Bee En tiedä. Kukaan ei tiedä. Uskoin pitkään, että aina on olemassa totuus. Mutta ennen totuutta on näkökulma ja niitä ei koskaan ole vain yhtä. Eli totuus on mahdottomuus ja sen kanssa on elettävä. Muiden elävien kanssa — järjen varassa.

Te-toimiston selvityspyyntö todella katkaisee tuen maksun välittömästi

  • Tuki jätettiin maksamatta 12 päivältä.
    Tuki jätettiin maksamatta 12 päivältä.

Tämä tiedoksi niille, jotka eivat usko, että työmarkkinatuen maksu katkaistaan pyydetyn selvityksen ajaksi. Viittaan blogiini 7.6.-18.

Hain tänään työmarkkinatukea ajalle 11.5.-7.6.-18. Kela on työvoimaviranomaisen lausunnon perusteella kuitenkin pannut jo tuen katkaisun voimaan, ja tuki maksetaan vain ajalle 11.5.-22.5. 

Vaikka siis työvoimaviranomaisen lausunnossa sanotaan, että ”harkitsee keskeytetäänkö etuuden maksatus käsittelyn ajaksi” näyttää, että tuki katkaistaan välittömästi lausunnon saavuttua kelaan.  

Itsehän sain tekstiviestin 7.6. te-toimistolta, että asia on selvitetty. Uusi lausunto asiasta on tänään 11.6. kirjattu kelan tietoihin, ja varmaan siellä kohta on tieto, että loputkin päivät ovat maksussa. 

Kirjoitan tämän blogin siksi, että mitään harkintaa ei näytetä käytettävän, vaan tuki katkaistaan ilman muuta heti, kun F1-lausunto saapuu kelaan. Oma käsittelyaikani oli nyt poikkeuksellisen nopea, mitä se ei kuitenkaan yleensä ole. Tämä on todella ongelmallista tukien saajille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

kyllä! Itse koin saman. Ne eivät välitä syystä kunhan van siinä on tuo "koodi" .

Ja siinä väkisinkin kestää päiviä jotta tuo raha taas maksetaan.. ja jos tili näyttää nollaa nii. päiväkin on liikaa!

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Juuri näin. Ensin hutkitaan ja sitten tutkitaan.

Käyttäjän NiemiMatti kuva
Matti Niemi

Suomi24:https://keskustelu.suomi24.fi/t/15308811/piti-olla-465-mutta-onkin-50

jossa joku:"Taitaa olla niin, että aina kun maksettava summa muuttuu niin muutoksen jälkeinen ensimmäinen jakso on kaksi viikkoa, eli kymmenen päivää.

Tarkoittaa sitä, että jatkossa tulee kyllä taas 20pv:n jaksoissa, kunnes on riittävästi aktivoitunut, minkä jälkeen tulee jälleen yksi kymmenen päivän maksujakso."

Olisiko tuo totuus?

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Näyttäsi olevan jostain hiukan eri asiasta kyse, enkä ihan päässyt selvyyteen mistä...

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Toivotaan nyt, että työministeri Lindströn ottaa tämän asian vakavasti, kun hän kommentoikin aiemmassa blogissasi.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Niinpä, ei tämä mielestäni ihan oikeuskäsityksen mukaisesti mene. Jonkun pitäsi tehdä jotain.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Nythän tulit konkreettisesti osoittaneeksi, että puheenvuorossa bloggaaminen katkaisee työmarkkinatuen selvityksen ajaksi. Laita Lindströmille vaikka sinne twitteriin, että mitä hän tähän sanoo.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Todennäköisesti tuen katkaisusta ei tehdä edes päätöstä, vaan se tapahtuu automaattisesti tietojärjestelmän toimesta. Järjestelmä ei käytä harkintaa. Nopeat tuen katkaisut viittaavat järjestelmäautomatiikan käyttöön.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Noin tuon itsekin ajattelen toimivan. Automaattista epäoikeudenmukaisuutta.

Käyttäjän NiemiMatti kuva
Matti Niemi

Se on tuota nykyisin muodissa olevaa tekoälyn käyttöä. Robotiikkaa siis.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Jos se on automaattista, niin silloin ei pitäisi erehdyttää tuensaajaa kertomalla, että asiaa harkitaan.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Sehän on valehtelua, jos se noin menee.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #14

Kyllä vaan ja tässä samalla aiheutetaan turhaa kärsimystä työttömälle ihmiselle. Toivottavasti nyt Lindström puuttuu tähän epäkohtaan.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

"Nopeat tuen katkaisut viittaavat järjestelmäautomatiikan käyttöön."

Ennen oli varsin yleistä, että virkailija ei muistanut tallettaa tyttömän määäräaikaiskäyntiä tietokantaan tai ruksannut jotain kohtaa työttömän käynnistä, niin tietokannasta lähti automaattinen tuen katkaisuilmoitus Kelaan.

Nykyisin ongelmana saattaa olla se, että kun TE-virasto on luvannut ottaa yhteyttä tiettynä päivänä (ihan fiksattu päivä ja fiksattu henkilö työkkäristä) kello 08-15, niin jos työkkäristä ei kukaan määräikaan mennessä soittakkaan, niin lähteekö tästäkin automaattinen katkaisuilmoitus Kelaan - kun esim. vuorokausi vaihtuu.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Hyvä, että asiasi hoitui nopeasti. Mistä sitä tietää vaikka blogillasi oli siihen vaikutusta.

Minulle kävi joskus työkkärin kanssa aika hassusti. Olin töissä, mutta työsuhteeni oli määräaikainen ja tein töitä ns. nollatuntisopimuksella. Minulla oli kuitenkin hyvä luottamus työnantajaan, ja tein täyttä tai lähes täyttä työpäivää, enkä saanut mitään tukia, ja olin omaan tilanteeseeni ihan tyytyväinen.

Minulla oli kuitenkin työnhaku päällä, ja työkkäri lähetti minulle työhönosoituksen, johon en reagoinut mitenkään. Vähän tästä eteenpäin työkkäristä tuli puhelinsoitto missä he uhkasivat minua karenssilla. Karenssilla vaikka en mitään tukia edes saanut. No he tulivat kuitenkin lopulta järkiinsä, enkä mitään karenssia saanut. Ei sillä, että sillä olisi ollut minulle jotain merkitystä. :)

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

Minua aikoinaan TE-toimisto Kelan vaatimuksesta käski selvittämään, oliko saamani 41 euron yritystulossa kysymys päätoimisesta yritystoiminnasta. TE-toimistossa pitivät selvityspyyntöä tolkuttomana, mutta minkäs teet, kun Kela vaatii. Maksu tuli sitten viisi viikkoa normaalia myöhemmin.

Tuolloin selvisi myös, että olin käyttänyt väärää termiä. Jos ei enää ole alv-velvollinen, niin kyseessä on työkorvaus, ei yritystulo.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Erikoinen juttu, sananvapaus on Perustuslaillinen oikeus ja se kuuluu myös ihmisoikeuksiin, ja kun suomessa työtön käyttää tätä oikeutta, niin saa karenssin päivärahaan. Sananvapauden käyttämisestä siis annetaan nykyään sanktioita, ainakin työttömille, en tiedä muista väestöryhmistä?

Mielestäni asia tulisi viedä oikeusasiamiehen käsiteltäväksi ja ihmettelen ettei mikään ihmisoikeusjärjestö tai joku laillisuusvalvoja ole puuttunut asiaan? Kyseessä ei meinaan ole mikään pikkujuttu, silloin kun sananvapautta aletaan estämään sanktioiden keinoin ja varsinkin heikoimmassa asemassa olevien.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Never volunteer!
Älä vapaaehtoisesti kerro mitään, mitä ei kysytä.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Miltä tuntuisi saada karenssi sen takia, että ei ole käynyt ansiosidonnaisellaan työkkärin määräämällä ajan kohdalla uusimassa ansisidonnaisen jatkumista (siis ilmoittautumassa määräaikaiskäynnillä). Mutta lopulta onnistuin todistamaan, että en ole halukas ruoskimaan itseäni ja elämään rahatta ansiosidonnaisen aikana, kun muita tulojakaan tuolloin ei ollut.

Siis työkkäri oli kuulemma kutsunut minut ilmoittautumaan tietyllä määräpäivällä toimistoon, minkä työnhakijana en tuolloin ollut. Tuosta minut pelasti aiempi soittoni omaan työkkäriini ja sitten Vantaa minut lopulta armahti.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Kiitos kaikille tekstini lukeneille. Nyt tiedätte ehkä enemmän siiitä, millainen toiminta työttömän toimeentuloa pyörittää.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Käsittääkseni mikä tahans muutos kuukausittain lähetettävissä tiedoissa aiheuttaa keskeytyksen selvityksen ajaksi. Tiedän tapauksen, jossa henkilö oli ansiosidonnaisella työttömyyspäivärahalla ja hänen osoitteensa muuttui siten, että katuosoite ja postinumero pysyivät samoina, mutta huoneiston numero rappukäytävässä muuttui. Hän korjasi tämän numeron oikeaksi lähettäaessään seuraavan kuun työttömyyspäivätietoja. Maksu viivästyi kolmisen viikkoa asian vaatimasta selvityksestä johtuen.

Käyttäjän NiemiMatti kuva
Matti Niemi

Kyse lienee siitä miten muutoksesta ilmoittaa.
Jos osoitteen muuttuessa ilmoittaa muuttuneen osoitteen erikseen niin ok.
Jos sen sijaan työttömyysilmoitukseen laittaa ruksin, että ilmoitan samalla muuttuneista tiedoista, niin tulee autom. selvityspyyntö ja keskeytys.
Noin se mielestäni menee.
Itse olen onnistunut tekemään jopa parin päivän keikkatyön ilman, että työttömyyskorvaus aikoinaan olisi mennyt siksi poikki. Kyse siitä miten sen ilmoitti.
Ongelma siis siinä että työttömät eivät tiedä mikä tapa ilmoittaa olisi paras.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Suhteellisuus näistä toimista tuntuu puuttuvan. Minähän en ollut nyt tehnyt yhtään mitään. Te-toimistossa tartuttiin tammikuussa kertomaani asiaan.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Laitan kertaukseksi tähän vielä:

- 15.1.-18 kerroin te-toimiston työttömältä vaadittavassa suunnitelmassa kohdassa "kerro osaamisestasi", että kirjoitan blogia Uusi Suomi -alustalla. Tarkoittaen, että jotain pitää ammattitaitoa ylläpitääkseen tehdä ja, että vaikka olen (jo) 58-vuotias, olen mukana sosiaalisen median puolella, näyttöä siis siitä.

- tein seuraavan vastaavan suunnitelman 23.5., jossa käytettiin pohjana tuota 15.1. tehtyä suunnitelmaa. Te-toimisto reagoi suunnitelmaani 6.6. ja samalla ilmoitti, että "tarvitsemme lisätietoa blogin kirjoittamisesta, joten sinulle on avattu selvityspyyntö oma asiointi -palveluun. Kävisitkö vastaamassa selvityspyyntöön 20.6.2018 mennessä"

-Vastasin saman tien (6.6.), mutta F1-lausunto oli jo ehditty toimittaa kelalle. Kirjoitin blogini 7.6. ja samana päivänä sain vastauksen, että asia on ok.

-Hain tukea 11.6., jolloin kela kuitenkin pidätti minulta tuen 12 päivältä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset