Bee En tiedä. Kukaan ei tiedä. Uskoin pitkään, että aina on olemassa totuus. Mutta ennen totuutta on näkökulma ja niitä ei koskaan ole vain yhtä. Eli totuus on mahdottomuus ja sen kanssa on elettävä. Muiden elävien kanssa — järjen varassa.

Puheenvuoroon kirjoittaminen aiheuttaa selvityksen te-toimistolle…

  • Puheenvuoroon kirjoittaminen aiheuttaa selvityksen te-toimistolle…

… ja mahdollisesti työmarkkinatuen keskeytyksen asian käsittelyn ajaksi. Siitä päättää kela.

Mainitsin te-toimistossa, että kirjoitan Uuden Suomen alustalla blogia. Tarkoitukseni oli viestiä, että pidän näin yllä julkista kirjoitustaitoani. Olen koulutukseltani medianomi (amk), kirjoittava sellainen. Nyt minulta vaadittiin seuraavaa selvitystä:

”Olet ilmoittanut kirjoittavasi blogia Uusi Suomi -lehden alustalla. Ole hyvä ja selvitä montako tuntia blogin kirjoittaminen työllistää sinua päivittäin/viikoittain? Saatko kirjoitustyöstäsi palkkaa? Oletko valmis vastaanottamaan kokoaikatyötä?”

Lähetin vastaukseni — heti selvityspyynnön saatuani:

”Uusi Suomi -lehden Puheenvuoro-blogialusta on kaikille yhteiskunnallisesta keskustelusta kinnostuneille oleva avoin foorumi. Siis kuka vaan voi avata itselleen blogin ja keskustella itselle mielenkiintoisista aiheista. Minkäänlaista korvausta siitä ei makseta. 

Olen kirjoittanut vuosien 2012 ja tämän päivän välillä noin 100 ns. blogi-avausta. Sellaisen kirjoittamiseen menee aikaa noin puoli tuntia. Asialla ei ole mitään tekemistä työntekemisen kanssa, vaan koska olen yhteiskunnallisista ja poliittisista asioista kiinnostunut, tuntuu mielenkiintoiselta vaihtaa ajatuksia erilaisten, samoista asioista kiinnostuneiden ihmisten kanssa.

Olen kirjoittanut viimeksi 4.2.2018. http://bvalonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi Haen koko ajan aktiivisesti kokopäivätyötä, ja otan sellaisen vastaan heti, kun sellainen löytyy.”

 

Mietin, että miten tällainen on mahdollista? Eikö siellä te-toimistossa oteta selvää asioista ollenkaan, vaan pyydetään jokaiselle kuuluvasta oikeudesta selitystä, joka luultavasti aiheuttaa tuen maksun keskeytyksen käsittelyn ajaksi? 

 

 

Edit. klo 15:35,
Lisätty kuva työvoimaviranomaisen lausunnosta kelalle 7.6.2018.

Edit. klo 16:42 
Sain tekstiviestin te-toimistolta klo 16:21: "-- asia ok. Ilmoita, jos tulee muutoksia. Ystävällisin terveisin, xx xx, TE-toimisto."

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

30Suosittele

30 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (78 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Näin eläkeläisenä voinen kysyä, että jos TE-ministeriö lakkautettaisiin, lisääntyisikö vaiko vähenisikö työttömyys Suomessa? Vapautuisihan tiskien takaa asinantuntevia työvoimapulan paikkaajia jne.

Tuota selvityspyyntöä on muutoin vaikea ymmärtää, mutta ehkä sen tarkoitus oli aktivoida? Vai olisiko sittenkin tarkoitus kikyttää?

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Viranomaisen vallan käytöstä kansalaista kohtaan on kautta aikojen kirjoitettu toinen toistaan absurdimpia kertomuksia, niin faktaa kuin fiktiota. Ei sen pitäisi yllätys olla, kun omalle kohdalle sattuu. Mutta on se.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Eiköhän tarkoitus ole kontrolloida ettet vain kirjoittele kriittisiä kommentteja kielletyistä aiheista!

http://www.oikeamedia.com/o1-70203

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Kannattaa myös pyytää Uuden Suomen toimitusta lähettämään sinulle virallinen todistus allekirjoituksineen, että et todellakaan saa mitään palkkaa etkä ole edes töitä tekemässä.

Tässä oiva esimerkki:

http://masentunutmutsi.fi/tyottomien-aktivoitumist...

"...Saan vihdoin puhelun työntekijältä, joka on käsitellyt pyyntöni. Hän on tehnyt päätöksen, mututuntumalla. Hän on katsonut netistä googlaamalla, että olen aloittanut blogin kirjoittamisen elokuussa 2017, ja silloin ei voi kuulemma väittää että tämä on uusi yritys. Hän kautta rantain vihjaa, että rehellisyys maan perii, ja että enkös olekin koko ajan myynyt näitä koruja? Ja että sanopas nyt ihan rehellisesti, milloin olet nämä blogihommat aloittanut? Olen aivan suu auki, ja sanon että kuule ihan rehellisesti, olen aloittanut blogin kirjoittamisen vuosi sitten, enkä ole siitä enkä koruista tai mistään käsitöistä tienannut senttiäkään rahaa.

Hän sanoo, ettei toki väitä että valehtelisin, mutta kyllähän kaikki tulot pitää veroihin ilmoittaa. Ja että jos ei niin tee, niin silloin ne tulee sitten kyllä maksettavaksi jossain vaiheessa..."

Tässä sen näkee, että TE-toimiston työntekijä rikkoi yksityisyyselämän suojaa utelemalla netistä.

TE-keskukset ovat kyllä turhia ja joutavatkin lakkautettaviksi ja nehän päättyvätkin 2020 alkaen. Työelämän sääntöjä, säädöksiä aina yrittäjyyttä myöten pitäisi remontoida rankalla kädellä, että syntyisi ihan oikeita työpaikkoja ja yrittäjyyttä. Sekä jättimäistä verotusraamattua pitää remontoida urakalla.

Muuten Suomessa ei syntyisi yhtään mitään työpaikkoja kuin suurien firmojen kautta.

Älä ikinä kerro mitään, että missä netissä kirjoittelet tai mitä teet vapaa-aikoinasi. Kaikki tekemisesi voidaan tulkita työksi.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Työvoimahallinto on kuin työttömiä valvova Stasi. Työttömän on oltava tarkka kuulustelussa mitä sanoo.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Eihän mediakaan seuraa mediaa. Tämä maa on pölvästejä täynnä, kiitos kirjoituksestasi. Se osoittaa, miten niin moni asia on Suomessa pielessa, kun näin surkeaa ja ammattitaidotonta porukkaa laitetaan viranomaistöihin.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Blogeja on monenlaisia , toisista saa rahaa ja toisista ei. Jos ilmoitat kirjoittavasi tällaista niin ihan oikein on kysyä saatko siitä rahaa joka mahdollisesti vaikuttaa asioihin. En ymmärrä närkästystäsi. Jos sinulta sitten selvityksen jälkeen evätään jotain niin närkästy vasta sitten.

Tuomas Embuskekin kirjoittaa blogia jatkuvasti mutten usko että hän tekee sen ilman korvausta.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Eikö viranomaisella ole mitään velvollisuutta tietää tai ottaa selvää mikä Puheenvuoro on?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Ei minun mielestäni, velvollisuutta. Netissä on paljon näitä vastaavia paikkoja, seuraavaksi varmaan närkästyisit siitä että "TE-toimistossa ei tehdä mitään muuta kuin syynätään missä kukin asiakas netissä liikkuu. Ja oikeat asiat jää sitten hoitamatta."

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ei pidä kysellä yhtään mitään. Työttömällä on velvollisuus ilmoittaa ansiotyöstä jokakerta kun täyttää päivärahahakemuksen. Siinä on erikseen kohta sitä varten.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Noinhan sen pitäisi mennä, mutta kun...

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin Vastaus kommenttiin #49

Ei kannata oma-aloitteisesti ilmoittaa mitään, mikä ei ole työtä tai yritystoimintaa.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

#5

Ehkä Uuden Suomen pitäisi parantaa markkinointiponnistelujaan, kun media selvästikään ei ole kovin laajalti tunnettu?

Vai onko niin, että vain harvoilla riittää älyä, kapasiteettia ja mielenkiintoa yhteiskunnallisen keskustelun käymiseen, ja siten Uuden Suomen Puheenvuoron suomien mahdollisuuksien tuntemiseen?

Käyttäjän teppoovaskainen kuva
Teppo Ovaskainen

Todellako? No, ainakin puolellasi on työministeri Lindströmin omakohtainen kokemus, ettei tästä makseta.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Toki tämä voi kääntyä niinkin päin, että keksivät lähettää blogien kirjoittamisesta selvityspyynnön myös ministeri Lindströmille...

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Näinpä. Ehkä olisi selvitykseen pitänyt lisätä, että ministeri Lindström tietää asian. :)

Aulis Saarijärvi

Kyttääjiä ja ilmiantajiahan viranomaiset kuuluttelee palvelukseensa. Viimeiseksi ylipoliisipäällikkö Kolehmainen vihakirjoittelusta ja rasismipuheiden kuulemisesta kadulla.

Arska ajoi itse muuttokuormansa, kun sai kuorma-auton lainaksi. TE keskus tiesi sen kahden päivän päästä myös tiedustelukirjeellä. "Oletteko työvoimaviranomaisen käytössä enää, kun ajatte tietämättämme ansioksenne kuorma-autoa?"

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Itse selvityspyynnön saatuani, on helppo uskoa, että noin on tapahtunut.

Petri Hämäläinen

Viranomaisten käsitys itsestään pelottaa.

Kaikki pitäis kerralla erottaa, lauloi jo Irwin.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Nythän he juuri ottavat asiasta selvää. Ilmeisesti kukaan työtön ei ole aiemmin maininnut blogaavansa (ainakaan Puheenvuorossa). Tuen keskeytys selvityksen ajaksi kuulostaa kyllä väärältä. Vähintään ne pitää saada sitten takautuvasti täysimääräisinä.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Tuen keskeytys selvittämisen ajaksi on juuri se jutun ydin, ja te-toimiston selvittämistoiminta ei kokemukseni mukaan ole järin nopeaa. Itse asiassa tarkistin, että olen maininnut asiasta jo 15.1. te-toimiston edellyttämässä suunnitelmassa, kohdassa "kerro osaamisestasi". Miksihän asiaan pyydetään selvitystä juuri nyt?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Kaiken järjen mukaan TE-toimisto on vahingonkorvausvelvollinen jos heidän typeryys aiheuttaa vahinkoa (esim. rahan lainaaminen ja siitä lainakulut) ja sen lisäksi kaikki rahat pitää maksaa takautuvasti.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Työttömän pitäisi aktivoitua, mutta harrastuksia työttömällä ei saa missään nimessä olla.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Eihän tuossa niin ole sanottu, ettei harrastuksia saisi olla. Tyovoimatoimisto vain selvittää, mitä mainittu harrastus tarkoittaa, saako siitä tuloja ja vaikuttaako se siihen, miten harrastaja on työmarkkinoiden käytettävissä. Sehän heidän tehtävänsä nimenomaan on. Nykyään monet saavat tuloja blogaamisesta, tubettamisesta tai muusta sosiaalisen median toiminnasta, joten en minä pidä yhtään tyhmänä kysymystä siitä, saako tänne kirjoittelusta rahaa. Toki meille kirjoittajille on itsestään selvää, ettei saa, mutta ei se ulkopuoliselle välttämättä ole.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Vaikka kysely ensin tuntuukin täällä kirjoittavasta absurdilta, niin eihän se tosiaan välttämättä sitä ole, koska monet tienaavat elantonsa nykyisin blogaamisella ja näillä muilla sosiaalisen median toiminnoilla.

Yleensä näille selvityksille annetaan määräaika ja blogisti voi pyytää Uudelta Suomelta todistuksen siitä, ettei saa palkkaa täällä kirjoittelustaan.

Käyttäjän FArra kuva
Fredrik Arra Vastaus kommenttiin #19

Hiukan erikoista, että pitäisi pyytää todistus, ettei saa palkkaa kirjoittamisestaan, eikä ole palkkalistoilla. Voiko edes edellyttää, että joku Uusi Suomi -julkaisussa olisi velvollinen todistamaan sellaista?

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #23

Yleensä kun viranomainen jotakin kysyy, niin sinun itsesi on todistettava, että puhut totta. Miten muuten tässä tapauksessa sen todistat, kuin pyytämällä todistus Uudelta Suomelta?

Raimo Hakala Vastaus kommenttiin #25

Eikö kysely kuulu viranomaisen tehtäviin? Miksi viranomaiselle on kaikki tuotava eteen kuin Manulle illallinen? Eikö verottajalla ole tietoa palkallisesta työstä? Eikö verottajakin ole viranomainen? Onko liian vaikeata ottaa yhteyttä kollegaan? Sillä "asiakkas" sattaa kertoa muunnettua totuutta. Entä miksi Suomessa on ylisuuri byrokratia? Onko se työttömien ja köyhien kurittamista varten? Ja miksi maksetaan mahtipalkat byrokratialle joka vain pahentaa kansalaisten elämää? Tekemällä yhteiskunta sopimuksia jossa omistavalle luokalle lisätään tuloja ja köyhyysrajan alapuolella eläville lisätään leikkauksia ja rangaistuksia. Yhdenvertaisuutta Suomen malliin?

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #28

Siinäpä oli paljon kysymyksiä. Näiden todistuksien osalta vastaan, että esimerkiksi verottaja voi harkintaverottaa ja sinun itsesi on todistettava toisin, jos mielestäsi verotus on harkintaverotettu väärin.

Aikoinaan yrityksellemme määrättiin harkinnassa 150 000 markkaa lisää veroja. Täytyy sanoa, että nieleskelin vähän aikaan, mutta sitten aloin kohta kohdalta kuitti kuitilta käymään verotusta läpi ja tein verottajalle tästä korjausvaatimuksen ja lopputulos oli, että verottaja oli harkintaverottanut väärin ja minä pystyin näillä todisteilla esittämään tämän todeksi, joten maksettavaa ei tullut.

Suomalaisen tulee varautua siihen, että hänen pitää aina itse todistaa viranomaisten väitteet vääriksi. Tuo Speden sketsi oli oikein osuva esimerkki tästä.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #25

Kyllä ihmisen sana pitää riittää. Jos heille herää epäilys että se ei ole totta voivat itse käynnistää tutkimukset ottamalla yhteyttä vaikkapa Huuskoon. Ei US:lla ole mitään velvollisuutta lähettää todistuksia ihmisistä jotka eivät ole yrityksen palkkalistoilla. Tuo on absurdi ajatus. Onko Suomen laissa jo käännetty todistustaakkaa ja mistä asti?

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #34

Oman kokemukseni mukaan ihmisen oma sana ei riitä, vaan tarvitaan todistuksia. Mitä absurdia siinä on, jos viranomainen kysyy, että onko Valonen Uuden Suomen palkkalistoilla, että Uusi Suomi kirjoittaa todistuksen, että ei ole? Sehän olisi vain hyvä muitakin työttömiä blogaajia kohtaan, että Uusi Suomi kirjoittaa semmoisen yleispätevän todistuksen, ettei kenellekään makseta palkkaa täällä blogaamisestaan. Uusi Suomihan voisi olla suoraan yhteyksissä TE-toimistoon ja kertoa tämä asia, ettei kenellekään muulle tulisi vastaavia hankaluuksia.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #19

Juuripa näin.
Vaikka tässä mennäänkin jo melko lähelle sitä Speden sketsiä jossa viranomainen kysyi mieheltä todistusta naimattomuudesta. Miehellä ei tietenkään ollut paperilla todistusta maailman jokaiselta naiselta mutta hän löi tiskiin nivaskan papereita ja sanoi että tuossa on todistukset 1000 :lta ensimmäiseltä, tutkikaa niitä sillä aikaa kun kysyn lopuilta.
Joskus tuntuu pöljältä että joka asiasta pitää olla todistus.
Haa, muisti muuttaa noita totuuksia mutta löysin linkin. :)
https://youtu.be/ucMO3ZpwcPk

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #26

Tuo oli mainio ja niin osuva!:D

Itse olen niin tottunut tähän todistuksen todistukseen, että tiedän jo tämän systeemin. Suomalaisilta vaaditaan todistus kaikkeen, kun asioi viranomaisissa, kun taas maahanmuuttajille riittää "asylum" ilman ensimmäistäkään paperia. Siinä on ammottava kaksoisstandari maassamme.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Jos harrastusten selvittely katkaisee työttömyysetuuden maksamisen selvityksen käsittelyn ajaksi, kyllä se tarkoittaa käytännössä sitä, että työttömän on parasta olla harrastamatta. Jos nyt välimerkkierotiikan puolelle mennään, olisi tietysti ollut täsmällisempää sanoa, että harrastuksia ei kannata olla, kuin että harrastuksia ei saa olla. Mutta ainakaan tuollainen viranomaistoiminta ei kannusta harrastamaan mitään.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #36

Tietenkin kannattaa harrastaa, muttei kaikkia tarvi viranomaisille kertoa, ettei tule turhia selvityspyyntöjä.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #41

Itse ajattelen niin, että työttömän kannattaa jollain tavalla yritää pitää huolta ammattitaidostaan. Omassa ammatissani sujuvan kirjoittamisen ylläpito vaatii kirjoittamista, eikä pelkästään päiväkirjan.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #54

Tottakai ammattitaidon ylläpitäminen aina kannattaa, mutta tietäen systeemit, niin ei ilmeisesti kannata siitä kertoa eteenpäin..

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #56
Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Kyse on pelkästä kiusaamisesta, jota työvoimaviranomaiset tekevät. Samalla kyse on vedättämisestä, jolla viranomaiset vedättävät itselleen töitä, kun oikeita töitä ei kyetä tekemään.

Kerronpa tässä erään ystäväni tapauksen, joka täyttää täysin kiusaamisen tunnusmerkit, aivan kuten blogistinkin tapaus. Ystäväni on sähkömies ammatiltaan ja vuoden alusta hän sai kolme työtarjousta työvoimaviranomaisilta, kaikki sähkömiehen paikkoja.

Kahteen näistä ystäväni lähetti työhakemuksen, mutta kolmanteen jätti hakematta, koska kyse oli turvalaiteasentajan ja -ohjelmoijan työstä, jossa vaadittiin vähintään kahden vuoden työkokemus, eikä ystävälläni ollut tätä työkokemusta, eikä hän myöskään ole tehnyt turvalaite asennuksia tai ohjelmointia.

No ystäväni joutui tekemään asiasta selvityksen ja sai karenssin. Työvoimaviranomainen oli sanonut hänelle, ettei hän itse ole kykenevä päättämään mihin hänen ammattitaitonsa riittää, lisäten, että jos hänelle lähetetään venäjänkielen opettajan paikka, vaikka hän ei puhuisi sanaakaan venäjää, hänen olisi silti haettava tätä venäjänopettajan paikka. Ja nämä sanat ovat myös nauhalla, koska kaikki haastattelut nauhoitetaan.

Ystäväni joka on sähkömies ammatiltaan, ei kuitenkaan voi tehdä sänkömiehen töitä. Koska työvoimaviranomaiset ovat itse maksaneet hänelle tutkimuksen Mehiläisessä, jonka lääkäri totesi, ettei hän ole kykenevä tekemään sähkömiehen töitä ja hänet on koulutettu automaalariksi työvoimaviranomaisten toimesta.

Automaalarin töitä ystäväni on viimeksi tehnytkin yrittäjänä, mutta häneltä meni maalaamo alta vuokrasopimuksen loputtua, eikä hän halunnut jatkaa yrittäjänä, koska ei ole yrittäjähenkinen kaveri.

Tässäkin tapauksessa kyse on kiusaamisesta, pelkästään kiusaamisesta, ei mistään muusta. Eikä kyse ole vain tämän ystäväni kiusaamisesta, vaan myös tämän yrittäjän kiusaamisesta, joka tarvitsi turvalaiteasentajia ja -ohjelmoijia, koska työvoimaviranomaiset laittavat sellaisten ihmisten hakemaan näitä hommia, joiden pätevyys ja ammattitaito ei riitä, eikä vaadittua työkokemustakaan ole. Näin yrittäjä joutuu tuhlaamaan aikaansa, käsittelemällä epäpätevien hakijoiden hakemuksia.

Koko aktiivimalli täyttää kiusaamisen tunnusmerkit, koska ne ketkä tämän aktiivimallin ovat säätäneet voimaan, eivät itse joudu koskaan näiden aktiivitoimintojen kohteeksi. Kun istuva kansanedustaja ei kykene uusimaan mandaattiaan ja joutuu työttömäksi, hän saa sopeutumiseläkkeen tai sopeutumisrahan ja voi samaan aikaan toimia yrittäjänä ja nostaa sopeutumisrahan lisäksi yrittäjäntulonsa osinkoina tai pääomatuloina.

Aktiivimalli on pelkästään työttömien ja vähäosaisten kiusaamista, ei mitään muuta ja esimerkiksi englannissa vastaava aktiivimalli on aiheuttanut valtavia ongelmia juuri kaikista heikoimmassa asemassa oleville.

Toki kun miettii asiaa toiselta kannalta, niin varmasti kaikki luonnevikaiset viranomaiset ovat innoissaan, saavat kiusata kansalaisia täysin mielivaltaisesti. Kuten blogistin ja itseni esittämissä tarinoissa on kyse.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Jatkaisin vielä vähän. Sananvapaus on Perustuslaissa määritelty jokaisen kansalaisen oikeudeksi ja kun viranomainen pyytää selvitystä Perustuslaillisen oikeuden käyttämisestä, tulisi tällaisen viranomaisen toimet tutkia hyvin tarkkaan.

Vai olemmeko jo tilanteessa, jossa työttömiltä on viety jo Perustuslailliset oikeudetkin?

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Tuokin on ihan askarruttava kulma tässä asiassa.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Hyvä keskustelunavaus siitä, mitä työkkärissä kannattaa sanoa ja mitä ei. Tietenkin tuntuu hullulta, että yhteiskunnallisesta aktiivisuudesta laitetaan kyselyä perään, mutta työntekijät on varmasti ohjeistettu näin tekemään.

Mietin tuossa, että kun maahanmuuttajamiehet käyvät kovasti kuntosalilla pitääkseen mieskuntoaan yllä, niin kun he kertovat tämän työkkärissä, niin tuleekohan sieltä kyselyä perään? Tässähän tapauksessa harrastus voisi nimenomaan johtaa lisätienesteihin.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Kannattaa varata ajoissa vain lisää varaa yllättyä työvoimapolitiikan ja sille alisteisen sosiaalipolitiikan uusille ulottuvuuksille. Aktiivimalleihin lisätään sen verran puuhaa työttömälle, ettei aikaa blogien kirjoittamiseen jää.
Sotu-uudistuksen myötä työttömät laitetaan valvottuun tilaan määräajaksi, jotta epäoleellinen toiminta tukee näin ehkäistyksi ilman erillistä valvontaa. Tuon "tilan" voi nykyisin toteuttaa teknisillä valvontajärjestelmillä eikä kalliiksi tulevaa fyysistä GULAG-järjestelmää tarvita.

Raimo Hakala

Mikä on viranomaisten tehtävä? Onko viranomaisen tehtävä tutkia ja selvittää asiat ja arvioida asioiden laillisuus tai laittomuus? Vai onko tehtävä vain pyytää selvitys ja oman arvion mukaan antaa tuomio sen enempää tutkimatta kyseistä asiaa?
Ja eikö viranomaisen tehtäviin kuulu selvittää lakisääteisten tukien maksaminen tuet lain mukaan saavien tileille? Miksi näitä lain mukaisia tukia on anottava?

Ja mihin perustuu karenssi tutkimusten ajalta? Miten voi tueton ja rahaton työtön tulla toimeen ajan jonka aikana viranomainen tutkii asiaa? Ja onko totta, että karenssseja annetaan juorujen perusteella? Miksi demokratia on muutettu mielivallaksi joka muistuttaa natsismia? Sitä kaikkein pahinta ihmisoikeuksien tuhoajaa. Eihän yksityinen hyvä ole sama kuin yhteinen hyvä. Eikä demokratia tarkoita sitä, että kansa nauttii hyvinvoinnista edustajiensa kautta. Uhrautuen heidän hyvinvointisa vuoksi.

Ja miksi laittomuus on tullut laillisuuden tilalle ja vielä p0liitisten puolueiden hyväksymänä hallitsemismuotona? Eikä sitä tuomitse kukaan laintuntijoistakaan. Onko ymmärrettävä, että kehitys tarkoittaa kastijärjestelmän syrjäyttävän demokratian.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ajattele positiivisesti, että TE-toimisto haluaa selvittää josko bloggauksesi voidaan tulkita aktiivimallin edellyttämäksi aktiivisuudeksi, jolloin saat jatkossakin TE-tuen täysimääräisenä.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Jaa :), eipä kerry aktiivimallin aktiivisuus täällä, vaikka kuinka selvitettäisiin.

Käyttäjän teppoovaskainen kuva
Teppo Ovaskainen

Twitteristä löytyy nyt ministeri Lindströmin vastausta: https://twitter.com/lindstrom_jari/status/10046311...

"On monia, jotka saavat elantonsa tai osan siitä kirjoittamalla blogeja. Ei sen selvittäminen ole siis kiusaamista."

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Kumma juttu sinänsä, että siitä tulee jälkeenpäin kyselyä. Eikö olisi riittänyt, että virkailija olisi kysynyt Valoselta samalla, että saatko palkkaa blogauksestasi?

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Olen kirjoittanut bloggaavani te-toimiston nykyisin edellyttämään suunnitelmaan 15.1. tänä vuonna. Itsekin ihmettelen, miksi siitä ei aikaisemmin ole kysytty, ja miksi ihmeessä tuen maksaminen pitäisi katkaista? Ja eikö olisi yksinkertaista te-toimiston vain soittaa lehteen ja kysyä mikä käytäntö heillä on blogeissa. Tämä tällainen nykyisen mallinen selvitys on ominaisuuksiltaan aivan liian raskas prosessi niin työttömälle kuin viranomaisellekin.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

On myös monia ihmisiä, jotka saavat elantonsa juoksemalla tai hiihtämällä. Lindströmin mielestä asiaa pitää varmasti selvitellä ja työmarkkinatuen maksaminen keskeyttää selvittelyn ajaksi, jos työtön kertoo harrastavansa noita aktiviteetteja. Eihän se kiusaamista ole, ei tietenkään.

Jos työtön ei halua toimeentulonsa vaarantuvan aktiivimallin seurauksiakin pahemmilla tavoilla, hänen kannattaa kirjaimellisesti vain maata kotisohvalla (ottamatta vahingossakaan käteensä laitetta, jolla voisi kirjoittaa). Tähän kannustavat työvoimaviranomainen ja Suomen työministeri.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Valonen on media-alan ammattilainen, joten ei ole ollenkaan kaukaa haettua pohtia, saako hän palkkaa blogaamisesta. Eiköhän työvoimatoimisto olisi tehnyt saman selvityksen, jos Valonen olisi ammattiurheilija ja kertoisi työvoimatoimistolle käyvänsä julkisissa tapahtumissa hiihtämässä.

Tuen keskeyttäminen selvityksen ajaksi on kyllä kohtuutonta, mutta itse selvityksessä en kyllä pysty näkemään mitään kiusaamista.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #40

Miksei selvitykseksi riittänyt sen kysyminen, tuleeko blogin pitämisestä tuloja ja onko se työtä vai harrastus?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #53

Eikös työvoimatoimisto juuri niin tehnytkin? Vai ymmärsinkö jotain väärin?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@32. Unohdatte tyystin yhden asian: Tuki on katkolla ja selvitys on pompannut normaalista 7-14 päivästä 23-30 päivää. Sinä aikana et saa mistään tukea.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Oliko tässä tapauksessa tuki evätty selvityksen ajaksi? Se on kyllä tosi väärin, jos selvityksen ajaksi tuki keskeytetään, varsinkin kun tuon selvityksen olisi saanut yhdellä kysymyksellä varsinaisessa tapaamisessa.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

#Topi#
Ja sinä toimit niin kuin muutkin juoruakat ja kerrot totuutena sellaista jota blogistikin vain piti mahdollisena jatkona.
"ja mahdollisesti työmarkkinatuen keskeytyksen asian käsittelyn ajaksi. Siitä päättää kela."

Tälläviisiin ne huhut muuttuu tosiksi kun meillä on näitä rantakiviä jotka lipsuu asian viereen eikä vain kesäaikana.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #46

@46. Kyllä minä nyt mieleni pahoitin. Sinä olet sinisten kanssa aina pilkkaamassa työttömiä ja kuvittelet olemattomia mahdollisuuksia. Usko jo vihdoinkin, että menneisyyden ihanteet eivät enää vastaa nykypäivää.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Olisivatko selvittämässä oletko ns. omassa työssä työllistyvä. Esim. jos kirjailija kirjoittaa blogia niin häntä ei katsota päätoimiseksi yrittäksi mutta omassa työssään työllistyväksi hänet voidaan jollakin perusteella katsoa?

Suomen tietokirjalijat ry:n sivulta ote: "Etuuksien saamisen esteeksi tai työttömyysetuuden menettämisen perusteeksi voi muodostua ns. omassa työssä työllistyminen. Tietokirjan kirjoittaminen voidaan katsoa omassa työssä työllistymiseksi, vaikka tuloja ei sillä hetkellä kirjoittamisesta saisikaan. TE-toimisto selvittää ja lausuu, työllistyykö kirjailija omassa työssään pää- vai sivutoimisesti."

https://www.suomentietokirjailijat.fi/kirjailijall...

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Kirjoitan vain tätä yhteiskunnallis-poliittista blogia, ja mielestäni siihen on perustuslaillinen oikeus, 12 &.

Aulis Saarijärvi

Jari Aarnion sanat
"En ole humekauppias, vaan huumepoliisin komissaari!"
riittivät hänen kolmelle esimiehelleen, kun heräsi epäilys rikoksista. Eivät sitten riittäneet alioikeudessa, eikä hovissa enää. Nämä kolme korkeaa esimiestään katsottiin kuitenkin kelvolliseksi virassaan uskoa alaistaan. Yksi, korkein virka, meni täydelle eläkkeelle, toinen korotettiin ja kolmas jatkaa vanhaa työtään, mennen kohta eläkkeelle.

Tämä siksi esimerkiksi, että suurissa asioissa ihmisen sanaan luotetaan. Muutaman kympin jutuissa pikkusieluinen TE-ämmä haluaa näyttää sitä mitätöntä valtaansa. Ehkä toinen tapahtunut esimerkki avaa ajatuksettoman päänne.
Aatelissuvun vanhus vei raakaa rahaa ulkomaille miljoonin kasvamaan korkoa. Hieman jäi sinne ja tuonne lojumaan sitä tuohta. Syyttäjä uskoi ukkelia, joka sanoi "unohtaneensa" rahat ja olisi tietenkin kertonut viranomaisille ne korkotulot.
Piti syyttää ja alioikeuskin uskoi ukkelia, joka on aatissukua ja rikas. Törkeä veronkierto katsottiin toteennäyttämättömäksi ja kaikesta muusta tuli ehdolista neljä kuukautta. Valtio palautti ulkomailta löydetyt rahat ukkelille. Keissi maksoi verorahoilleni noin kaikkine kuluineen miljoonan! Syyttäjä ei valittanut ja ukkelin aatelissuku nauroi makeasti.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Anna Kontula ehdotti aikoinaan et peruskoulussa pitäis opettaa miten työkkärissä tai sossussa toimitaan.

Ben Z. oli ajatusta vastaan.

Meitisn mielestä vois esim. kertoa, että työkkärissä ei kerrota harrastuksista tms., oikeastaan siellä ei kerrota mitään paitsi jos kysytään ja silloinkin mumistaan hiljaa!

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Ihan hyvä.
Tässä työkkärissä kerrottiin osaamisesta ja ammattitaidon ylläpitämisestä. Kyllähän työttömän kannattaa ammattikirjallisuuttakin lukea ja julkisen kirjoittamisen ammattilaisen kirjoittaa.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Tässä maassa on kaikille yhteiskunnan turvaverkkojen syytetyille langetettu käänteisen todistajan taakka.
Siis asianosainen on velvollinen todistamaan, ettei hän ole syyllinen viranhaltijan epäilemään rikkomukseen.
Todellisuudessa ja oikeiskäytännön mukaan ketään ei saisi tuomita ilman riittävää näyttöä. Eli korvaukset on maksettava säännöllisesti kuten ennekin, asian käsittelyn aikana, eikä evätä niitä !!!!
Nyt tässä tapauksessa, Kela on langettanut tuomion, vaikka se ei ole näyttänyt toteen asianosaisen syyllisyyttä.
Toisin sanoen korvauksia ei tule niin kauan kuin asiakas ei ole esittänyt käänteistä todistustaakkaa syyttömyydestään.
Minusta tässä on kyseessä täysin mielivaltainen ja väärä oikeudellinen tulkinta kyseessä.
Tällä väärällä menettelyllähän mikä tahansa virkakoneisto pystyy laistamaan velvollisuuksistaan ja uuvuttamaan korvauksiin oikeutetun.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Minun mielestäni nykyinen käytäntö on ihan oikeudenmukainen. Jos saat yhteiskunnalta tukea, niin olet velvollinen tarvittaessa osoittamaan, että tarvitset sitä. Jos taas yhteiskunta rangaistuksena vie sinulta jotain (sakkorangaistuksen tapauksessa rahaa, vankeusrangaistuksen tapauksessa aikaa), niin sitten yhteiskunta on velvollinen todistamaan, että rangaistuksen voi antaa.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Minusta logiikkasi horjuu. Toisessa kohtaa hyväksyt (rikokset/rikkeet) ja toisessa et. Minusta kun jo esimerkissäsi on kyse kahdesta erilaisesta sosiaaliryhmästä.
Johan se arvio tuen tarpeellisuudesta tehdään KUN korvausta tai tukea aletaan yleensäkin maksaa.
Lisäksi korvauksen saajaa tiedotetaan jokaisen maksuerän yhteydessä toistuvasti siitä, että hänen tulee ilmoittaa MIKÄLI maksuun/korvaukseen vaikuttavat olosuhteet muuttuvat.
Mutta tämän ilmoitusvelvollisuuden ja ilmoituksen ei tule automaattisesti johtaa siihen, että korvaukset evätään, ja henkilö joutuu sitä kautta helposti taloudellisiin vaikeuksiin. Lisäksi ei asiakkasta voida velvoittaa tietämään mikä on tukea alentava toiminta ja mikä ei. Tästä syystä järjen käyttö täytyy olla hyvää maksajapuolella. Nyt näin ei ole, vaan kaikki ilmoitukset johtavat käytännössä maksukarenssiin.
Tämä nyt vallitseva ja voimakkaasti yleistyvä käytäntö sotii selkeästi sosiaalista tarkoituksenmukaisuutta vastaan.
Ne ketkä ovat tämän rumban oppineet kantapään kautta, eivät lopulta ilmoita mitään tulojaan ja tai edes sellaisia aktiiviteettajaan korvauksien maksajille, koska siihen ei kerta kaikkiaan ole varaa. Vai onko todettava, että näin olisi kannattanut Valosenkin tehdä? Näin ollen rankaisevan käytännön ei tule kohdistua yhteiskunnan turvaverkon piirissä jo olevaan henkilöön, niin kauan kuin asian käsittely on kesken.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #63

Olin ymmärtänyt, että tässä oli kyse myös siitä, että asiaa ylipäätään kysellään työvoimatoimiston taholta. Jos kyse on pelkästään siitä, että tuet evättiin käsittelyn ajaksi, niin se onkin mielestäni kohtuutonta. Eli tukia pitäisi joko maksaa selvityksen ajan, tai sitten selvityksen pitäisi valmistua niin nopeati, ettei siitä ehdi koitua tuen saajalle merkittävää haittaa.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #65

Näinhän on esimerkiksi asumistuessa, että ei sitä keskeytetä käsittelyn ajaksi, kun olosuhteissa on tapahtunut muutoksia, jos ei ihminen itse halua, että se keskeytetään.

Asumistuki jatkuu entisenlaisenaan käsittelyn ajan ja sitten jos tulee muutoksia, niin se joko jatkuu samanlaisena, muutoksia maksatukseen tai lakkautetaan. Jos on maksettu liikaa niin se peritään takaisin, jos taas liian vähän, niin Kela maksaa erotuksen pankkitilille tai vuokranantajalle, miten tuensaaja itse haluaa.

Kumma, että työkkäri voisi näin mielivaltaisesti keskeyttää tuen maksatuksen käsittelyn ajaksi.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen Vastaus kommenttiin #72

"Kumma, että työkkäri voisi näin mielivaltaisesti keskeyttää tuen maksatuksen käsittelyn ajaksi."

Minulla on sellainen mielikuva että se on KELA jo on masinoinut tuen katkaisun tulevan heti voimaan kun työkkäri epäilee työttömän jotakin laitonta harrastavan. Ja syy oli se, että noin KELA välttää aiheettomat takaisinperinnät. Jos työttömyyskorvaus juoksisi mahdollisen rikkeen käsittelyn aikana, niin rikkeen tapauksessa tuki tulisi periä takaisin takautuvasti. Ei siis tulevasta tuesta. Kaiketi siksi, että jos työtön työllistyisikin käsittelyn aikana, olisi liian hankalaa periä työttömyyskorvaus ulosoton kautta takaisin. No jotain tuollaista kaiketi KELA joskus esitti menettelystään, että miksi näin nykyisinkin toimitaan.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Logiikka ontuu. Suomessa huomattavan suuri osa ihmisistä ei omista mitään joten säännölliset tulot ovat elinehto. Tulojen katkaisu miten sattuu aiheuttaa sen, että aletaan kikkailemaan järjestelmän kanssa.

Tämä on kumma jutu miten typeriä ihmisiä asioista päättää että ei käsitä tätä. Ei tuo vaatisi mitään muuta kuin varmistaa sen, että tulot eivät katkea missään kohtaa. Liikamaksuja voidaan kyniä takaisin tai vähentää joku osuus tuloista mutta tulot pitää tulla kuukausittain koska vuokra- ja ruokakulut juoksevat kaiken aikaa. Tilillä on tietenkin 0€ kun ihmisillä joilla tulot katkeilee, ei kerry omaisuutta.

Vähän lisää karensseja tai muuta hölmöä niin ihmiset alkavat varastelemaan eikä siinä edes ole mitään väärää. Kyllähän se on valtion tehtävä huolehtia omistaan.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #80

Ei tietenkään varastelemaan kannata alkaa, mutta järjestelmän täytyy toimia aukottomasti, ettei ihminen jää tyhjän päälle näiden selvitysten tai muiden toimenpiteiden takia.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Kiitos paljon kommenteista jokaiselle! Olen pahoillani etten ole päässyt niitä muutamaan tuntiin lukemaan, mutta luen nyt joka ikisen.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

No niin. Sain juuri tekstiviestin te-toimistolta:

"-- asia ok. Ilmoita, jos tulee muutoksia. Ystävällisin terveisin, xx xx, TE-toimisto."

Saan siis jatkaa bloggaamista, eikä pelkäämääni tukien menetystä kai nyt tule. Äärimmäisen nopeaa toimintaa te-toimistolta, siitä kiitos!

Olisikohan siihen vaikuttanut hmmm.....

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

En usko, että hmmm vaikutti siihen.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Oletko asioinut te-toimiston kanssa? Minulla on työttömyyteni aikana kaksi kertaa käsiteltävä asia kestänyt niin kauan, että sitä on joutunut erikseen selvittämään missä päätös viipyy. Ja tukea ei siltä ajalta ole maksettu. Että hmmm...

Edit. Tuen on saanut kyllä sitten takautuvasti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Riippuu mitä hmmmm tarkoittaa. Ei välttämättä Jaria, vaan ehkä tätä blogia. Aika erikoinen yhteensattuma muutoin, että tekstari tuli juuri tänään.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Hyvä, ettei tukien menetystä tule. Ihan varmasti julkisuus vaikutti asiaan tai sitten Uusi Suomi ilmoitti sinne, ettet saa palkkaa.

Todella ikävä tuo laittamasi kuva, että selvitetään kirjoitustyöskentelyä ja harkitaan että etuuden maksaminen keskeytetään käsittelyn ajaksi.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Tämmöistähän tämä on työttömän arki. Kiitos aktiivisesta kommentoinnista!

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

Poistettu alkuperäinen, koska asia on selvinnyt TE-toimistolle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset