Bee En tiedä. Kukaan ei tiedä. Uskoin pitkään, että aina on olemassa totuus. Mutta ennen totuutta on näkökulma ja niitä ei koskaan ole vain yhtä. Eli totuus on mahdottomuus ja sen kanssa on elettävä. Muiden elävien kanssa — järjen varassa.

He eivät tiedä mitä sanovat ja kirjoittavat

Minä en olisi ikinä uskonut, että olen joskus pitkäaikaistyötön ja 99,9 prosenttisella varmuudella tulen olemaan sitä eläkkeelle asti. Olen 58-vuotias ja sellaiselle ei ole työtä.

Ihminen syntyy ja kuolee ja siinä välissä on elämä elettävänä, ja tarkoituksena on elää mahdollisimman hyvää elämää. Itse olen laittanut panokseni siihen, että en katkeroidu ja keksin itselleni merkityksellisen elämän sen jälkeen, kun ymmärsin, että en tule enää saamaan työtä,

Saan työmarkkinatukea ja teen niin kuin käsketään. Käyn päivittäin läpi avoimia työpaikkoja, vaikka se turhauttaa (ja on aivan turhaa). Haen sopivia, mutta hirveän innostunut hakija en voi olla, koska se, että ”emme nyt päätyneet sinuun” ottaa vielä pitkänkin ajan jälkeen voimille. 

Oletukseni on, että se hetki, jona työssä käyvä tuntee, että työtön on hyväksikäyttäjä, on viikkovapaan jälkeinen työhön lähdön hetki ”minun täytyy mennä töihin, mutta työtön jää viettämään vapaa-aikaa”. Vannon, että työttömän 24/7-aika ei ole samaa kuin työssä olevan vapaa-aika. Kerron muutaman syyn miksi.

- Työttömällä on loputtomiin aikaa, mutta ei ole rahaa eikä sitä myötä mahdollisuutta tehdä juuri mitään. Mielikuvituskaan ei lannistavassa tilassa toimi, ei keksi mitään tekemistä. Koska ihminen on luotu tekemään, se on uuvuttavaa ja lisää toimettomuuden kierrettä.

- Kun on työtön, on yksin. Ei ole työyhteisöä, jonka kanssa tehdään asioita, nautitaan aikaansaannoksista ja jutellaan niitä näitä elämästä ja mistä vaan. Työkaverit ovat aivan erityislaatuinen yhteisö, jota ei voi korvata millään muulla. 

- Koska ihmisillä on merkillisiä kuvitelmia ja niistä johtuvia mielipiteitä työttömästä. Menee hirvittävästi voimia selvittää itselleen, että on se sama osaava ihminen kuin aikaisemminkin. Jotkut eivät koskaan pääse tuosta yli ja oman arvon tunto on lopullisesti poissa.

No, minäkin kerron, mitä ajattelen työssä käyvistä ja eläkeläisistä, jotka arvostelevat työttömiä. Ajattelen jeesusmaisesti, että pitää antaa anteeksi, sillä he eivät tiedä mitä sanovat tai kirjoittavat. Jos ei ole kokemusta työttömyydestä, varsinkaan pitkäaikaisesta, ei ole mitään mahdollisuutta tajuta mitä se merkitsee, ja sitten vaan sanotaan ja kirjoitetaan ihan mitä sattuu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

30Suosittele

30 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (64 kommenttia)

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu

Kaikesta huolimatta tsemppiä sinulle ! Ehkäpä maailma ylättää sinut vielä iloisesti. Mahdollisuus on tosiaankin aika pieni, mut on kuitenkin. Pidän sinulle peukkuja ja toivon voimia sekä jaksamista :)

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Kiitos Jarmo! Itsekin jätin sen 0,01 mahdollisuuden :)

Petri Hämäläinen

Hei Birgitta - jätit 0.1%:n mahdollisuuden.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #23

Totta. Ja sehän onkin paljon enemmän :) Sori, muistin kirjoittaneeni 99,99 %.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Ei kannata menettää toivoa. Monissa töissä ikä ei ole mikään rasite. Jos työnhaku ei tuota tulosta, kannattaa miettiä hakeeko töitä liian suppealta alalta tai voisiko esim. työhakemusta muuttamalla erottua paremmin muista hakijoista. Hyvin moni on saanut töitä myös ottamalla suoraan yhteyttä potentiaalisiin työnantajiin, vaikkei näillä olisi virallisesti hakua edes auki. Sinnikkyys yleensä tässäkin palkitaan, siksi lannistumista vastaan kannattaa taistella.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

No näillä mennään... Valmistuin kirjoittavaksi medianomiksi (amk) 2011, eli työnhakutaidoista työttömyys ei varmaankaan ole kiinni, ja kaikki taitoni olen ottanut hakuun mukaan, ei vaan natsaa...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Sivusta huutelijoilla on kivaa siihen asti, kunnes työttömyys osuu omalle kohdalle. Monelle tulee vielä käymään niin, koska edes valtion ja kuntien työpaikat eivät enää nykyään ole välttämättä eläkevirkoja, epävakaasta yrityselämästä puhumattakaan.

Harrastukset ja osallistuminen pitävät mielen virkeyttä yllä, joskin niiden on päivärahalla elävän kohdalla oltava mahdollisimman halpoja, mieluiten ilmaisia. Nimimerkillä kokemusta on.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Ennustuksesi taitaa osua oikeaan. Ja kyllä, harrastukset ja osallistuminen luo merkityksellisyyttä. Itse olen kehittänyt niistä itselleni 'työpäivän', puuttuu vain ne työkaverit :(

Käyttäjän SeppoKoski kuva
Seppo Koski

Joku on myös todennut että, työttömyys on pahempi asia kuin köyhyys.
Ja tarkemmin ajatellen se pitää paikkansa. Kyllä normaali ihminen kärsii tekemättömyydestä, josta tulee mieleen erään lääkärin ohje:
Työ on terapiaa ja liike on lääke.

Uskoa huomiseen ;)

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Kiitos Seppo! Allekirjoitan kommenttisi täysin.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Niin no olenhan minäkin nuori eläkeläinen ja ajattelen että samassa veneessä ollaan. Eipä tulisi mieleenkään arvostella työttömiä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tsemppiä, onnea työn haussa ja positiivista mieltä niin pitkälle kuin mahdollista. Tilanne ja kertomuksesi on kovin tuttua monelle. Tällaistahan se on:

http://sepsaa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/131342-vain...

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Kiitos Seppo! Kiitos myös linkistä, itkeäkö vai nauraa...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tänään yhden toisen blogista napattu lause: " Kaikki lähti Hesarin 13.10. julkaisemasta Ossi Nymanin henkilökuvasta. Jutussa esiteltiin mies, joka kieltäytyy tekemästä töitä. Monen mielestä miehen asenne on röyhkeä. Onhan hän nostanut työmarkkinatukea koko aikuisikänsä tekemättä juuri mitään rahojen vastineeksi".

Minusta Nyman teki varsinaisen karhunpalveluksen oikeasti työttömille, jotka haluaisivat mennä töihin, mutta eivät sitä löydä syystä tai toisesta.

Nymannin kaltaiset tapatyöttömät olisi täysin erotettava rehellisistä työttömistä. Lähes kuusikymppisten on vaikea löytää enää töitä, sen tietävät kaikki. Onhan meillä kaikilla tuttuja ja ystäviä, jotka ovat olleet samassa tilanteessa kuin sinä Birgitta olet nyt.

Itse tunnen myös näitä oikeita tapatyöttömiä, kun heitä on näkynyt myöskin sukulaisteni joukossa. Nuori, terve, ja yliopistossa vain muutaman vuoden viihtynyt nuori jättäytyi täysin yhteiskunnan elätiksi, sai asunnon ja riittävän ruokarahan, josta riittää tupakkiin ja kaljaankin silloin tällöin viihdykettä. Hän ei kaipaa ylellisyyksiä, eikä matkoja - riittää, että vapaa-aikana on leppoisaa elellä ja vain oleskella täysin vapaaherrana. Seuraakin löytyy helposti vastaavista tapatyöttömistä...

Muutaman kymmenen vuoden kuluttua hänkin pääsee eläkkeelle nauttimaan peruseläkettä ja toivoo muiden eläkeläisten tavoin, ettei lääkkeisiin menisi liikaa rahaa... Jotkut hänenkin elämäntapaansa tuntuvat kadehtivan, kuten tämä kirjailija Nymankin haastattelussaan kertoi.

Eri asia onkin, että jos tämäkin tapa tulee kovinkin yleistymään, niin kuka pienipalkkainen enää viitsii työssä käydä ja vain katkeroitua elättäjän asemassaan?

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Voi ajatella, että tekikö karhunpalveluksen Nyman vai Hesari. Nyman markkinoi kirjaansa, mutta mitä Hesari teki? Korostiko tarpeeksi sitä, että Nyman kuuluu marginaaliryhmään, eikä hänen tavastaan elää voi tehdä yleistä työttömän henkilökuvaa?

Alin työttömyyskorvaus eli työmarkkinatuki on niin pieni, että itse en jaksa uskoa, että ihmiset, jotka pystyvät tekemään työtä ja myös saavat töitä, suuressa määrin koskaan jättäytyisivät elämään sen varassa. Tai sitten elämän arvojen yhteiskunnassamme täytyy muuttua radikaalisti.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Korostiko tarpeeksi sitä, että Nyman kuuluu marginaaliryhmään, eikä hänen tavastaan elää voi tehdä yleistä työttömän henkilökuvaa?"

Ei, sitä ei Hesari tehnyt, vaikka olisi pitänyt tuoda selkeästi esiin, että nyt puhutaan vain pienestä marginaaliryhmästä. Niistä, jotka eivät edes halua tehdä mitään työtä.

Presidentti Niinistökin on tuonut sen omassa kannanotossaan vuosia sitten esille:

""Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei ole ilahtunut ilmiöstä, joka on noussut viime päivinä valtakunnan puheenaiheeksi. Kyse on henkilöistä, jotka kuvaavat itseään julkisuudessa ”ideologisesti työttömiksi”.
– Olen heistä samaa mieltä kuin ymmärtääkseni jokainen tervejärkinen suomalainen, Niinistö sanoi.
Niinistö nosti aiheen esille muutama vuosi sitten uudenvuodenpuheessaan. Niinistö puhui tuolloin ”oleskeluyhteiskunnasta”.
– Jokainen ymmärtää, ettei pitäisi tietoisesti tahallaan – jos itse voi vaikuttaa tilaisuuteen – laiminlyödä velvollisuutta olla mukana. Tai ainakin velvollisuutta pitää huolta itsestään."
Erityisen ikävää Niinistön mukaan on se, että asenne nostetaan tietoisesti esille.
– Se, että asiaa mainostetaan, kuvastaa jotain, jota ei toivoisi näkevänsä, Niinistö korosti."

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Oman karu teoriani on, että huomattava osa työssäkäyvistä mieltää itsensä lähinnä orjiksi, koska mahdollisuudet vaikuttaa omaan asemaan ovat olemattomat, mutta pyrkii karkoittamaan tuon ajatuksen sekä projisoimalla katkeruutensa työttömiin että asettumalla työmoraalisesti näiden yläpuolelle. Media ja tietyt poliittiset piirit rientävät sitten avuksi, jos temppu ei muutoin onnistu.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Voi se olla noinkin.

Työ kannattaisi ajatella palkan edestä myytynä aikana, eikä arvottaa sitä mitenkään muuten.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Aivan. Mulle työ on vain keino varmistaa että edes osa lapsista saa mahdollisuuden opiskella. En käytä rahaa itseeni.

Mulla on itseasiassa varmaan "työttömyyden suomenennätys":) Valmistuin aikoinaan lamansyövereissä, töitä oli vaikea saada, sitten tuli sairastumisia ym. Olen ollut työmarkkinoiden ulkopuolella kauan joten tiedät miltä teistä tuntuu. Nykysen työpaikkani sain pelkällä säkällä, olemalla oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #65

Hienoa ja isot onnittelut! Olen vilpittömän iloinen, että olit oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja sait töitä. :)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Käyn päivittäin läpi avoimia työpaikkoja, vaikka se turhauttaa (ja on aivan turhaa). Haen sopivia, mutta hirveän innostunut hakija en voi olla, koska..."

Älä hae, älä käy läpi. Ole vain hakevinasi ja ole vain käyvinäsi läpi.

Sillä viranomaisetkin ovat vain maksavinaan sinulle tukea, jonka pitäisi varmistaa normaalina pidetyn elintason jatkumisen.

Kalibroi aivosi uuteen elämäntilanteeseesi ja ala nauttia toisista asioista kuin niistä, joita meille tavallisesti tarjotaan nautittaviksi (eli kuluttamisesta)...

Ala nauttia siitä, että linnut laulavat, että metsässä kasvaa puita, että kirjastossa on lukemisen arvoisia kirjoja, että voit ajatella omia ajatuksiasi kaikessa rauhassa kenenkään häiritsemättä...

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Kiitos hyvistä vinkeistä, osaa niistä jo teenkin elämän merkitykselliseksi kokeakseni.

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

jos lindströmin ehdotukset menevät kokonaisuudessaan läpi niin ensi vuonnahan sitten työttömät tehtailevat läjäpäin hakemuksia joita kukaan ei ehdi tarkastella ja työnvälittäjät hukkuvat hakemusten tulvaan. Ihmiset hakevat tehtäviä joihin ei koulutusta ole tai se ei riitä alkuunkaan ja vain siksi että saavat vaaditun lukumäärän hakemuksia liikkeelle. Tuskin myöskään TE- keskuksen virkamiehillä riittää aikaa käydä työnhakijoitten jaksottaisia raportteja läpi kuinka hauissa on käynyt. Naurettava ja tuhoontuomittu systeemi ja pelkkä sairas märkä päiväuni osaamattoman ministerin putkiaivoista

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Työttömällä on loputtomiin aikaa, mutta ei ole rahaa eikä sitä myötä mahdollisuutta tehdä juuri mitään."

Tuo pitää paikkansa. Toisaalta työssäkäyvä ei saa palkatonta vapaata, koska työnantaja tarvitsee häntä. Hänen rahansa kasautuvat pankkitilille ilman, että hänellä on aikaa nauttia niistä.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

On surkuhupaisaa, että maassa on jättityöttömyys, mutta ne, jotka ovat toissä, nääntyvät kiireen ja työtaakkansa alle.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Mutta kuka on se, joka ei halua jakaa?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #24

Birgitta, olisitko sinä valmis jakamaan työttömyyttäsi joidenkin työssäolevien kanssa?

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #28

:) Luulenpa näin käyvän tahdostani riippumatta, varsinkin ikäisteni kanssa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Olet oikeassa. Voiko muuta johtopäätöstä vetää kuin sen, että yhteiskuntaa organisoidaan jollain muulla perusteella kuin sillä, mikä olisi parasta kansan enemmistölle?

Kuka ja miksi ja millä valtuutuksella?

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

Taitaapa se totuus olla kuitenkin niin että ei monellakaan työssäkäyvällä mitään minnekkään kasaudu, kyllä joka lati pienestä liksasta menee elämiseen....

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

"Hänen rahansa kasautuvat pankkitilille ilman, että hänellä on aikaa nauttia niistä." Kenelle näin on mahtanut käydä Suomen palkkatasolla? Jos tuo on totta, Suomessa on kasapäin rikkaita, joilla ei ole aikaa kuluttaa palkkarahojaan.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Voimia sinulle vaikeassa tilanteessa. Vaikken ole pätkääkään uskonnollinen ihminen, niin minulle jäi taannoin uuden Helsingin piispan toteamus mieleen. Hän totesi tavoitteistaan jotakuinkin niin, että kirkon yhtenä tehtävänä on tarjota lohtua vähäosaisille sekä jollakin tapaa elämässään kompastuneille. Tuo ajatus kompastuneesta resonoi minussa vahvasti.

Monet työttömiä kritisoivat eivät ole koskaan elämässään kompastuneet eivätkä tiedä, kuinka se voi olla helpostikin mahdollista. Ajattelevat vain, että sieltähän voi heti ponnistaa ylös - aina se ei valitettavasti ole niin helppoa.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Kiitos Niko! Sanoisin kaikille yli 40-vuotiaille, että ne tulevat vuodet ovat niitä mihin voi kompastua...

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

Työttömiä kohdellaan niin ala-arvoisen huonosti ja taidottomasti nykyään että työttömien pitäisi mennä lakkoon ja lopettaa tämä mätä kyttäämiseen ja syyllistämisen kiihtyvä trendi. Mitä ahtaammalle huono-osaiset ihmiset ja työtön ajetaan, sen hankalammaksi ja yhteistyöhön kykenemättömiksi he yhteiskunnalle muuttuvat. Jos ei ole enää mitään menetettävää ja vaihtoehdot kuihtuneet olemattomiin niin onko muuta enää tehtävissä työttömällä kuin riistää henki itseltään tai siirtyä epärehellisille poluille?
Omaehtoinen työnhaku on ok, vaikka se ei ikääntyvillä työnhakijoilla useimmilla mihinkään koskaan johdakaan, mutta pieleen menee jos joku taho alkaa ihmisten puolesta sanktioillla ja tukien leikkauksilla uhaten määrittelemään ja päättämään mitä työtä kenenkin pitää tehdä ja paljonko siitä saa korvausta.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"...työttömien pitäisi mennä lakkoon..."

Minun nähdäkseni tämä kohuttu "ideologinen työttömyys" on juurikin tuota.

Antakaamme siis tukemme ideologisesti työttömille.

Sympatiani ovat työttömien puolella

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

Tämä on tarkoitettu myös syyllistäjille, syytätkö minua taustaani tai elämääni tuntematta että olen "ideologinen työtön" ?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #32

Petri, nyt haukut väärää puuta; ilmeisestikään et tunne minua.

Voisit tutustua lukemalla blogejani. Aloita vaikka tästä pari tuntia sitten julkaisemastani:

Niinsanottujen ihmisoikeuksien sisäinen ristiriita

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

niin...... kummallinenhan tämä yhteiskunta on. Aina tutkitaan, listataan, luetteloidaan syyllistetään työttömiä.

Kyllä nyt vaikuttaa siltä että työnanatjat pääsevät ongelmasta kuin koira veräjästä. Niitä pitäisi tutkia.
Siellähän ovat työt ja rahat.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #41

Lisäksi aina vaaditaan joustoja työntekijöiltä, työnantajilta niitä ei vaadi kukaan.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Ei työttömillä ole mitään laillisia keinoja saada parempaa kohtelua. Työttömyyskorvauksen saadakseen on tehtävä niin kuin määrätään. Aikuisista tulee työttöminä kuin lapsia, he leikkivät vallassa olevan politiikan määräämiä leikkejä.

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

Juuri näin. Jos työllisyttä ja huoltosuhdetta parantavina, lisäävinä ja tehokkaina toimenpiteinä nähdään että osallistutaan johonkin kunnan järjestämään kuntouttaviin toimiin korttirinkiin puhumaan paskaa päivänpolitiikasta tai että ammattitaitoiset pitkän työuran tehneet pakotetaan repimään jotain kaisloja tienpientareilta ja saadaan siitä 9 euroa päivältä korvausta niin sekö se on se superässä hihassa millä suomi nousuun. 100- vuotias suomi ja kaikki yhdessä veneessä yhdessä yrittäen.... Ja paskat!
Eihän ikääntyville anneta enää mitään mahdollisuuksia missään, työnhaku ja haastattelut ovat hyvinkin usein semmoista käsikirjoitettua teatteria molemmin puolin pöytää.

juho raitio

Aina on toivoa vaikka se olisi kuinka pieni. Kannattaa panostaa vain siihen mihin pystyy ja minkä itsekin tietää realistiseksi.Luonto on yksi hieno asia mitä ei ole onneksi vielä yksityisomistoitu pohjoismaissa.

Suomen ongelma on kovuus ja yhteisöllisyyden puute. Näin on ollut ainakin 1800-luvun lopusta lähtien, 1930-luvun lamassa jne. Köyhiltä on aina viety ihmisarvo ja omaisuuden suoja on todennäköiseti maailman paras. Suomessa on oikeasti aina säästetty ihmisissä ei missään todellisessa. 90-luvun lamassakin ihmiset vain potkittiin työttömiksi ja pidettiin huoli siitä että oikeuslaitos suosii pankkeja ja "suomen sosialismia" ei uhreja eli ihmisiä.
On merkillistä että köyhiä ja nälkäisiä auttaa vain uskovaiset ja järjestöt valtiovalta jonka pitäisi olla luterilainen pesee kätensä. Missään muualla Euroopassa ei ole 2-3 km. leipäjonoja eikä läntisessä euroopassa yhtä heikkoa sosiaaliturvan tasoa. Myöskin työelämän ikärasismi on ihan suomalainen outo juttu, tällä ruotsissa näkee monesti eläkeläisenkin bussinratissa, niin yleiseti vastaavaa en ole suomessa nähnyt.

Ruotsissa työt jaettiin kaikkien kesken 90-luvun lamassa ja syntyi 25%:n, 50%:n ja 75%:n työpaikkoja.
Palkka ehkä joltakin pieneni mutta työkaverit ja ihmisarvo säilyivät. Tästä perinteestä nousee sekin että on aika luonnollista täällä jatkaa eläkeläisenä vaikka 25%:n panoksella.
Tosin ruotsin systeemi poikkaa suomesta siinä että sosiaaliapua saa vain jos on työttömänä työnhakijana tai sairaana sairaslomatodistuksella.

Ihmisten aktivoiminen on aitoa ja perustuu siihen etä "alla ska vara med".
Tasa-arvokin on aitoa sillä miehillä on automaattiseti huoltajuudessa samat oikeudet ja kutsuntoihin kutsutaan ytälailla naisetkin.
Suomen päättäjien ja pättäjien pitäisi mennä itseensä ja muistaa että kaikki ovat yhtä arvokkaita oikeasti eikä vain puheissa. En voi käsittää että uskovainen pääministeri toteaa että tällä hallituskaudella ei enää kaikkein köyhimpiä auteta.
Mielestäni tulisi sen sijaan todeta että teen kaikkeni mitä itse voin että köyhimpiä autettaisiin ja vaikka kaikki muut olisivat minua vastaan koska se on velvollisuuteni uskovaisena ja raamatun kehoitus. Sitten Kun ihmisiä ruvetaan kohtelemaan tas oikeina ihmisinä ja nuoret kukkojohtajat väistyvät syrjään tai viisastuvat jos viisastuvat poistuu ikärasismikin työelämässä.

Hyvä esimerkki tästä on kouluruokailu ruotsissa satsataan vähän enemmän rahaa jotta kokeilla säiluu ammattiylpeys ja työnilo ja ruoka on laadukasta lähiruokaa suomessa tuijotetaan vain ja ainoastaan viivan alle. Tai jos haet työtä suomessa saat itse maksaa haastattelumatkasi ruotsissa työnantaja maksaa automaattisesti haastattelumatkasi. Suomessa pitää olla kiitollinen kun saa töitä täällä lännempänä on ajatus että ihanaa kun saatiin uusi työntekijä joukkoomme.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Siinä oli sitä työttömän todellista elämää sellasenaan kun se oikeasti on terv tepivaari

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Perustuslaki itse asiassa määrää, että ihmisellä on oikeus työhön, sosiaaliturvaan ja koulutukseen. Julkisella vallalla on velvoite turvata ja edistää näiden toteutumista. -Ei tämä tunnu juuri kiinnostavan valtiovaltaa enää. Työpaikat valuu ulkomaille, sosiaaliturva on jopa Eu:n mielestä liian vähäinen ja koulutuksesta leikataan jatkuvasti, niin että kohta koulutus kuuluu vain varakkaimmille.
Näistä marginaali-ilmiöistä tuli mieleen pari asiaa. Joko nämä ihmiset valehtelevat, että rahaa juoksee vaikka mitään ei tee, tai toinen mahdollisuus on, että jos tilanne tuntuu toivottomalta, otetaan psykologia avuksi: Jos ei ole minun vika että olen työtön, teen elämästäni kuitenkin parasta mahdollista, ja siirrän sen asenteeseeni. Jokaisella on oikeus olla onnellinen. -Työttömyyskorvaukset on kyllä melkein poikkeuksetta niin pieniä, että ei niillä herroiksi eletä, ja sitten on se pointti vielä että olet niin yksin, ja näinhän blogisti kirjoittikin. -Kiitos hyvästä blogista, Birgitta, hyvä että blogi laitettiin myös karuselliin.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Perustuslaki itse asiassa määrää, että ihmisellä on oikeus työhön, sosiaaliturvaan ja koulutukseen.

Pohjois-Korean perustuslaki takaa sen myös. Mutta siellä se ei jää pelkkien juhlapuheiden tasolle, vaan se myös toteutuu käytännössä.

Niinsanottujen ihmisoikeuksien sisäinen ristiriita

Kuten blogissani kirjoitin, niinsanotut ihmisoikeudet ovt sisäisesti ristiriitaiset, ja käytännön johtopääökset riippuvat siitä, mitä pidetään tärkeänä ja mitä ei. Suomessa niin kuin muissakin kapitalistisissa valtioissa yksittäisen ihmisen mahdollisuutta yrittää rikastua rajattomasti pidetään tärkeämpänä kuin kaikkien toimeentuloa.

Räikeimmillään tämä johtaa siihen että vuosittain noin 10 miljoonaa ihmistä kuolee nälkään samalla kun ruokaa tuotetaan enemmän kuin tarpeeksi kaikkien ravitsemiseksi.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

"Perustuslaki itse asiassa määrää, että ihmisellä on oikeus työhön, sosiaaliturvaan ja koulutukseen.

Pohjois-Korean perustuslaki takaa sen myös. Mutta siellä se ei jää pelkkien juhlapuheiden tasolle, vaan se myös toteutuu käytännössä."

En kovin paljon haikailisi Pohjois-Korean tai entisen NL:n systeemejä. Minkälaista tyydytystä "työstään" mahtaa saada esim. 20 vuotta sitten räjäytetyn sillan siltavahti, tai hotellin kerrosvahti, jollaisia istui Neuvostoliitossa hotellien jokaisessa kerroksessa?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Tilanne on täysin käsittämätön, kun työpaikkoja ei edes nyt riitä kaikille ja kun tutkimusten mukaan työpaikat tulevat lähitulevaisuudessa vähenemään huomattavasti entisestään, alkaa valtiovallan ja taloudellisen eliitin toimista valtava ajojahti työttömiä kohtaan.

Nyt kaivattaisiin oikeita ennennäkemättömiä toimia, jotta ihmiset saataisiin osaksi yhteiskuntaa ja se oikea toimenpide olisi työajan huomattava lyhentäminen. Nelipäiväinen ja kuusituntinen työaika kaikille ja katsotaan sitten, onko vielä työttömiä?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Samaa minäkin olen ihmetellyt. Miksi lyhennettyä työpäivää vastustetaan? Taannoin tuli tanskalainen dokumentti tv:ssä ja siinä kerrottiin tutkimuksesta, joka koski kuuden tunnin työpäivää ja siitä saatavia hyviä tuloksia.
Työteho nousi lähes samaan kuin kahdeksan tunnin työajassa ja samoin ihmisten tyytyväisyys. Erityisesti lapsiperheille lyhennetty työpäivä oli suorastaan ihanteellinen ratkaisu, joka ei ole vaikea edes ymmärtää:)

Siitä olen eri mieltä, että nyt olisi joku erityinen jahti työttömiä kohtaan, miksi olisikaan kun ei kaikille töitä yksinkertaisesti nyt riitä. Kysehän on vain näistä ideologisesti työstä kieltäytyviä kohtaan, jotka lusmuilevat tahallaan, vaikka töitä löytyisikin.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Työttömän näkökulmasta jahtiasia näyttäytyy hiukan eri tavalla. Kun Suomen suurilevikkisin lehti ei jutun julkaistessaan tee riittävän selvää eroa marginaalisesti käyttäytyvän työttömän ja tavallisen työtä haluavan työttömän välillä, jotain on pielessä. Toimituksessa on sanankäytön asiantuntijoita töissä, ja jokaisen jutun takana on useampi henkilö. Kyllä jonkun päässä pitäisi kellojen soida, että tässä ei nyt anneta oikeaa kuvaa käsitteestä työtön.

Käyttäjän juustoparrkmaki kuva
Juuso Parkkisenmäki

Lainaus: "ja kun tutkimusten mukaan työpaikat tulevat lähitulevaisuudessa vähenemään huomattavasti entisestään"

Kuriositeetin vuoksi Markku tahtoisin nähdä kenen "tutkimus" toi on? Viitaa vaikkapa linkillä tuohon tutkimukseen.
Minä kun olen kuullut täysin päinvastaista noista tulevista työpaikoista.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

"Kuriositeetin vuoksi Markku tahtoisin nähdä kenen "tutkimus" toi on? Viitaa vaikkapa linkillä tuohon tutkimukseen.
Minä kun olen kuullut täysin päinvastaista noista tulevista työpaikoista."

Pyydät siis linkkiä johonkin, muttet itse linkitä mihinkään. Näin ollen keskustelusi ei ole asianmukaista ja siksi kysyisin mistä olet kuullut omat tietosi, paikallisen Esson baarista vai kulmakunnan kuppilasta?

Laitan tässä ihan yleislinkin, voit itse päättää minkä niistä avaat.

https://www.google.fi/search?q=ty%C3%B6paikkojen+v...

Ja sitten Parkkisenmäki, olet juossut perässäni noiden höpöhöpö juttujesi kanssa useilla palstoilla ja nyt pyydän julkisesti sinua jättämään minut rauhaan. Jos sinulla ei ole oikeasti asiaa sanottavana, etkä kykene asianmukaiseen keskusteluun, niin lopeta minun perässäni juokseminen.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #55

Juuso Parkkisenmäki ja Markku Laitinen poistan keskinäisestä väittelystänne muutaman kommentin ja pyydän, että jatkatte jossain muualla. Tämä kommentti kai näkyy teille molemmille, toivottavasti.

Blogiani kommentoivat tekstit ovat tottakai tervetulleita.

Käyttäjän juustoparrkmaki kuva
Juuso Parkkisenmäki Vastaus kommenttiin #67

Pyydän anteeksi että toi meni tähän. Teit oikein.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Suosittelen että lähdet hakemaan vähän kauempaa. Täällä Espanjassa ei ikä ole este jos kielitaito on hallussa. Ja meillä suomalaisillahan se on. Suomi, ruotsi ja englanti riittävät jo hyvään alkuun.

Käyttäjän ojanaho kuva
Toni Ojanaho

Miksi ikä olisi Suomessa sen suurempi este kuin muuallakaan? Yleissitovuus pois, palkkapyyntö alkuun sopivalle tasolle, niin töitä löytyy ihan omalta alalta. Palkkaa saa ylöspäin, kun osoittaa kykynsä ja työpaikkaa saa aina vaihtaa myös parempaan, jos sellaisen sattuu löytämään. En siis ehdota, että pitää aloittaa siivoojana, vaan oman alan osaajana sillä palkalla, jolla pääsee töihin - eli voittaa ne nuoremmat. Palkankorostusta pyydetään sitten itse eikä odoteta liittokierroksia.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Olen kirjoittanut aika monta kertaa työttömyydestä ja tuoltakin kannalta. En usko, että Suomessa tuon kaltaista tultaisiin näkemään lähitulevaisuudessa, ehkä ei koskaan.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Ymmärrän ongelmasi mutta, uskon töitä löytyvän. Kysymys on lähinnä siitä minkälaista työtä on valmis ottamaan vastaan. Millaisilla ansioilla on valmis töitä tekemään. Myös siitä kysymys onko valmis vaihtamaan paikkakuntaa.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Tämähän ei ole uskon asia vaan kovaa realismia. Asun Helsingissä, täällä ja lähialueellahan on Suomen suurimmat työmarkkinat eli työpaikkoja pitäisi olla. Jokaisella on puutteita, koulutuksessa, terveydentilassa, osaamisessa, kuka tahansa ei sovellu tekemään mitä tahansa. Itse haen ja olen hakenut kaikkea mihin osaamiseni ja terveyteni riittävät.

Käyttäjän UffeNordstrm kuva
Uffe Nordström

Kaikkien ihmisten pitäisi elämänsä aikana kokea yrittäjyyden ihanuudet, työtä tekevän kunnioituksen sekä työttömän rikkauden. Liikaa vaadittua ehkä mutta ainakin se avaa silmiä näkemään myöskin sen yksinkertaisuuden että jokaisessa tilassa on hyviä ja huonoja puolia.
Itse olen läpikäynyt kaikki nämä kolme tilaa.
En missään tapauksessa lähde solvaamaan tai väheksymään työttömiä, varsinkaan, iäkkäämpiä. Sama pätee kahteen muuhunkin tilaan.
On liian helppoa sanoa että kyllä töitä löytyy jos vaan hakee. Tai että miksi et ryhdy yrittäjäksi. Me olemme vaan ihmisiä. Voimavaramme on rajalliset.
Itse olen työtön ja rehellisesti sanottuna ideoita työllistymiseen/yrityksen perustamiseen on realiteetti. Voimat ei vaan enää riitä. Kaikki byrokratia yritystoiminnan aloittamiseen ja pyörittämiseen sekä pelko putoamisesta sosiaalipalvelujen ulkopuolelle tekee minut täysin voimattomaksi.
Luultavasti on ole yksin tässä asiassa.
Olenkin miettinyt että olisi hyvä että valtakunnassamme olisi mahdollista perustaa mini-mikro-yritys jolla ei olisi niin kaikenkattavat velvollisuudet.
Kuulostaa ehkä utopialta mutta....
Ei pakollisia ilmoituksia joka alushousun vaihdosta eikä välttämättä edes kaikkia pakollisia maksuja, tiettyyn rajaan asti.
Mikä se raja sitten olisi on eri asia.
Tämä luultavasti auttaisi monia, varsinkin varttuneempia työttömiä.
Tietysti sillä voisi olla jonkin verran merkitystä kilpailuun muihin ns. "oikeisiin" yrityksiin, mutta, kaikkia keinoja kannattaisi kokeilla ja miettiä.
Yhteiskunta ei voi järkevästi tuottaa työpaikkoja. Ihmiset sen tekevät. Yhteiskunta kuitenkin voisi luoda mahdollisuuksia, jos halua olisi, työttömälle toimia yhteiskunnassa.
Niin kun se nykyään on, niin taitaa vaan murot kastua.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Pienen yritystoiminnan esteenä ovat todellakin liian suuret velvollisuudet. Ne ovat epäilemättä monen, jotka voisivat olla johonkin markkinarakoon itsensä työllistäviä, esteenä. Minäkin tiedän näin olevan, kokemuksesta. Muutosta asiaan ei tunnu olevan tulossa.

Käyttäjän PiviHTyni kuva
Päivi Tyni

Kuitenkin hallitus ajaa taas uusia velvoitteita.
Jos lakiesitys menee läpi, tulisi työttömän etsiä itselleen kolmen kuukauden tarkastalujakson aikana kolmeksi päiväksi työtä tai viideksi päiväksi työllistämistoimia. Ellei onnistu, otetaan rangaistuksena yhden päivän työttömyysturva kuukautta kohden pois.
Pääsin kuultavaksi kokemusasiantuntijana eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan kokoukseen, jossa lakiesitystä käsiteltiin. Seuraavan tekstin lisäksi sain puhua paukutella viisi minuuttia ja vastata kysymyksiin.
https://vasenkaista.fi/2017/10/tyoton-kuultavana-l...

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Asiaa olet "paukutellut". Kiitos linkistä.

Juha Hämäläinen

Birgitta, sinulla on enää lyhyt aika eläkkeelle. Tämän odotusajan kestät kyllä. 61-vuotiaana saat puolet vanhuuseläkkeestä. Ja olet ilmeisesti terve. Se on tärkeämpää kuin mikään työ.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Kiitos Juha! Olen suhteellisen terve, ja terveys on, on ollut ja tulee olemaan ykkösprioriteetti elämässäni — sen mitä siihen nyt pystyy itse valinnoillaan vaikuttamaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset