Bee En tiedä. Kukaan ei tiedä. Uskoin pitkään, että aina on olemassa totuus. Mutta ennen totuutta on näkökulma ja niitä ei koskaan ole vain yhtä. Eli totuus on mahdottomuus ja sen kanssa on elettävä. Muiden elävien kanssa — järjen varassa.

Mikä on se työttömän keino, jolla voi vaikuttaa itseään koskeviin ratkaisuihin?

 

Nyt on mahdollisuus kertoa ja keskustella. Itse näen, että työttömät pakotettuina leikkivät eri hallitusten määräämiä leikkejä: eilen niin, tänään näin, huomenna noin. Mahdollisuutta vaikuttaa asiaan ei ole.

 

Muistutus: Työttömät kuuluvat määrältään aina vähemmistöön — hyvä niin. Mutta, jos lasketaan mukaan ne, jotka elämänsä aikana potentiaalisesti tulevat olemaan työttöminä, alkaa ollakin kyseessä enemmistö.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Työlliset ovat Suomessa tällä hetkellä selkeä vähemmistö. Siitä varmaan johtuu melko kova verotus ja erittäin korkea sosiaalimenojen osuus bruttokansantuotteesta.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Jos todella suurpiirteisesti ajatellaan, että ihminen elää 100 vuotta, niin siinä on todella monta vuotta, että ei pysty työllisten joukossa olemaan.

Pekka Pylkkönen

Tämä on totta. Jos työura on noin 40 vuotta (ikävuodet 20-60) niin siinä ajassa pitäisi takoa omat kulut sadaksi vuodeksi ja päälle niiden jotka ovat enemmän sosiaaliturvan varassa. Se on aika huikea suhdeluku. "Omilleen" pääsee aniharva.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen Vastaus kommenttiin #5

Tosin nykyisin tuo valmistumisikä yliopistosta lienee lähes 30 v. Joten tuo työura jää 30 vuoteen, jos jää eläkkeelle 60 vuotiaana. Vielä puuhataan oppivelvollisuusiän nostamista 18 vuoteen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Siksi Matti Vanhanen Rukan hangilla keksi eläkeiän noston ja siksi Juha Sipilä ajaa työllisyysasteen nostoa. Ovatko maailman markkinat kyllästyneet, eli tavaraa on liikaa kun työ ei käy kaupaksi?

Suomessa hehkutetaan peliteollisuuden nimiin, mutta samalla suulla arvostellaan nuorison liiallista pelaamista. Oikea aito tarve teettää työtä on ilmeisesti vähentynyt, siihen on myös vaikuttanut automaatio ja digitalisaatio.

Ei kukaan halua opyörittää tyhjää tahkoa tai kaataa linkkarilla tukkipuita. Markkinatalous perustuu markkinoihin, silloin tulee markkinoille luoda kysyntää, niin sitä kautta työllisyysaste nousee, kun tilauskirjat täyttyvät.

Se on vaikea yhtälö, koska kannettu vesi ei kaivossa pysy. olisi keksittävä jotain hyödyllistä, ei suklaamunien sydämillä ja sormuksilla enää pärjätä. Kukaan ei huoli enää rihkamaa, kirpputoreilla riittää sitä sorttia tuhansiksi vuosiksi.

Hoitoalalla olisi tekemistä, mutta kun tutannossta ei tulee uutta rahaa, ei meillä ole varaa maksaa tarpeeksi hoidosta. Se kiristää työllisten päivää, kun samalla osa on työttöminä.

Kyllä jokainen työllistäisi, jos se olisi työnantajalle kannattavaa. AY-liikkeen poaradoksi on että se ei näe metsää puilta, se näkee työnantajan riistäjänäö siinäkin tapauksessa, että yrittäjä on suurin työllistäjä omalla aktiivisuudellaan. Sitä ei osata arvostaa.

Nytkin hallituksen tyhmä lakiesitys, kaadetaan aivan toisten tahojen niskoille mielenilmauksen nimissä. Ei työmatkaliikenne, lapset kouluissa, työnantajat, ole Suomen hallitus ja eduskunta. Kosto pitää tehdä seuraavissa vaaleissa. Ja se mielenilmaus menee silloin oikeaan osoitteeseen.

Jos ay-liike toimisi noin, niin sillion poliitikot uskoisivat, hehän eivät mitään muuta pelkää, kuin sitä että menettäisivät valtansa. Vaalikarja ei osaa painemtaa kellokkaitaan, siinä on vika ei työmatkaliikenteessä.

Sopii työttömän miettiä keinoja miten työllistäisi itsensä yrittäjänä, ei se kaikille sovi eikä kaikista edes ole yrittäjäksi. Mutta olisi hyvä mietti, miten joku pystyy työllistämään itsensä ja vielä ison joukon muita. Silloin osaa arvostaa myös yrittäjien toimintaa.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #9

Kiitos ensinnäkin pitkästä vastauksesta. Vähän vedit mutkia suoriksi, kyllä Suomessa on paljon myös yrittäjyyttä arvostavia, myös työttömissä. Minä sanoisin, että on kyse vähän samasta kuin, miten saa ihmisten kunnioitusta osakseen: se on ansaittava.

Keitä muuten ehdottaisit pitkäaikaistyöttömille äänestettäväksi ensi vuonna, että sillä olisi myös merkitystä?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #14

Enhän sitä kieltänyt, vaan pyysin ajattelemaan miten yrittäjät toimivat.

Tuskin kukaan ehdokas voi suoraan vaikuttaa, olipa pitkään työttömänä ollut tai kuka tahansa.

Ensin hänen pitää saada luottamus omassa paikallisosastossa, sitten puolueessa, puoluehallituksessa jne... Se on pitkä tie ja työttömyys monelta unohtuu siinä matkalla.

Sellainen rehellinen ehdokas usein jätetään vähille äänille, koska puoluetoverit tai kaverit pitävät huolta niistä kohokuorisista enemmän. On puolueelle parempi, laittaa eduskuntaan tai muuhun luottamustoimeen sellainen puolueen mannekiini, kuin oman tiensä kulkija, jota ei voi holhota kukaan.

Näin kävi minulle ja näin on käynyt tuhansille, ennen minua ja minun jälkeeni.

Ensiksikin, kukaan ei usko sinuun jos sanot laittavasi kokoomuksen tai kommarit kuriin. Toiseksi oman puolueen kyynärpäät ovat terävät kun paikkoja jaetaan. Änkyrät ja puolueen linjaa hiemankin karsastavat laitetaan paitsioon.

Paras olisikin puhua joku pyrkyri puolelleen ja ohjailla häntä takaa, mutta yleensä iso raha tekee sen sinua paremmin ja heillä on rahaa ostaa edustajia puolelleen maksamalla heidän kampanjansa.

Nykyisin pitää ilmoittaa, sponsorointi, mutta kuka sitä pystyy valvomaan. Tiedän paljonkin tapauksia jossa kokonaisia autokuormallisia vaalimakkaroita on mennyt ohi ilmoituksesta, eikä kukaan ole perään haukkunut.

Joten vaikea on antaa yksittäistä neuvoa ketä äänestää.

Yhden neuvon voin työttömille antaa. hakeutukaa yhteen ja muodostakaa pieni tiimi. Jakakaa tiimin jäsenille oma puolue, johon hän menee toimintaan mukaan. Kun toimitte kunnan joka puolueessa hieman kuin myyrät, tiedätte sisäpiiriläisinä kaikkien metkut. Joku teistä sattuu pääsemään ehdokkkaksi ja silloin hänellä on joka puolueen tieto käytössä.

Hänestä tulee nopeasti hyväksytty jos hän osaa käyttää tietojansa oikein ja teidän oma tiimi pystyy tuottamaan hänelle strategiaa selän takaa.

Ette saa vain paljastua missään vaiheessa, silloin menee luottamus ja edustus tyssää siihen. Teillä on vastassa salaseuroja joiden toiminnan tarkoitus on juuri edellä kuvattu, eli vapaamuurarit ovat joka paikassa, mutta heitä ei tunnisteta missään.

Onnea vain työttömille, on helpompi etsiä töitä kuin työttömänä päästä vaikuttamaan työttömyyden poistamiseen eduskunnasta käsin. Helpompi tie on perustaa osuuskunta tai alkaa yrittäjäksi jonkun jo perustetun osuuskunnan kautta.

Äänestämällä ei voi juurikaan vaikuttaa koska miljoona tyhmää äänestää aina toisin ja toinen miljoona sitä vastaan, se yksi ääni jää kellumaan sinne jonnekin...

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #32

Työttömät muurarit :) Parasta mitä olen lukenut vähään aikaan! Olen dekkarikirjallisuuden suurkuluttaja ja tuo kuulosti kyllä erinomaiselta juonelta, ihan bestseller sellainen.

Ajattelen aina, kun joku, ja täällä aika moni, kirjoittaa, että muuttakaa seuraavissa vaaleissa asiat, että joko kirjoittaja pitää ihmisiä tyhminä tai on itse ainakin jotain sinne päin. Olen itsekin olllut puoluetoiminnassa vähän aikaa mukana, ja kirjoittamasi tuntui hyvinkin todelta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #33

Kiitos, minusta sinun nimesi on enne, niin valonen yksilö olet Birgitta.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #35

Kiitos, piristit päivääni.

Juha Hämäläinen

Juuri näin. Isäni kuoli 100v iän ylitettyään. Hän oli sotahommissa ja ruodussa yli 5 vuotta, eläkkeellä 35 vuotta ja veroja maksamattomana 23 ensimmäistä elinvuotta. Hän oli kotitilalla ruokapalkalla 6-19 vuotiaana ja 19-23 kokopäiväopiskelijana. Eli vuosia myös verotuksen ulkopuolella, vaikka kovissakin hommissa.

Erotuksena nykypäivään oli se, ettei hän saanut mitään yhteiskunnan tukia kuten vuokratukia, toimeentulorahoja tai työttömyyskorvauksia ennen eläkkeellä jäämistä.

Aiemmat polvet elivätkin rahatalouden ulkopuolella. Nykyään se ei oikein mahdollista.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Ottamalla osaa ns aktiivitoimiin...

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Laitan tähän pari linkkiä blogeihisi, niin ne jotka haluavat tietää, mitä ajattelet aktiivitoimista voivat niistä lukea:

Aktiivitoimet enemmistön mieleen

Aktiivimallia Ruotsista

Toni Rintala

Karrikoidusti: Työtön ei osallistu yhteiskunnan toiminnan pyörittämiseen, ainoastaan kuluttaa toisten rahoja eli on rasite muille. Miksi hän saisi määrätä miten muut käyttävät rahojaan hänen mukavuuksiinsa? Työttömät voivat pitää vaikka mielenosoituksen.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Kyllä työtön kuluttajana osallistuu, ja osallistuisi enemmänkin, jos onnistuisi saamaan töitä. Mitä ovat toisten kustantamat työttömän mukavuudet?

Toni Rintala

"Mitä ovat toisten kustantamat työttömän mukavuudet?"

Jos ei saa palkkaa, ei yleensä voi ansaitulla rahalla maksaa laskuja asumisesta, ruoasta ja muista mukavuuksista. Silloin ne maksaa muut.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #10

Mukavuuksia?

Minä sanoisin välttämättömyyksiä.

No, mitä jos niitä ei maksettaisi?

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #12

"No, mitä jos niitä ei maksettaisi?"

En sellaisesta puhunut. Tietysti pitää auttaa.
Mutta työttömät voivat ottaa osaa perjantain mielenilmaukseen :)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Kyllä työtön kuluttajana osallistuu, ja osallistuisi enemmänkin, jos onnistuisi saamaan töitä."

Mutta sitten hän ei enää olisi työtön?

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #16

Mikäs sen parempaa :) Mutta siis virkkeen ensimmäinen lause oli vastausta Rintalan kommenttiin.

Juhani Vehmaskangas

Kuten taannoin kerroin: http://juhanivehmaskangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi...
niin työtön voi vaikuttaa itseään koskeviin ratkaisuihin mm. hakemalla muutosta häntä koskeviin päätöksiin.
Tuossa mielessä on valitettavaa, että meillä suomalaisilla on kyllä perustuslaissa turvatut perusoikeudet mutta oikeuslaitos ei niitä ota ratkaisuissaan huomioon.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Vastaan Birgitan otsikkokysymykseen:

Pitkäaikaistyöttömien tulee perustaa yksi yhteinen puolue. Miksi niin ei ole vielä tehty?

Samoin eläkeläisten tulisi perustaa yksi yhteinen puolue. Miksi niin ei ole vielä tehty?

Tulisi varmasti työttömien asiat paremmin hoidettua ja niin ikään eläkeläistenkin, esim. eläkkeiden kohdalta leikattu indeksi.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@8. Yhdistykset on olemassa:
Tässä: http://www.tvy.fi/ ja tässä: https://elakelaiset.fi/

Puolueeksi tuleminen on hankalaa, jos ei saada sitoutumista sekä 5000 kannattajakorttia. Lisäksi pitäisi kehittää puolueohjelma, joka kiinnostaa useita eri ihmisryhmiä.

Esimerkiksi Piraattipuolue oli ennen nimeltä Tietoyhteiskuntapuolue ja se ei koskaan ole saanut kerättyä 5000 kannattajanimeä ja vasta nimellä Piraattipuolue herätti paljon huomioita ja 5000 korttia oli helppo kerätä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Pitkäaikaistyöttömien tulee perustaa yksi yhteinen puolue. "

Puolueiden tavoitteena on lisätä jäsenmääräänsä; eli lisää pitkäaikaistyöttömiä!

Juha Hämäläinen

Näin voi käydäkin. Tosin on niin, että näiden ryhmien sisällä on suuria näkemyseroja. Näin koska edut niin erilaisia. Suomessa on vaikka kuinka paljon vaikkapa yli 4.000€ eläkkeensaajia. Eivät he ole tyytymättömiä.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Olisiko Aktiiviset Työttömät hyvä nimi uudelle puolueelle? Tokihan kaikkien puolueeseen kuuluvien ei tarvitse olla niitä pitkäaikaistyöttömiä...

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Kannattaa äänestää Kokoomusta joka raossa. Se helpottaa kallispalkkaisten
suomalaisten työllistymistä jatkossakin.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Keino, jolla voi vaikuttaa itseään koskeviin ratkaisuihin" on jo tuollaisenaan vaikea juttu, ja

"työttömän keino, jolla voi vaikuttaa itseään koskeviin ratkaisuihin" kuulostaa vielä kinkkisemmältä.

Äänestäminen ja kaikenlainen kansalaisvaikuttaminen - helppo näitä on heitellä, mutta miten ne vaikuttavat ja kuinka kauan on jaksettava odottaa että konstit purevat?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Lakkaa vastaanottamasta työttömyyspäivärahaa. Sitten ei kukaan enää määräile.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Onko näin? Jos siirtyy kerjäläiseksi, kukaan ei puutu mihinkään... voihan se niinkin olla.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

No siis, tietysti muut Suomen lait koskevat silloinkin, ja rajoittavat sen, minkä rajoittavat, mutta ainakaan työvoimapoliittiset toimenpiteet eivät kosketa millään tavalla.

Anne Pylkkönen

Työtön ei tietenkään voi yksilöllisesti päättää itseään koskevissa asioissa - hänen kohtalonsa sinetöidään ylhäältäpäin kuten tarpeettoman elätin elämän rajat yleensäkin. Ja nyt siis tämän maan hallitus on päättänyt kaunistaa "aktiivimalli"-tempulla työttömyystilastoja: mallin lähtökohta on että työttömät ovat itse syyllisiä ja passiivisia ja he eivät muuta tarvitse tai ansaitse kuin tulla nakatuksi alas pankon päältä kahdeksaksitoista tunniksi kolmen kuukauden tarkasteluajanjaksoina. Jos eivät päädy alas tolpilleen töihin tai työvoimatoimiston palveluihin, niin voi,voi - ja tällä manooverillä saadaan hallitus näyttämään hyvältä

Kummaa että hallitusta eikä edes työnantajia näytä yhtään häiritsevän se, että ainoa takuuvarmasti toteutuva asia on Kelan 8 miljoonan euron lisäkustannukset
plus tietysti muut kustannukset jotka aiheutuvat tilanteissa, jossa työtön pienituloinen tippuu "aktiivirangaistuksen" ansiosta alle toimeentulorajan. Käsi ylös ne jotka todella uskovat 53 miljoonan euron säästöihin jotka todella toisivat todellista arvoa kansantalouteen eivätkä olisi vain verorahan siirtämistä taskusta toiseen?!

En ole nähnyt missään valtavaa kysyntää ammattitaidottomalle viikon pätkätyölle. En usko että työnantajat itsekään ovat - tai pitävät sellaista työvoimapulaa niin pienimerkityksenä, ettei kannata satsata sellaisen rekrytoimiseen yhtään mitään panoksia.

Hallituksen "haistapaskatyötön" -aktiivimallipäätös on luotu vain hallituksen itsetarkoituksellisen oman kilven kiilloitukseen. Sillä, mitä yksittäinen työtön tarvitsisi tai varsinkaan haluaisi - ei ole merkitystä. Työttömät ovat tämän hallituksen ideologiassa pelkkä massa ongelmajätettä.

Mutta ihmettelen kyllä miten työnantajapuolikin - nuo Sipilän lampaat (:) ) - sortuvat vielä tämmöiseen hm.. sanoisiko perinteisen kepityslinjan puolesta määkyjiksi. Minne hävisivät puheet todellisten kilpailukykyvalttien puolustamisesta: koulutuksen, terveydenhuolloin, hyvinvoinnin ja yhteiskuntarauhan ylistys ...?

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Kommenttisi näyttävät tulevan minulle ensin hyväksyttäviksi. Johtuuko kuvattomuudestasi? Kuva olisi tietenkin ihan kiva :)

Anne Pylkkönen Vastaus kommenttiin #29

Mulla oli joskus muinoin täällä kuva - autonrengasta olin vaihtamassa siinä :)
Mutta siitä tuntuu olevan nyt jo siis pieni ikuisuus! Silloin täällä kirjoittelivat esim. semmoiset persoonat kuin kommunisti Rain-esto & co., ja ortodoksimunkki, kaikenkarvaiset vastarannankiisket ja piirroshahmot ja Seppo Oikkosenkin blogeja pystyi kommentoimaan :D
Mutta joku kuva siis katosi profiilistani jossain usarin käyttäjätunnuspuhdistuksista, ja olen siitä alkaen tyytynyt kommentoimaan ilman sitä. Julkaisevat jos julkaisevat - olen pahoillani jos siitä koituu blogisteille extraongelmia!

Käyttäjän JaakkoNiskasaari kuva
Jaakko Niskasaari

Mielestäni on ilmiselvää että työttömyys ja työn luonne on muuttunut viimeisten vuosikymmenten aikana rutkasti ja muuttuu koko ajan kiihtyvällä tahdilla. Robotiikka, automaatio, sähköiset järjestelmät, tiedon nopea kulku netin ansiosta, kaikki nämä osaltaan voivat ja ovatkin luoneet uusia aloja työllistymiseen, mutta ehkä enemmän kuitenkin perinteisiltä aloilta (kokoonpanolinjat, metsäteollisuus, pankkien kassapalvelut yms vain muutamia mainitakseni) tarvitsevat yhä vähemmän porukkaa pyörittämään samaa tehokkuutta tai jopa parempaa tehokkkuutta ja luonnollisesti se aiheuttaa työttömyyttä aloilla joilla koneet voivat tehdä ihmisen työn. Sehän on vain järkevää teettää koneilla työt jotka vaativat paljon toistoa eikä ihmisen työpanos niinollen ole tarkoituksenmukaistakaan.

Kyse on minusta enemmänkin siitä miten tämä automatisoinnista syntynyt hyöty (taloudellinen, materiaalinen) jaetaan valtiossa, mielestäni hyöty teknologian suomista eduista kuuluu koko ihmiskunnalle, ei vain sille ahneelle sijoittajamiljardöörille joka ne robotit siellä tehtaalla omistaa (sama sapluuna moniin muihin aloihin sovitettavissa) vaan tosiaan hyödyn täytyy jakautua kaikkien kesken toimeentulona ja lisääntyvänä vapaa-aikana. Selväähän on kuitenkin ettei alimpien palkkatasojen duunareilla ole mahdollista harrastaa tällaista "venture capitalism" eli pääomasijoittelua/keinottelua, koska alkupääomaa moisiin investointeihin ja sijoitteluun ei vain yksinkertaisesti löydy kuin siltä omistavalta itseään "eliitiksi" tituleeraavalta pieneltä ryhmältä.
Eli kärjistäen- joko jatkamme tätä "raha tulee rahan luokse ja sijoittelijakeplottelijat vetävät kaiken hyödyn (ei omista) keksinnöistään ja niiden suomista hyödyistä, tai sitten maamme ja maapallomme voisi alkaa luopua tämän keinotekoisen rahatalous-velkakupla-ponzihuijauksen kanssa leikkimisellä ja antaa yhtäläisesti hyöty kaikille uusista menetelmistä ja sen suomista eduista.

Näkisin mieluummin maailman jossa kaikilla ihmisillä olisi mahdollisuus ihmisarvoiseen elämään ja mielekkääseen ja yhteiskuntaa sekä ympäristöä hyödyttäviin töihin. Tottakai erityisen hyvästä työstä ja innovoinnista saa ja pitääkin saada asianmukainen korvaus. Mutta tämä nykymalli jossa ylikansalliset korporaatiot ja suurpankit ovat ne keiden pillin mukaan täytyy täällä Suomessakin tanssia, on absurdi, järjetön, aiheuttaa eriytymistä me-he-leireihin ja todennäköisesti jatkuessaan liian pitkälle myös radikaalimpiakin yhteenottoja kun yhteiskunnan ulkopuolelle potkitut saavat tarpeekseen kyykyttämisestä ja silloin tällöin tehdyistä orjatöistä joita kivasti "työelämävalmennukseksi tai työkokeiluksi- tai harjoitteluksi" kutsutaan. Aikaahan on vielä korjata asiat, jospa kollektiivinen hyväntahto, empatia ja järjen ääni voittaa uusliberalismin kaikkimullehetinyt-ihansamamitenmuillejamaapallollekäy- ideologian.

Hävettäisi jättää maailma tuleville polville kuntoon jossa nykysuuntaus olisi vain vahvistunut.

Peace & Love

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Hyvin kirjoitat, kiitos siitä.

Valitettavasti oma 58 vuoden kokemus ja sen yli menevä historian tietämys ei tue sitä, että lähitulevaisuudessa ihmiskunta mitenkään pystyisi järkevällä tavalla murtamaan pääoman voiman ja vallan kaikkien mahdollisuuksiksi. Teen toki oman osani, mutta järkeni sanoo, että pettyä ei kannata.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

teollinen työ/kokoomateollisuus/+ muu työ ei enää koskaan tule olemaan suomessa,me olemme liian byrokraattinen ja syrjäinen maa alkaa todenteolla tekemään esim.autoja(uusikaupunki),jossa säälistä kootaan yhtä pikkumersua,jossa siinäkin laatuongelmia,,eli tuomittuja olemme tänne pohjolan perille,,-siis hyväksy kohtalosi ihmislapsi,,mitään ei ole tehtävissä !

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset