Bee En tiedä. Kukaan ei tiedä. Uskoin pitkään, että aina on olemassa totuus. Mutta ennen totuutta on näkökulma ja niitä ei koskaan ole vain yhtä. Eli totuus on mahdottomuus ja sen kanssa on elettävä. Muiden elävien kanssa — järjen varassa.

Kysyn vaan

Olen työtön eli lainsäätäjän eilen hyväksymän ns. aktivointimallin kohde. Laki tulee voimaan 1.1.2018. 

Olen 58-vuotias ja toimin tällä hetkellä odotusten mukaisesti, eli katson avoimet työpaikat päivittäin läpi ja haen sopivia. Näyttää siltä, että työllistymiseni este on ikäni; tosin selkää kuormittavaan työhön en myöskään pysty, eli en sellaisia töitä hae. Olen uudelleen kouluttautunut viime vuosikymmenellä amk-tasoisesti ja olin itseni työllistävä yrittäjä muutaman vuoden, mutta siitä ei koskaan tullut kannattavaa.

Kysyn mihin ja miten minä aktivoidun vuoden vaihteen jälkeen? Ei sitä ole edes taidettu ajatella? 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Piisannee kun jatkat samaan malliin....aktivointi koskenee niitä, jotka eivät etsi töitä oma-aloitteisesti. Eikös työttömän ja töitä etsivän tärkein tehtävä olekin etsiä töitä? Harvemmin töitä tulee kotiovelle...

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Ei se vaan enää piisaa tällä hetkellä saamaani työmarkkinatukeen — verojen jälkeen noin 550 euroon neljältä viikolta. Sitä leikataan 4,65 prosenttia, jos

"henkilö ei 65 edeltävän työttömyysetuuden maksupäivän aikana ole osoittanut aktiivisuutta olemalla työssä yhteen työssäoloehtoa kerryttävään kalenteriviikkoon vaadittavaa työaikaa neljän peräkkäisen kalenteriviikon aikana tai ansainnut yritystoiminnasta vastaavaa tuloa taikka ollut viittä päivää työllistymistä edistävässä palvelussa mainitun 65 päivän aikana."

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Onko vaikea tai liikaa ottaa osaa viitenä päivänä 65 päivän aikana työllistymistä edistävään palveluun. Eikös tuolla palvelulla yritetä edistää työpaikan löytymistä jne.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #3

Kysymykseni olikin, että miten se käytännössä tapahtuu? Onko varmistettu, että pääsen sellaiseen ja osaan toimia oikein päästäkseni?

Varmaan lähes kaikki, jotka ovat joutuneet tekemisiin te-toimistojen kanssa tietävät, että kaikki ei suju kuin strömsössä. Ja kyse on meidän työttömien toimeentulosta.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #3

Ei kannata kommentoida asiaa, jota ei selkeästikään tunne.

58v kirjoittaja ei tiedä mitä ja mistä ne edistävät toimet löytyvät. Ja loppujen lopuksi ei hänen iässään enää ole töitä tarjolla ilman poikkeuksellista erityisosaamista. Ei ole töitä 30 vuotta nuoremmillekaan.

Ei ole mitään mieltä hakea töitä, joita ei ole. Jollei ole pystynyt yrittäjänä elättämään itseään niin siinä on vaihtoehdot vähissä.

Käyttäjän MerjaNyberg1 kuva
Merja Kaarina

Sen mukaan mitä aktiivimallista on toistaiseksi kuulunut, siihen ei kuulu mitään yksilöllistä harkintaa. Se aivan yksioikoisesti leikkaa kaikilta, jos tuo edm. ehto ei täyty.

Käyttäjän MerjaSairanen kuva
Merja Sairanen

Hei Birgitta.
Oletko käynyt työttömien terveystarkastuksessa? Entä oletko kysynyt Te-toimistosta olisiko sinulla mahdollisuus osatyökykyisen palkkatukeen? Työnantaja saa tukea 50 % työntekijän palkkaan, tukea voi saada useitakin vuosia, siinä ei ole aikarajaa. Te-toimisto haluaa lääkäriltä B-todistuksen.
Työkokeilupaikkoja voi itsekin etsiä, ja työkkäri päättää onnistuuko se.
En tiedä miten ensi vuonna, muuttuuko ehdot.
Itse olen etsinyt työkokeilupaikkoja ja sain jopa työtäkin työelämävalmennuksen (nyk. työkokeilu) jälkeen, tosin se oli yli 10 vuotta sitten. Tällä hetkellä olen osatyökykyisen tuella työssä, muuten en saisi töitä. Olen tällä hetkellä 59- vuotias, eikä täällä syrjäkylille ole töitä nuoremmillekkaan.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #14

Otanpa asiasta selvää. Te-toimistolla on kyllä tiedot terveydentilastani, mutta tuota minulle ei ole koskaan ehdotettu. Kiitos tiedosta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Täysin järjetön päätös hallituksel, päätös joka ei tuo yhtään ainoaa uutta työpaikkaa, ainoastaan te-toimistoihin. Miten se Sipilän lupaama byrokratian purkaminen mahtaa toteutua, no ei ainakaan tällä tavalla.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Jos työtön ei kykene aktivoitumaan 65 päivän aikana edes viideksi päiväksi, niin miten onnistuisi jokaisena päivänä lähteä duuniin?

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Niitä aktivoitumispaikkoja ja mahdollisuuksia täytyy olla tarpeeksi ja nyt ihan heti ja kaikille. Onko?

Kun työttömistä puhutaan niin lainaan itseäni http://bvalonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244889-he... : "ihmisillä on merkillisiä kuvitelmia ja niistä johtuvia mielipiteitä työttömästä. Menee hirvittävästi voimia selvittää itselleen, että on se sama osaava ihminen kuin aikaisemminkin. Jotkut eivät koskaan pääse tuosta yli ja oman arvon tunto on lopullisesti poissa."

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #7

No jos aktivoitumispaikkoja ja mahdollisuuksia ei ole eikä löydy, niin tuskin siitä nyt työtöntä rangaistaan...

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #8

Uskotko muuten oikeasti, että se menee noin?
Byrokratian pyörät pyörii ja yleensä vaaditaan paljon soittamista, kirjoittamista ja odottamista ennenkuin asiat oikenevat. Valitettavasti.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #8

Seppo, TE-byrokratia ei ole mikään tunnepankki, sen varmaan tiedät itsekin. Pykälien mukaan mennään, ei niitä säästöjä muuten tule.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #11

Nimenomaan, harkinnanvaraa ei tässä ole vaan laissa on kysymys nimenomaan mekaanisesta laskusäännöstä, jossa EI ole harkinnan mahdollisuutta. Puheet siitä etteikö vaikuttaisi mikäli et ole aktiivisuudestasi huolimatta saanut tarvittavaa määrää pätkätyötä tai päässyt koulutukseen voitte unohtaa.

Hallituksen esitys ja laki sanoo täysin suoraan, että tässä ei ole mahdollisuutta erilliseen harkintaan. TE-toimisto rikkoisi lakia mikäli se ei leikkausta tekisi ja niin se ei kyllä tule jonkun työttömän puolesta tekemään.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #8

S.L:"niin tuskin siitä nyt työtöntä rangaistaan.."

Ja kun ei sitä aktivoimispaikkkaa/työpaikkaa löydy, niin kerronko ensi vuonna (lain voimaantulon jälkeen)Kelalle ettei korvauksesta saa vähentää, "koska Seppo niin sano?"

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #24

Kerro toki ...aktivoimispaikan voit myöskin itse etsiä ja siten vältyt leikkauksilta. Niin työssäkäyvänkin pitää itse ymmärtää käydä työssä, jos mielii saada koko palkan...

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #8

Seppo, Seppo! Kirjoitit:
"No jos aktivoitumispaikkoja ja mahdollisuuksia ei ole eikä löydy, niin tuskin siitä nyt työtöntä rangaistaan..."

Meinaat, että työvoimatoimiston virkailijat alkaisivat kiertämään lakia ja asetuksia?

Henry

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Seppo ei se ihan noin mene.. Ja nuokin työllisyyspalvelu jutut on aivan naurettavia. Ei niistä mitään hyötyä ole!

Kokemusta on..

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Hallituskoaliitioista huolimatta Suomessa on ollut tapana kaunistella tilastoja.
Työttömäksi luokitellaan jota kuinkin Tilastokeskuksen taholla sellainen henkilö, joka on täysin syrjäytynyt yhteiskunnsta ja käsite työ on pysyvästi omintakeinen.

Meillä on suuri työttömyys, yksityisrahoitteisten työpaikkojen puute, maailman korkeimmat verot, maailman suurin julkinen sektori, maailman suurimmat julkiset menot, valtavan nopea velkaantumisen kasvu, suuret julkiset alijäämät, kieroutunut taloudellinen huoltosuhde, jonot terveyskeskuksiin ja päivystyksiin, homeiset julkiset tilat, hometalot, huono ja läpinäkuvä media, kallis ruoka, maataloustuet, Talvivaara, huono euro, huono EU, menetetty itsenäisyys, evakkotaipaleen ikävät kokemukset, Hakkarainen, alkoholilaki, humalahakuinen juominen, Tuomioja, ryssän kätyrit, jäykät työmarkkinat, kaipuu 1980-luvulle, leikkaukset, leikkausten pelot, pankkien elvyttäminen verovaroin, keskispankkien rahanpainanta, taloushuolet, Kiinan yksinen velkaantuminen, Putin, EU, Ukraina, USA, Jerusalem, Venäjä, Viro, ulkomaalaiset, diabetes, ylipaino, laiskuus ja lihavuus, slaavilainen kansanluonne, alkoholismi, huumeet, apatia, D-vitamiinin puute, kaamos, hirvikolarit, itsemurhat, perheväkivalta, Mauno Koivisto, huono geopoliittinen sijainti, hallan arkuus, lyhyet kesät, pilatut vesistöt, ahneet sähkönsiirtäjät, tolkuttoman rikkaat, köyhät ja huono-osaiset, ydinvoima, puutteellinen seksi ja seksuaalisuus, sudet, huono ruokavalio, voi, sokeri, vehnäjauho, huonot ihmissuhteet, anoppi, sähkösaunat, sadekesät, itikat, autojen hinnat, melankolia, vittumaiset naapurit, brexit, särkikalojen suuri määrä järvissä, ilmaston muutos, uskoton kumppani, ongelmat tietokoneissa ja digoimediapalveluissa, ilmavaivat, pankkitilin kate, halvat ledpolttimot, reksiserikilven valot, puutarhanhoito ruohonleikkuineen, joulupukki, uveavannot, Renault ja Citroen, homogenoitu maito, metsäojitukset, tyylittömät vaatteet, huono asuntojen lämpöeristys, englannin kieli, peukalo keskellä kämmentä, harvat orgasmit, ulkomaiset marjanpoimijat ja hillavarkaat, vaimo, syyssateet, sähkösaunat, seksuaalinen häirintä, Helsingin Sanomat, audikuskit, bemarit,laitosruoka, nettiyhteydet, ruotsinkieliset, Pietarin jätevedet, tekokuidut, Suomipop, pohjanmaalaiset, tulostin, demarit, doping, ufot, hiilidioksisdi, valkoposkihanhet, jätevesivaatimukset, krapulat, vanhat valokuvat, haukkuvat koirat, nälkä ja jano, valaistus, huonot elokuvat ja TV-ohjelmat, antibiootit, pahat hajut, syyshämärät ilman heijastinta, depressio, naapurin auto, hyvät hampaat, teiden kunto, kanojen muninta häkeissä, saastuttava teollisuus, ruotsalaiset ja muut muukalaiset, ummetus, metsien tuhonta, silakoiden raskasmetallit ja muut myrkyt, romiseva peltikatto, tyhmät ihmiset, ikävät ja vaikeat sairaudet, reiät sukissa, vauhtiviivat alkkareissa, Karadisianit, puukannot nurmikolla, laihdutus ja lihominen, punainen liha, venäläisten touhu, likaiset ikkunat, pensasmustikat, naiset, poliitikkojen hillopurkit, parsinavetat, joutsenten meluaminen, pienet asunnot, tyhmät ihmiset, jokta luulevat olevansa fiksuja, Helsinki, Coka-Cola, alushousujen lahkeiden pituus, seksin laatu ja saatavuus, punaviherkommunismi, kaamosaika, oma katumus, liian lyhyt ja sateinen kesä, oma isä, pitsa, globalisaatio, uskonnot ja uskovaiset, kaupan pilaantunet sipulit, Applen hinta, Kalle Päätalo, oma soutuvene, raidetangonpää, Jaajo Linnonmaa, lotonpelaajat, koiranruuat, vanheneminen, suomalaisten tuotteiden laatu, kiinteistövero, Saksa ja saksalaiset, lestat, aneroidin ennkoiva sanansyöttö, keskuspankien rahanpainanta, pahoinpitekyt ja väkivalta, elämästä vierautuneet näytön tuijottajat, haukkumasanat, kiittämättömyys ja epäkohteliaisuus, tarpeettomat tavarat ja ruuat, diktaattorien lähipiirit, Tom Gruise, oma kielipää, suuret supermarketit, ikävä ja kaiho, kuihtuvat maaseutukylät, monet koulut ja opettajat, Lenin, Marx ja hyödyttömät idiootit, valheellinen tiedottaminen ja mielipiteen muokkaus, jonot TK:n päivystyksiin, moukkamaisuus, savuhormien kunnostuksien huijaripuuhapetet, YLE, Fiat auto ja rahajärjestelmä, lääketeollisuus, ruokailusuositukset, vasemmistoäärioikeistonatsit ja -kommunistit, renkaanvaihdot, tittelit, kohtuullisuuden taju, yksinäisyys, huono lauluääni, Kaurismäet ja Sarasvuo, liialliset lumisateet ja -pyryt, työttömyys ja työhaluttomuus, nainen jätkämäisesti kädet taskuissa, turha valitus ja urputus, tyytymättömyys ja tyhmyys.

Tässä vain joitakin ahdistusta lisääviä arkipäiväisiä asioita.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Hengästyttävää... mutta mikähän on kommentin tarkoitus?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kommentin tarkoitus on tuoda esiin tavalliseen ihmiseen kohdistuvia epäkohtia.
Nyt nousukauden huipulla vielä raskaasti velkaantuva Suomen julkinen talous ei voi täyttää kaikkien kansalaistensa tyytyväisyyttä ilman kritiikkiä.

Birgitta, entä sitten kun elämä lutviutuu aikanaan seuraavan hallituksen aikana nollakasvulle ilman lisävelan mahdollisuutta... ? Tällöin oma ko. plogin näkökulmasi on mitätön mittaluokassaan. Seuraavassa hallituksessahan tulevat olemaan myös SDP, Vasurit ja Vihreätkin tekemässä nykyhallituksen tapaista politiikkaa tosin paljon kovemmin ottein. Sipilä tuskin enää itseään toista kertaa antaa itseään pissiin upottaa.

Yli 50-vuotiaiden työllistäminen alkaa olla jo geriatriaa, ainakin työnantajien näkökulmasta, joka on varmasti näiden kannalta taloudellinen totuus, vaikkakin julma sellainen. Enemmänkin olisin huolissani niistä liki 100.000 syrjäytyneestä työttömästä nuoresta, joilla on vielä koko elämä edessä elettävänä.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #19

Toimeentulo on kyllä ihan elämän välttämättömyys, ei epäkohta. Toimeentulostahan tässä on kyse.

Nykyisenlaisessa sopimusyhteiskunnassa ikäiselläni ei ole edelllytyksiä kilpailla työpaikoista. Oletko sitä mieltä, että 550 euron työmarkkinatuki neljältä viikolta on sen suuruinen, että siitä on varaa leikata, jos ei aktivoituminen onnistu.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #20

Ikävä kyllä näin on. Ihmisiä on joukottain työttöminä sekä työiän alkumetreillä, että loppupäässäkin. Jotta tilanne korjautuisi, maahan tulisi saada hurja määrä lisää ( 200.000 - 300.000 ) yksityisrahoitteisia työpaikkoja lisää, ja näistäkin suuri osa teollisuuden ja tuotannon pariin. Ikävä kyllä tämä haaste on mahdoton globaalissa maailmassa ja paljon todennnäköisempää onkin kurjistuminen tästä edelleenkin - varsinkin velkavedon loputtua 2020-luvulla.

Hallitukset toisensa jälkeen riippumatta puolueista tekevät byrokratiaa siihen suuntaan, että todellinen työttömyys saataisiin näkymään valheellisellaja siedettävällä tasolla. Julkisen sektorin palkkamenot olivat aiemmin 1/5 kokonaispalkkasummasta, mutta nykyisin jo n. 1/3 kaikista maksetuista palkoista. Tämä johtuu yksityisrahoitteisten työpaikkojen vähenemisestä suhteessa julkisiin työtilaisuuksiin.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #19

Olit ehtinyt lisäämään kolmannen kappaleen.

Yli 50 vuotta kestävälle elämälle varmaan suurin osa ihmisistä antaa arvoa. Myös ne nuoret. Käsittääkseni nuorten päässä elämää tehdään yhteiskunnan puolelta paljon asioita ja erittäin hyvä niin.

Juha Hämäläinen

Hieno lista Suomen eduista, jotka motivoivat nyt uutta polvea kohti tulevaisuutta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Taidan perustaa oman 1. plogikirjoitukseni ko. listan jakamiseksi ja jatkamiseksi.

Lisäykset listaan ovat tervetulleita.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Tämä nyt on vain yksi osa hallituksen, hallituksien, loputonta valehtelua. Ainoa idea on vaikka Saksan tapaan saada tilastoja kauniimmiksi jotta ns. kokonaan työttömien määrä tippuisi, työllisyysaste nousisi (keinotekoisesti), työttömyysprosentti laskisi. Itse leikkaus kompensoidaan asumistukena ja toimeentulotukena, se tuottaa hirmuisen kasan lisä töitä Kelalle, kokonaistaloudellinen vaikutus näyttää ennemminkin negatiiviselta. Eivät sentään kehdanneet tätä laittaa läpi ennen toimeentulotuen ja sähköisten palvelujen uudistusta, ei sentään nöyryytetä ihmisiä lappusirkuksen kanssa mikäli osaa netissä raksit ruutuun naksautella.

Väliinputojia ja kiusattuja ovat tietysti tunnolliset ihmiset (suomalainen ominaisuus) jotka koittavat epätoivoisesti täyttää tämänkin velvoitteen sekä tietysti ne joilta nettinaputus ei onnistu, kaatuvat paperivuoren alle. Jos suomalainen olisi kreikkalainen näin lioitellen kaikki kynnellekykenevät olisivat piiloittaneet kaiken maallisen mannonan ja olisi kansanliike jossa yksinkertaisesti koko maa kieltäytyisi aktivointi orja - spedeilystä koska ei täällä kukaan nälkään kuole jokaisen karenssin aikana saa työttömyysturvan sijaan saman rahan toimeentulotukena, suomalaiset suostuvat vaikka mihin juuri perusominaisuutensa tunnollisuutensa takia.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Työtön on hyvin erikoisessa tilanteessa yhteiskunnassa. Hänen elämällään ikään kuin leikitään poliittista leikkiä. Realiteeteilla ei ole sijaa, ihan niin kuin leikeissä ei tarvitse olla.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Asialle oikeasti voitaisiin tehdä jotain, mutta hallitus, niin tämä porvarihallitus kuin kaikki muutkin hallitukset, sinipunat ja punamullat ja sikspäkit ja mitä kaikkia niitä onkaan, ovat yleisen mielipiteen ja AY- väen vankina. Sellaiset uudistukset joilla olisi todellista merkitystä ovat mahdottomia.

Jos hallitus ryhtyisi sellaisiin uudistuksiin jotka tervehdyttäisivät työelämän, niiden suosio putoaisi, ensin niiden hallituspuolueiden kannatus katoaisi mielipidetiedusteluissa, toiseksi niiden kannatus vaaleissa putoaisi, ihmiset äänestäisivät näitä Hakkaraispuolueita.

Vaikka hallituspuolueet eivät piittaisi kannatuksestaan ja vaalimenestyksestään ja ryhtyisivät todellisiin uudistuksiin, niiden onnistuminen olisi hyvin epätodennäköostä, sillä sekä langat että ohjat ovat näissä kysymyksessä AY- väen käsissä, eivätkä ne niitä ohjia luovuta hallitukselle. Vaikka hallituksella olisikin valtaa asiassa, sen vallan käyttö johtaisi levottomuuksiin työmarkkinoilla, lakkoihin joiden seuraukset olisivat pahemmat kuin uudistusten hyödyt.

Juha Hämäläinen

Kyse on siitä, että asia kun ei itseä kosketa niin ei sillä niin väliä. Näin poliitikko ajattelee ja moni muukin. Sama kohtelu annetaan sairaille ja vanhuksille.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Kun on täysissä järjissään oleva täysivaltainen aikuinen, niin poliitikkojen teettämä alkeellinen leikittäminen tuntuu välillä absurdilta.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Huolimatta hallituksen vakuutteluista ei niitä duunimestoja vaan ole tarjolla.

Vapaita työpaikkoja n. 15.700 kpl jaossa, koko Suomessa. Tuo luku on pysynyt jostain syystä muutaman tuhannen tarkkuudella samalla tasolla jo muutaman vuoden, jos ihan oikein muistan.

https://paikat.te-palvelut.fi/tpt/

Määrän lisäksi voi sitten katsoa myös näiden työpaikkojen laatua. Mitäpä sieltä löytyykään ja mistäpäin Suomea ?

Samaan aikaan Suomen työmarkkinat jatkavat edelleen muutostaan. Mm ssa teollisten paikkojen määrä tulee pienenemään edelleen automaation myötä. Puhumattakaan jo toteutuneista työvoiman vähennyksistä kappaletavaran myyntiä ja harjoittavien yritysten suhteen.

Toki. Vastaavasti It ala kehittyy edelleen ja hakee koodareita, myös Suomesta. Joskin Intiasta saa samalla hinnalla 5 osaavaa kaveria koodaamaan ja Valkovenäjältäkin kolme ammattilaista.

https://www.tekniikkatalous.fi/talous_uutiset/yrit...

Jokaiseen järkevään duunimestaan tulee hakemuksia, tönärillä mitattuna yli 20 mm pino. Siitä pinosta valitaan jatkoon menijät, ja se nyt vaan on tosiasia, ettei yli 55 vuotias ole Suomessa sieltä halutuimmasta päästä rekrytöintitilanteessa ollessaan samalla viivalla nuorten ja juuri koulutettujen kanssa. Kokemuksesta, viisaudesta ja osaamisestaan huolimatta.

Sen sijaan, että kyykytetään synteettisin ehdoin väkeä ja odotetaan ihmeitä tapahtuviksi, olis kyllä kerrankin kohtuullista myöntää tosiasiat ja päästää ne yli 55 vuotiaat työttömät duunarit jo suosiolla sinne eläkkeelle, pois tilastoja rumentamasta.

Eiköhän nuo ihmiset ole jo oman eläkkeensä itse tienanneet.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Eiköhän nuo ihmiset ole jo oman eläkkeensä itse tienanneet."

Inhimillisesti katsoen ovat tienanneet eläkkeensä, mutta kylmät luvut ja laskelmat osoittavat että se ei riitä mitä he ovat tehneet.

Kyse on siitä tehdäänkö poliittisia päätöksiä inhimillisten arvojen, vaiko kylmien laskelmien perusteella.

Jos päätöksissä ei oteta huomioon kylmiä laskelmia, se johtaa valtion pian Kreikan kaltaiseen tilanteeseen, Suomi on jo sillä tiellä.
---------

Maata voitaisiin kyllä johtaa rationaalisemmin ja tehdä järkeviä rationaalisia toimia, ns. rakennemuutoksia, joilla asiat korjattaisiin niin että inhimillisyys säilyisi ja saataisiin ne kylmät luvutkin täsmäämään, mutta se edellyttäisi toimia joita äänestäjät, jotka valitettavasti eivät keskimäärin ajattele rationaalisesti, vaan idealistisesti ja tunteellisesti, eivät ymmärtäisi.

Edellä sanotun perusteella ei olisi puolueen kannalta rationaalista laittaa puolueohjelmaan eikä hallituspuolueilla hallitusohjelmaan, sellaisia rationaalisia uudistuksia jotka eivät miellyttäisi idealistiesti ja tunteella reagoivia äänestäjiä. Nämä rationaaliset uudistukset romahduttaisi puolueen kannatuksen. Puolueen kansanedustajat jäisivät työttömiksi ja tilalle tulisi näiden hakkaraispuolueiden hakkaraisia hoitamaan asioita idealistisesti ja tunteella.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Julkisella sektorilla alettiin rahastoida eläketurvaan vasta erittäin myöhään. Valtiolla rahastointi aloitettiin varovaisesti 1989 ja kunnissa v. 1993.

Mistä nämä Esko Ahon hallitukseen asti toimineet politiikan puuhapetet ajattelivat jatkossa julkisen sektorin eläkkeitä maksettavan ?

Vasemmistolla ja Vihreillä toki on omat imaginääriset rahaseinänsä, jota jo kansalliseepos Kalevala nimittää Sammoksi.

SDP:n Rinne lienee seuraava Sammon etsijä Sipistelijän jälkeen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset