Bee En tiedä. Kukaan ei tiedä. Uskoin pitkään, että aina on olemassa totuus. Mutta ennen totuutta on näkökulma ja niitä ei koskaan ole vain yhtä. Eli totuus on mahdottomuus ja sen kanssa on elettävä. Muiden elävien kanssa — järjen varassa.

Työtön seuraa: Uudet työllistymiskuviot te-toimistossa osa 2

On kulunut noin vuosi, kun kirjoitin samalla otsikolla (15.1.2017). Jatkan siitä.

Minuun oltiin te-toimistosta yhteydessä 28.1.2017 eli vuosi sen jälkeen, kun olin ensimmäisen kerran työttömäksi ilmoittautumisen jälkeen päässyt keskustelemaan te-toimistoon (työttömäksi 11.12.2015; ensimmäinen haastattelu 1.2.2016;  ensimmäinen työmarkkinatuki 10.2.2016). Yhteydenotossa pyydettiin ilmoittamaan, olenko aktiivisesti hakenut työpaikkoja, ylläpidänkö CV-nettiä ja tilaanko työpaikkavahtia avoimista työpaikoista. Näin olen toiminut.

Kerrottakoon, että työttömyysturvan maksu keskeytetään käsittelyn ajaksi. Kuinka ollakaan, kun se oli käsitelty ja hyväksytty siitä unohdettiin ilmoittaa kelalle. Jouduin te-palveluiden puhelinpalvelun kautta hoitamaan asiaa — ei ihan yksinkertaista, koska tieto pitää saada tietylle henkilölle, eikä se suju helposti. Pienellä viiveellä sain tukeni.

Sitten ei kuulunut mitään. Jatkoin aktiivista työnhakua, ja odottelin, koska kolmen kuukauden seurantaa kanssani aletaan hoitamaan. Sain odottaa marraskuun loppuun, jolloin sain täytettäväkseni ns. oman suunnitelman ja vastattavakseni ns. tehtäviä, joissa ilmoitin jatkavani CV-netin ylläpitoa ja työpaikkavahdin tilaamista. Lähetin vastaukseni 30.11.2017 ja sain vastauksen 15.1.2018.

Uusi asia te-toimiston vastauksessa oli, että siellä oli oman kirjoittamani suunnitelman loppuun lisätty:”Palkkatuen katsotaan edistävän mahdollisuuksia työllistyä avoimille markkinoille, koska työttömyys on pitkittynyt. Ehdot palkkatuelle täyttyvät.”

Itseltäni tämä oikeus palkkatukeen on mennyt täysin ohi. Otinkin välittömästi yhteyttä te-toimistoon ja jätin yhteydenottopyynnön. Nyt sitten odottelen heidän yhteydenottoaan 25.1. mennessä. Eihän tämä mitään nopeaa touhua ole.

Tässä raportti viime vuodesta. Kovin aktiivisesti ei minuun siis olla oltu yhteydessä, ja luultavasti tuosta palkkatuestakin olisi minulle pitänyt kertoa jo aiemmin.

 

Työtön seuraa: Uudet työllistymiskuviot te-toimistossa osa 1

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ylellä oli mielenkiintoinen kirjoitus, jossa TE-toimiston työntekijöiltä oli kyselty mallin vaikutuksista.

https://yle.fi/uutiset/3-10026715

"TE-toimistojen virkailijat tuntevat nahoissaan työttömien kiukun kiistellystä aktiivimallista. Keikkatyöt voivat vaikeuttaa työttömän toimeentuloa, koska päivärahoja voi joutua odottamaan pitkään. Kaikki eivät myöskään pääse ehdot täyttävään koulutukseen."

"Ennen kuin työtön voi hakea Kelalta tai työttömyyskassalta soviteltua päivärahaa, hänen pitää ensin saada palkka tilille ja todistus työajasta. Tämä kaikki voi kestää viikkoja, pahimmillaan jopa kuukausia. Sillä aikaa pitäisi maksaa vuokra ja ostaa ruokaa. Jos säästöjä ei ole, on haettava toimeentulotukea. Monella työttömällä voi olla edessä tuskaisia hetkiä – tuoreessa muistissa on kaaos vuosi sitten, kun toimeentulotuen myöntäminen siirtyi kunnilta Kelalle."

"Asiakkaat ovat harmistuneet, kun on selvinnyt, ettei työvoimakoulutukseen tai työkokeiluun pääse vain täyttääkseen aktiivisuuden ehdot. Koulutuksen tai kokeilun täytyy olla aina hakijan kannalta työvoimapoliittisesti tarkoituksenmukaista, Termälä-Himanen huomauttaa."

Lattiatasolta sieltä missä päätöksiä tehdään kantautuu nyt ne huolet, joista asaintuntijat varoittivat, mutta hallitus ei kuunnellut. Jostain syystä hallitus kuvittelee itsellään olevan parempi tieto kuin näitä työkseen tekevillä - perintesitä johdon ylimielisyyttä.

Nyt sitten varmaan vaan tarkasti "seurataan" mallin vaikutuksia, samaan aikaan ihmiset voivat joutua liriin tässä kokeilussa.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Ei käy kateeksi näitä suorittavan portaan tekijöitä, jotka vievät poliittisia kokeiluja käytäntöön.

Itse työttömänä olen yksi sadoistatuhansista, ja omalle kohdallekin on sattunut kaksi asiaa, jotka on täytynyt itse oikaista — eikä se oikaisu ole ollenkaan yksinkertaista. Poliittisten päätösten käytännön sujuvuudesta ja tasavertaisuudesta ei ole kestäviä todisteita... kun siis jo yhdelle sattuu useampi kömmähdys te-toimiston puolelta.

Sitä paitsi te-toimistot ovat käsittääkseni auttavia viranomaisia, kuinka luottamusta voi edes rakentua asiakkaisiin, kun virheet ovat niin yleisiä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Yhteydenottopyynnöt eivät toimi. Autoin erästä maahanmuuttajaa, ja teimme yhdessä hänelle kolme yhteydenottopyyntöä, eivät ikinä ottaneet häneen yhteyttä. Ainakaan Helsingissä ei ole TE-toimistoissa asiakaspalvelua enää ollenkaan. Sillä on infopiste, jossa kehoitetaan jättämään yhteydenottopyyntö. Siellä kannattaa kysyä vastuuvirkailijan sähköpostiosoite ja lähettää sitten hänelle suoraan sähköpostilla tiedot. Silloin jää myös itselle todiste, että on hoitanut asiansa.

TE-toimiston sähköinen palvelu on suoranainen vitsi, sen kautta ei voi mitään asioita hoitaa TE-toimistoon päin. Siellä ei ole sellaisia ominaisuuksia. Se on myös käytettävyydeltään huono, se on huonosti toteutettu. Työttömät eivät osaa sitä käyttää.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Katsotaan miten minulle käy yhteydenottopyynnön kanssa. Soitin ensin puhelinpalveluun, josta sain kyllä tietoja palkkatuesta ja neuvon jättää yhteydenottopyyntö. Sain vastuuvirkailijan nimen ja kirjoitan sitten neuvosi mukaan hänelle, jos eivät ole ottaneet yhteyttä 25.1. mennessä.

Minua häiritsee tässä eniten se, että annetaan ymmärtää kaiken toimivan, ja kun ei toimi! Kyse on ihmisten elannosta.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Hallitus kuitenkin kehuskelee sillä, kuinka työttömien kolmen kuukauden välein tapahtuvat haastattelut ovat tuottaneet hyvää tulosta! Jos he todella uskovat tähän, niin TE-toimistot raportoivat työstään virheellisesti, mikä sinänsä on normaalia ja inhimillistä ylikuormitetussa hallinnossa. Luulenpa, että TE-toimiston työntekijät kirjaavat esimiestensä painostuksesta jokaisen nettiin tehdyn kirjauksen haastattelusta todelliseksi haastatteluksi. Kirjaus sisältää tavallisesti vain tekstiä tyyliin: "työnhakunne jatkuu, seuraava haastattelu kolmen kuukauden päästä".

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #5

Sitä ei kukaan ole kertonut, emmekä ehkä saa tietääkään, millainen todellisuus te-toimistoissa oikeasti vallitsee. Näkemyksesi voi aivan hyvin olla oikea. Haastattelu sanakin on ehkä saanut uuden te-toimistomääritelmän? :)

Mutta, että julkisuudessa politiikot kehuvat toimintaa on kyllä aika paksua. Täytyisi ainakin sanoa, että se koskee vain osaa työttömistä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #5

Se on vähän tulkintakysymys mikä on hyvä tulos. Väitteen takanahan on lähinnä TEM:in tiedote, joka kertoo mm:

"TE-toimistojen johtajlle tehtyjen kyselyjen mukaan kokemukset määräaikaishaastatteluista ovat olleet pääosin myönteisiä. Asiakkaiden ohjaus eri palveluihin on tehostunut, ja haastatteluissa on pystytty tarjoamaan aikaisempaa tehokkaammin työttömälle työnhakijalle soveltuvaa työtä tai palveluja. Haastattelut ovat myös lisänneet asiakkaiden aktiivisuutta ja omatoimista työnhakua."

"Asiakaspalautteet tukevat TE-johtajien arvioita. Huhti-kesäkuussa toteutetussa kyselyssä 50 prosenttia asiakkaista koki haastatteluista olleen hyötyä."

Kysellään siis ministeriöstä oman hallinnonalueen alueella johtajilta... Itse luotan lattitason mielipiteisiin enemmän.

Toinen asia on sitten onko 50% hyvä tulos hyödyllisyydestä suhteessa panostukseen? Joku voisi kirjoittaa, että puolet ei koe haastatteluista olevan hyötyä. Hitusen on tulkinnat tarkoitushakuisia.

Jännä on myös, että tiedote kertoi:
"Kun tihennetty aikaväli otettiin käyttöön vuoden 2017 alussa, haastattelu oli tehty 18 prosentille työttömistä ennen kuin työttömyys oli kestänyt kolme kuukautta. Tilanne on puolessa vuodessa parantunut selvästi: syyskuun alussa määräaikaishaastattelu oli tehty 53 prosentille työttömistä ennen kolmen kuukauden työttömyyttä."

"Haastattelut on suunnattu enimmäkseen alle kolme kuukautta työttömänä olleille. Työllistymissuunnitelmat ovat kuitenkin lisääntyneet selvästi myös pitkään työttömänä olleilla."

Jos tavoite oli kaikille kolmen kuukauden välein ja syyskuussa ollaan tuossa, niin ei se nyt ihan ole toteutunut.

Itse väittäisin, että haastatteluihin lienevät tyytyväisempiä juuri nuo työttömäksi tovi sitten joutuneet, kun tilanne on kenties uusi ja pitäisi päättää mitä tehdä. Ja heille niitä on ensisijaisesti toteutettu.

Asiaa voi lähestyä monelta kantilta.

http://tem.fi/artikkeli/-/asset_publisher/kokemuks...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

On muistettava toiselta puolelta myös, että aina kun jokin viranomainen velvoitetaan lisätoimiin, tämä lisää paineita myös sille. Resursseja ei vättämättä ole joka tarpeeseen omasta takaa julkisellakaan sektorilla, ja uuden homman opettelu kaikkineen voi olla haastavaa sielläkin puolella. En ota kantaa syyllisyyskysymyksiin, mutta ihmiset pyrkivät tekemään annetut työnsä, ja väistämättä rapatessa myös roiskuu niin omilla kuin ulkoistusavullakin.

Kömmähdykset voivat kuulostaa ensi alkuun dramaattisiltakin, kuten lööpeissä on korostettu joskus ehkä ylikin. Eräällekin yli 60-vuotiaalle työttömälle oli soitettu aina ennalta sovittuina aikoina parin kolmen kuukauden välein työllistymissuunnitelman päivityksestä ja käyty läpi hakemustenlähettämiset ja kurssihakemukset. Sitten kerran sovittua soittoa ei ollut tullutkaan, mutta seuraavalla viikolla oli tullut tylyhkö ilmoitus että ette enää ole oikeutettu työttömyysturvaan koska työnhakutilannetta ei ole päivitetty. - Olennaista on, että tuokin virhe on kuitenkin oikaistu nopeasti. Alkuhaparointiahan on aina, eikä ihan kaikkea tarvitse heti raportoida keltaiseen lehdistöön (US on eri asia), merkittävimmät tietenkin. Ehkä aktiivimallissakin on jotain paitsi vikaa myös jotain säilyttämisenkin arvoista, kunhan käytänteet ja odotukset sen toteutuessa alkavat toimia luontevasti. Ehdollisena jatkoon.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Olen miettinyt käydessäni läpi te-toimiston nettimateriaalia, että siellä on paljon hyviä juttuja omatoimisuuteen — jos siis olisin 35 vuotta nuorempi. Kun ikä on työllistymisen este, vähän kuin vamma, mikään ei auta. Minäkin olen mielestäni jopa ulkonäöltäni, puhumattakaan muusta reippaudestani aika nuorekas ikäisekseni, mutta ei, kun olet 58 olet 58.

Katsotaan nyt tuo palkkatuki, siinä saattaisi olla mahdollisuus...

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

No niin, minuun oltiin juuri yhteydessä te-toimistosta eli nyt toiminta oli nopeaa. Sain hyvin tietoa palkkatuesta ja omalla kohdallani se on enintään 50 prosenttia palkkauskustannuksista ja enintään 12 kuukauden ajaksi. Pidän tätä hyvänä täkynä, jolla ikävamma kutistuu.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Minä pääsen 3kk väliajoin ihan nenät vastakkain tapaamaan työvoimaneuvojaa (asiantuntijaa?) kun en omista puhelinta. Työvoimaneuvoja kun ei suostunut sähköpostilla 3kk kyselyä hoitamaan. Tosin edellinen työvoimaneuvoja 2 kertaa haastatteli sähköpostilla kunnes minulle määrättiin uusi vastuuhenkilö te-toimistosta. Näinkin voi olla.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Voi olla myös paikkakunnilla eroa, miten te-toimisto asiat hoitaa. Esimerkiksi ystävääni Riihimäellä tunnutaan lähestyttävän ihan erilailla kuin itseäni Helsingissä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset