Bee En tiedä. Kukaan ei tiedä. Uskoin pitkään, että aina on olemassa totuus. Mutta ennen totuutta on näkökulma ja niitä ei koskaan ole vain yhtä. Eli totuus on mahdottomuus ja sen kanssa on elettävä. Muiden elävien kanssa — järjen varassa.

Missä on työkyvyttömän työttömän paikka?

Lähtökohtaisesti yhteiskunnassamme toimeentulo perustuu työn tekemiseen ja siitä saatavaan palkkaan. Jos töitä ei ole, on oikeutettu työttömyyskorvaukseen, joka ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan ja  peruspäivärahan jälkeen on nimeltään työmarkkinatuki. 

Mutta, jos ei ole enää kykenevä töihin, silloinhan on työkyvytön. Ja työkyvyttömille meillä on perustoimeentulona työkyvyttömyyseläke. Eikö?

On kuitenkin paljon tietoa siitä, että työkyvyttömyyseläkkeelle on vaikea päästä. Prosessi saattaa kestää todella pitkän aikaa. Jotkut haluaisivat poistaa työkyvyttömät työttömät te-toimistojen asiakkaista, joille kuluu perustoimeentulona työttömyyskorvaus. Mutta miten se olisi mahdollista, jos heitä ei virallisesti ole työkyvyttömiksi todettu? 

 

blogi on jatkoa eiliselle kirjoitukselleni

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Niinhän se pitäisi olla, mutta Kela -sun muut humpuukkilääkärit ovat päättäneet toisin niin työkyvyttömän paikka on melko ankea.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Lähtökohtaisesti yhteiskunnassamme toimeentulo perustuu työn tekemiseen ja siitä saatavaan palkkaan."

Yksilön näkökulmasta katsottuna tuo ei oikeastaan ole pitänyt paikkaansa kapitalismin historian aikana, mikäli työn tekemisellä tarkoitetaan palkkatyötä.

Esimerkiksi vielä 100 vuotta sitten oli tavallista, että perheestä vain yksi henkilö eli perheenisä kävi palkkatöissä, ja sillä palkalla eli sitten koko perhe. Perheet olivat monilapsisia eli palkkatöissä kävi oikeastaan vain aika pieni osa väestöstä.

Tuohon maailmanaikaan naiset olivat taloudellisesti riippuvaisia miehistä, käytännössä avioliitosta. Vanhukset olivat riippuvaisia omista aikuisista lapsistaan jne.

Työssäkäyvät jakoivat kuitenkin palkkansa auliisti työssäkäymättömien kanssa, koska nämä olivat omaa perhettä.

Sen jälkeen yhteiskunta on muuttunut; on luotu hyvinvointivaltio, jossa tuo palkkatulojen jakaminen ei enää tapahdu perheen sisällä, vaan se tapahtuu verotuksen ja sosiaalitukien kautta.

Tämä kehitys on toisaalta tehnyt naiset ja vanhukset taloudellisesti riippumattomiksi muista perheenjäsenistä, ja toisaalta se on heikentänyt työväenluokan sisäistä solidaarisuutta.

Nykyään työväenluokka on jakautunut kahteen kutakuinkin yhtä suureen osaan: palkansaajiin ja sosiaalituella eläviin, ja noita ryhmiä pyritään lietsomaan toisiaan vastaan.

Aikanaan ay-liike koki asiakseen koko työväenluokan asian ajamisen, mutta nykyään se vaikuttaa lähinnä palkansaajien etujärjestöltä, joka mielellään liittoutuu työnantajien kanssa, jos tämä kasvattaa palkkoja.

Aikanaan Suomessa oli jopa kolmikantaneuvottelut, joissa työntekijäpuoli pidättäytyi suurista palkankorotusvaatimuksista sitä vastaan, että valtiovalta piti verotuksen alhaisena. Sosiaalituilla elävät eivät olleet neuvottelupöydässä lainkaan, kuten eivät ole nykyäänkään.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

"Jotkut haluaisivat poistaa työkyvyttömät työttömät te-toimistojen asiakkaista, joille kuluu perustoimeentulona työttömyyskorvaus."

Jotkut haluaisivat poistaa myös työkykyiset pitkäaikaistyöttömät te-toimistojen asiakkaista perustoimeentulotuelle. Tuota tapahtumaa voi kaiketi siirtää kun käy välillä kuntouttavassa työtoiminnassa, niin on taas paremmin oikeutettu työttömyysturvaan. Siis jotkut pelkäävät joutumista toimeentulotuelle kun saadakseen sitä, on helposti rahaksi muutettava omaisuus syötävä ensin pois.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Se ettei työtä ole, on monien yhteiskunnallisten päätösten summa. Jos päädyttäisiin siihen, että työtön joutuu ihan konkreettisesti syömään omaisuutensa, niin onhan se äärettömän epäoikeudenmukaista.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

"että työtön joutuu ihan konkreettisesti syömään omaisuutensa, niin onhan se äärettömän epäoikeudenmukaista."

Noin on joissain EU-maissa - josko vaan oikein muistan. Siis noin eräs Vihreä kaljupäinen satakomitean jäsen omalla sivullaan muistaakseni kertoi, että esim. Ranskassa on olemassa systeemi, että omaisuus on syötävä pois ennen kuin yhteiskunta myöntää pitkittyneeseen työttömyyteen avustusta. Voin muistaa asian väärin mutta näin näyttäisi Suomessakin olevan, että pikku hiljaa työttömien on ryhdyttävä syömään omaisuutensa pois ennen yhteiskunnan tukia. Tuota ei missään suoraan kerrota mutta sitähän se tarkoittaa, että kun työttömät tullaan jollakin syyllä (esim. pitkittinyt työttömyys) siirtämään työttömyysturvalta toimeentulotuelle, tulee omaisuus syödä ennen kuin saa toimeentulotukea. Tai toimeentulotuki peritään takaisin kun pitkäaikaistyötömän varallisuus jollakin tapaa realisoituu.

Olivathan sosiaaliviranomaisetkin, kun heillä oli toimeentulotuki määritettävänään ja maksettavanaan, aika kiinnostuineita kuinka pääsisivät ulosmittaamaan toimeentulotukea saavan omaisuutta esim. jakamattomasta kuolinpesästä.

Tämä asia kannattaa pitää mielessä, sillä eihän mikään poliittinen taho halua sotkeutua asiaan pitkällä kepilläkään. Se vaan tupsahtaa laiksi jostain - joskus. Siis työttömyysturvalta jollakin verukkeella tai syyllä siirretään työttömät toimeentulotuelle - ja syömään omaisuutensa pois ennen kuin toimeentulotukea myönnetään.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #5

Mykistävää. Työkykyinen, joka ei ole onnistunut saamaan töitä — syitä on lukemattomia, jätettäisiin täällä kaikkien työtä koskevien sopimusten ja yritystukien luvatussa maassa köyhtymään puille paljaille. Voisiko se tosiaan olla mahdollista Suomessa? Että työmarkkinatukea, sitä 500 e perustaksi ei enää oltaisi valmiita maksamaan. Työtön ei sitten enää millään lailla olisi yhteiskunnan jäsen.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #5

"Tämä asia kannattaa pitää mielessä, sillä eihän mikään poliittinen taho halua sotkeutua asiaan pitkällä kepilläkään."

Joku tuossa päätelmässä mättää. Tilanne, jossa työttömät nyt elävät, on syntynyt poliittisten päätösten seurauksena ja nyt pakoillaan vastuuta. Joka tapauksessa työkyvyttömät pitää saada pois työvoimaviranomaisten pompottelulistoilta. Oikea ratkaisu on eläkkeellä pääsy.

Tässä asiassa muuten lääkäri Ilkka Taipale aikoinaan kunnostautui. Hän kirjoitti todistuksia työkyvyttömyydestä sen mukaan kuin oli tarpeen. Yhteiskunnnan ja työkyvyttömän työttömän kannalta siinä tapahtuu sellainen oikeus, että elantorahat tulevat eri tuutista ja ne, joita ei enää voida työelämmän kuntoutta, pääsevät eläkkeelle. Sekin on nykytilannetta parempi, vaikka useimmat saavatkin vain minimieläkkeen.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

"Tässä asiassa muuten lääkäri Ilkka Taipale aikoinaan kunnostautui. Hän kirjoitti todistuksia työkyvyttömyydestä sen mukaan kuin oli tarpeen. "

Olisikohan tuosta Ministeri Lindström innostunut ja todistuksien kirjoittamisista ottanut maillia vapauttaakseen muutamia yli 60-vuotiaita kuten Taipelikin aikoinaan :

"
Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen Lex Lindströminä tunnetusta laista, jolla erityisen vaikeaan asemaan joutuneita ikääntyneitä pitkäaikaistyöttömiä lasketaan eläkkeelle.
"

http://www.ksml.fi/kotimaa/Hallitus-j%C3%A4tti-lak...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset