Bee En tiedä. Kukaan ei tiedä. Uskoin pitkään, että aina on olemassa totuus. Mutta ennen totuutta on näkökulma ja niitä ei koskaan ole vain yhtä. Eli totuus on mahdottomuus ja sen kanssa on elettävä. Muiden elävien kanssa — järjen varassa.

Kun posti viranhaltijalle katoaa

Vuonna 2013 hoidin maatalousyhtymämme pellon vuokrasopimuksen uusinnan pitkäaikaisen vuokralaisen kanssa. Pellot olivat siirtyneet serkuksille edellisen sukupolven kuoltua. Perehdyin vuokrasopimuksen tekemiseen ja kävi ilmi, että EU-tukioikeuksissa tapahtuu muutos vuoden 2015 alussa: jos tukioikeuksien omistus oli vuokralaisella (niin kuin se jostain syystä oli), se jäisi pysyvästi vuokralaiselle, jos omistuksen siirtoa maanomistajalle ei tehtäisi kesäkuuhun 2014 mennessä. 

Täysin maallikkona perehdyin sitten tukiasiaankin, ja sain apua kunnan maaseutusihteeriltä. Siirtopaperit kierrätettiin allekirjoituksia varten jokaisella serkulla ja vuokralaisella, ja laitoin allekirjoitetut paperit postiin marraskuussa 2013.

 

Olemme nyt myymässä peltoja, mutta tukioikeuden siirrosta ei olekaan merkintää missään.

Asiaa on ollut jonkin verran vaikeaa selvittää nyt neljä vuotta myöhemmin. Maaseutusihteerinä tai nykytitteliltään maaseutupäällikkönä on sama henkilö kuin aikaisemminkin. Hän sanoi kysyessäni kyllä muistavansa minut syksyltä 2013, ja lupasi olla puhelimitse yhteydessä, kun on selvittänyt asiaa. Nyt on kulunut kolme viikkoa. Kuinkahan kauan on kohtuullista antaa aikaa selvitykseen? Yritin kyllä viikon päästä soittaa, mutta en saanut häntä kiinni, jätin kyllä viestin.

Soitin sitten ELY-keskuksen tarkastajalle ja kysyin hänen mielipidettään asiaan. Sillä viikolla ELY:n arkistot eivät olleet käytettävissä, ja tarkastaja lupasikin perehtyä asiaan seuraavalla viikolla. Tänään yhdeksän arkipäivän jälkeen soitin uudelleen, ja taas luvattiin asiaa selvitettävän. Saapa nähdä…

 

Olen yrittänyt miettiä, olenko itse tehnyt jonkin virheen ja missä. Nämä ovat tulleet mieleen.

-Olin skannannut paperit ennen lähettämistä, mutta koneeni hajosi, eikä minulla ollut varmuuskopiota tuolta päivältä.

- Miksi en ottanut paperikopioita?

-Yritin papereiden lähettämiseni jälkeen marraskuussa 2013 saada maaseutusihteeriä kiinni, jotta varmistuisin, että kaikki on oikein täytetty. En saanut, ja lopulta ajattelin, että ehkä hän oli jo kyllästynyt auttamaan. Kilttinä ihmisenä ajattelin noin, ei olisi pitänyt.

-Tiedän tällä hetkellä, että minun olisi tullut saada viranomaiselta paperi oikeuksien siirrosta. En ollut perehtynyt asiaan tarpeeksi hyvin, koska en tiennyt sitä. Luulin, että siitä tehdään vain merkintä viranomaisen omiin rekistereihin.

 

Kun kansalainen hoitaa asiaa, joka ei ole hänelle ihan arkinen, vaan melko monimutkainen, mitä kaikkea häneltä vaaditaan ja voidaan maallikkona vaatia, että asia tulee hoidetuksi. Olenko teidän mielestänne toiminut virheellisesti? Onko vinkkejä, mitä olisin voinut tehdä toisin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän mikakivimaa kuva
Mika Kivimaa

Maatalousyrittäjä on samassa tilanteessa lähes joka vuosi, kun tukibyrokratian ehdot ja/tai lomakkeet muuttuvat. Olen huolestunut siitä, miten monilla tulee ongelmia vain siksi, että Suomen posti Oy on mahdollisesti hukannut heidän kirjeensä. Kansalaisella tulee KOHTUUTTOMAN työlääksi ja kalliiksi lähettää kaikki tärkeä joka kirjattuna kirjaana tai vakuutettuna lähetyksenä tai viedä itse paikan päälle kyseiseen virastoon. Viimeinen vaihtoehto ei ole sitä paitsi suositeltava, koska silloin ei pyytämättä saa todistusta siitä, että on jättänyt asiapaperit oikea-aikaisesti oikeaan paikkaan. Valtiovallan pitäisi puuttua asiaintilaan, mutta en valitettavasti osaa sanoa tarkasti millä keinoin.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Itsellä ei postin katoaminen käynyt mielessäkään, olisi varmaan pitänyt.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Nykyään tukipaperit tehdään netissä ja niiden palauttamisesta saa itselleen sähköpostiin kuittauksen.

Toimituksen poiminnat