki ei ole lain mukaan vaihtoehto kortistosta siivoamisessa.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Noin se minunkin mielestäni menee, ja siksi ryhdyin kyselemään.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Kela/Sosiaalivirasto päättää saako toimeentulotukea, vai pitääkö ilmoittautua työttömäksi."

Koska toimeentulotuki on viimesijainen tukimuoto, työnhakijaksi on ilmottauduttava siinäkin tapauksessa, että on työkyvytön eikä itse asiassa voi ottaa vastaan töitä vaikka niitä tarjottaisiinkin.

TE-keskuksessa tämä on tuttu tilanne, ja siellä yleensä ymmärretään, mitä tarkoittaa, että ilmoittautuu työnhakijaksi, vaikkei oikeasti voikaan ottaa vastaan töitä.

Vain yhden kerran 9 vuotta kestäneen tilanteeni aikana törmäsin TE-keskuksessa virkailijaan, joka ei ollut tuota ymmärtävinään. Silloinkin asia tuli järjestykseen puhumalla "uuskieltä" eli että tottakai otan vastaan kaiken sopivan työn (ja ääneen lausumatta jätetään se, että mikään työ ei tule olemaan sopivaa, koska olen työkyvytön...)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Eipä ole minulla paljoa korjaamista kommenttiini. Sekä Janne Kejo että Jorma Nordlin ovat tiivistäneet asian. Ongelma on juuri tuo, että työkyvyttömyys pitää saada uskottavasto todennettua. Muuten ei sairauspäivärahalle ja sen jatkona eläkkeelle pääse.

Vaikka toimeentulotuki onkin se viimesijaisin etuus, pitää tosiasiassa työkyvyttömällä henkilöllä olla oikeus edes siihen niinä väliinputoamiskausilla, jolloin työhön ei kykene ekä sairauspäivärahaa tai eläkettä saa.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Kiitos vastauksesta. Tarkoitit varmaankin sitten, että eläkkeelle pääsyä pitäisi helpottaa, joka karsisi työttömien määrää. Jotenkin vain luin niin, että työttömiä karsittaisiin toimeentulotuelle tai eläkkeelle.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Toimeentulotuki on välivaihe ennen eläkettä ja turva siitä, ettei kukaan jää pitkäksi aikaa täysin ilman tuloja.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #10

Tämä oli tämän blogin pointti, että aivan täysin ilman tulojahan työkyvytön työtön ei jää, koska saa työmarkkinatukea niin kauan, kunnes on todistetustusti työkyvytön ja alkaa saamaan työkyvyttömyyseläkettä.

Työtöntä ei siis voida siirtää toimeentulotuelle, vaan hän on oikeutettu työmarkkinatukeen niin kauan kunnes on virallisesti työkyvytön.

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

Tilastoissa vissiin yksikään pitkäaikaistyötön ei päässyt työkyvyttömyyseläkkeelle, eikä tule pääsemään. Ystäväni sai terveen paperit, oli vaan kuollut vaivoihinsa papereiden tullessa.
On mm päihdeongelmaisia joista ei ole töihin, heidät pitäisi ohjata muualle kuin työttömiksi.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Niin, sitä on työkykyinen tai ei ole, vajaakuntoinen on osittain työkykyinen. Toimeentulotuki ei kuitenkaan ole perustoimeentuloa, myöntämisperusteet on suunniteltu muuta varten.

Jos/kun eläkkeitä ei haluta myöntää on työkyvytön 'papereissa' työkykyinen. Perustoimeentulo on hänellä silloin työmarkkinatuki, ennen kuin saa eläkkeen. Toimeentulotuki ja sen myöntämisperusteet eivät sovellu perustoimeentuloksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset