Bee En tiedä. Kukaan ei tiedä. Uskoin pitkään, että aina on olemassa totuus. Mutta ennen totuutta on näkökulma ja niitä ei koskaan ole vain yhtä. Eli totuus on mahdottomuus ja sen kanssa on elettävä. Muiden elävien kanssa — järjen varassa.

Jotenkin tämä ei nyt mene oikein

Ensimmäistä kertaa elämässäni joudun väliinputoajaksi. Työttömyysturvan aktivimallilla ei ole annettavaa 58-vuotiaalle työmarkkinatukea saavalle. Se tulee ottamaan 4,65 prosenttia noin 702 euron bruttotuesta kuukaudessa. Kun nykyisin saan nettona 593,19 euroa, lain voimaan tultua se muuttuu, jos verot pysyvät samana 565,61 euroksi. 

Suomi on sopimusyhteiskunta ja työmarkkinat ovat sopimista vielä erityisesti. Ikäiselleni ei ole jätetty mitään mahdollisuuksia kilpailla työpaikoista. Yksi ainoa asia — ikä — vie kilpailukyvyn. Kovin monella ei, eikä minullakaan, ole tarjota sellaista erityisosaamista, jolla päihitetään tuo iän tuoma vika. 

Missään ei ole tietoa mihin ja miten 58-vuotias aktivoituu ja saa pidettyä nykyisen tukensa. Tukihan on niin pieni summa rahaa, että käy yli ymmärryksen, että sitä leikataan.

 

Käytän itseäni esimerkkinä, mutta tarkoitan asiaa ihan yleisesti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Päätöksentekijöiden säästölinja on tiedossa; pienimmistä tuista leikataan aina varmimmin. Tämä tieto ei tietenkään lohduta. Eikä pienennä eduskunnan pikkujoulujen määrärahoja.

Käyttäjän Merimies kuva
jaakko palola

Työttömyysturvan aktiivimallia jos nyt halutaan käyttää kannustimena,niin se olisi osoitettava alle 30-vuotiaille.Jos siinä ikäryhmässä alkaa syrjäytymään,se on lopun alkua!

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Kirjoitin itsekin kerran pikku pätkän työttömistä ja iästä
http://bvalonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/242585-ty...

Olen kanssasi samaa mieltä, tuolle ikäryhmälle toimii kannustimena. Mutta oman ikäisilleni se on puhdas leikkaus ja sellaisena siitä pitää myös puhua.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#2 Ehdoton yläikäraja olisi pitänyt asettaa. Nyt on julmaa peliä, joka ei tuo kaunistusta työttömyyslukuihin.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"#2 Ehdoton yläikäraja olisi pitänyt asettaa"

Se olisi ikäsyrjintää, jota väärin kutsutaan myös ikärasismiksi.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

"Aktiivimalli" on paha huti hallitukselta, ja se tullaan todennäköisesti vetämään takaisin heti seuraavien eduskuntavaalien jälkeen.

Ongelmana ei Suomessa ole työttömien työhaluttomuus, vaan se, ettei työpaikkoja ole tarpeeksi. Siihen on syynä vanhentunut ja jäykkä lainsäädäntö, joka estää sen, etteivät työttömät voi kilpailla työpaikoista työllisen työvoiman kanssa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen
    "Aktiivimalli" on paha huti hallitukselta, ja se tullaan todennäköisesti vetämään takaisin heti seuraavien eduskuntavaalien jälkeen.

Tuskin, jos Orpo on pääministerinä.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Birgitalla on miellyttävä lähestymistapa asioihin: Tästäkin henkii lävitse se, ettei lähtökohtaisesti tyrmätä muutoksia ihan vain sen takia, että ne ovat ikäviä, mutta kun moitittavaa on, tuo sen esille havainnollistavasti, selkeästi perustellen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset