Bee En tiedä. Kukaan ei tiedä. Uskoin pitkään, että aina on olemassa totuus. Mutta ennen totuutta on näkökulma ja niitä ei koskaan ole vain yhtä. Eli totuus on mahdottomuus ja sen kanssa on elettävä. Muiden elävien kanssa — järjen varassa.

Ehdotus aktiivimalliin

Kaikille tällä palstalla pyöriville on varmaankin työttömän aktiivimalli tuttu. Kertauksen asiasta voi lukea tästä.

Ymmärtääkseni kaikkein vaikeimmin työllistyviä ovat yli 55-vuotiaat. Monille työiän senioreille myös aktiivimallin ehtojen täyttäminen on vaikeaa toteuttaa.

Mikä on ikääntyessä tärkeintä niin ihmiselle itselleen kuin kansantaloudellisestikin? Terveys —tietenkin.

Ehdotan, että yli 55-vuotiaat pitkäaikaistyöttömät voivat kuitata aktiivisuusvelvoitteen itselleen sopivalla kuntoilulla. 18 tuntia (voi totta kai olla muukin määrä) liikuntaa aktiivisuuden seuranta-aikana. Hyödyttää varmasti sekä työtöntä että yhteiskuntaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Hyvä ehdotus, joka ei edes aiheuta kuluja, päinvastoin.

Liikunnan vaikutus henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin on kiistaton. Lisäksi n.45 minuuttia t. 10.000 askelta päivässä säännöllisesti nautittuna pitää lääkärin loitolla ja henkisesti vireänä myös jaksaa olla aktiivinen.

Eiköhän -55 vuotias osaa jo ilman holhoustakin töihin hakeutua, jos niitä paikkoja ylipäänsä on vaan tarjolla. Ei se aikuisen ihmisen kyykyttäminen johda muuhun, kuin ketutukseen.

Siinäpä jollekin löysälle ministerinplantulle mietittävää.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Olisi varmasti hyvä lisä aktiivisuusvalikoimaan juuri tälle ikäryhmälle.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Jos ihmisiä haluttaisiin oikeasti aktivoida ja turhaa viranomaistoimintaa vähentää, olisi perustulo tai kansalaispalkka oikea ratkaisu. Sen lisäksi vapaa oikeus saada hankkia lisätuloja perustulon päälle.

Nykyinen aktiivimalli on pelkkää kansalaisten kiusaamista, varsinkin kun aktiivimalli ei tule koskaan koskettamaan näitä aktiivimallin laatijoita.

Jokainen meistä on varmaan lukenut miten istuvat kansanedustajat leimaavat itsensä sisään eduskunnan täysistuntoihin ja sisään leimaamisen jälkeen lähtevät täysistunnoista hoitelemaan omia asioitaan. Ja tämä huijaus tehdään täysin avoimesti.

Entäpä jos kaikki tavalliset kansalaisetkin ottaisivat mallia näistä edustajistamme, menisivät aamulla töihin ja kellokortin leimaamisen jälkeen lähtisivät hoitamaan omia asioitaan? Kauanko yhteiskunta pyörisi?

Joten ei meidän kansalaisten tule syyttää itseämme valtion tilanteesta, vaan patalaiskoja edustajiamme, jotka eivät pysy edes työpaikalla työaikana. Ne ketkä oikeasti tarvitsisivat aktivointia, olisivat juuri nämä edustajamme, heillä tulisi olla edes työssäolovelvoite työaikana.

On suorastaan irvokasta, että edustajamme kiusaavat kansalaisia aktiivimalleilla, vaikka itsellään heillä ei ole edes työssäolopakkoa työaikana. Eikä meidän kansalaisten tulisi lainkaan hyväksyä aktiivimalleja, jotka eivät tule koskaan koskettamaan näitä meidän edustajiamme. Vasta sitten kun kansanedustajilla on työssäolopakko työaikana ja sitten kun aktiivimalli koskee myös heitäkin, kun joutuvat työttömiksi, vasta sitten heillä on moraalinen oikeus aktivoida kansalaisiakin.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Aktiivimalli ei näy kaatuvan hetkessä, sen kanssa on elettävä. Tämä on ehdotus voimassa olevan lain määräyksien täyttämiseksi ryhmälle, jolle se on hyvinkin hankalaa. Ja se oikeasti myös hyödyttää työtöntä itseäänkin.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

Muutoksia työttömien aktivointiin on kyllä tulossa, muttei järkeviä.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005719856.html

Tuolla hakukiintiöllä ei saavuteta juuri muuta kuin tukita työn ja työntekijöiden haku entistä pahemmin. Moni yritys välttää jo nyt avointa hakua hakemustulvan pelossa.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Noinhan se on. Tuttavani hoiti juuri rekrytointiprosessin, ja sanoi sen olevan hyvinkin raskas läpi viedä. Hakijoita oli noin 80, vaikka asiasta ei tiedotettu missään tavanomaisessa työnhakupalvelussa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Blogisti, aivan oikein, kirjoitti esim. 55-vuotiaiden työnsaannin vaikeuksista.
Ja Hesari kirjoittaa:
"Turhien hakemusten välttämiseksi työttömän tulisi itse pitää huoli siitä, että hänellä on realistiset mahdollisuudet työllistyä hakemiinsa paikkoihin."

Sellaisia työpaikkoja ei edes ole, joissa "yli 55- vuotiaalla olisi realistiset mahdollisuudet työllistyä". Tämä koska tarjolla on aina useampi sata 18-50 vuotiasta.

CV opetetaan kirjoittamaan niin, että ensi sivun oikeasta ylänurkasta näkyy sotu-tunnus, eli syntymävuosi.
Sihteeri plärää hakemusnipun ja laittaa roskiin kaikki missä on varhaisempi syntymävuosi - pomon määräyksen mukaan.
Näin teki myös työkkäri, kun se hoiti Nokian Salon tehtaiden rekrytoinnin ja valitti mediassa, ettei ole tarpeeksi hakijoita. (Työkkärin työntekijä myönsi minulle tämän puhelimessa. - En päässyt puhelimia pakkaamaan.)

Suomi ei nouse ennen kuin tunnustetaan tosiasiat.

Henry

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Tällä ikäryhmällä, josta molemmat kirjoitamme on sekä elämänkokemusta, työmarkkinatuntemusta että oman itsensä tuntemusta niin paljon, että jos tullaan vaatimaan realistisia mahdollisuuksia työllistyä, niin ei sellaisia paikkoja edes ole mihin hakemus laittaa. Ihan niin kuin kirjoitit.

Tämä ehdotus koski nyt olemassa olevaa lakia, joka leikkaa varmaan enemmistöltä tämän ikäryhmän tuista, ja miten sen velvoitteet voisi kaikkia hyödyttävällä tavalla täyttää.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Hyvä ajatus, että kuntoilemalla voi osoittaa aktiivisuutensa. Valtion kannattaisi kehittää omavaraista energiaa antamalla kuntopyörät polkemiseen ja saadaan sitä kautta halpaa sähköä. Laitetaan syöttötariffi niin korkeaksi, että tunninkin polkemisesta saa työttömälle 50 euroa rahaa.

Mutta mutta, tässä tapahtuu kummia: https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005719856.html

Aktiivimalli 2...

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Henkilökohtaisesti työhakemusten tekeminen ei ole mitenkään hankalaa, mutta turhauttavaa se on.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"18 tuntia (voi totta kai olla muukin määrä) liikuntaa aktiivisuuden seuranta-aikana. Hyödyttää varmasti sekä työtöntä että yhteiskuntaa."

Älkää nyt hei sitten fanaattisimmatkaan mielennepahoittajat olko ymmärtävinänne luovaa sarkasmiheittoani tahallanne väärin, mutta eikö yhteiskuntaa oikeasti hyödyttäisikin ainakin taloudellisessa mielessä selkeästi enemmän se, että yli 55-vuotiaita entisiä vireitä tuloksentekijöitä eli nykyisiä toivottomia loppusijoitustapauksia olisi mahdollisimman vähän aikaa veonmaksajien kiviriippana? Kuntoilun sijaan tulisikin tällöin kai suositella pikemmin jotain sellaista, mikä lyhentäisi ex-hyödyllisen väestönosan loppuikää jotenkin niin, että selvitään mahdollisimman vähällä hoitoa vaativalla sairastelulla ja muilla yhteiskuntaa rasittavilla kuluilla.

Mitähän tällainen pragmaattisesti reaalisäästöhakuinen toimintasuositus ex-hyödyllisille haittaikääntyneille voisi olla? - Nyt kansalliset säästömietintätalkoot pystyyn!

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

No jos tuolle linjalle lähdetään... :)

Käyttäjän JuhaKarhu kuva
Juha Karhu

Muistan joskus lukeneeni, hollantilaista?, tutkimusta jossa kartoitettiin yhteiskunnalle taloudellisessa mielessä hyödyllisiä ihmisryhmiä.

Yksi sankariryhmiä oli suurinpiirtein seuraavanlainen: Duunarimies tehtaalla, teki töitä 16v-60v, ryyppäsi, tupakoi, ei silti paljoa sairastellut ja kuolla kupsahti juuri ennen eläkeikää.

Noita arjen sankareita on syytä kunnoittaa, eikä moittia.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Oikeasta elämästä.

Tuttavani jäi 38 vuotisen kovan työuran jälkeen osa-aikaeläkkeelle neljä vuotta sitten. Viime vuonna sitten kokoaikaiselle.
Viime kuulumiset : Maksa hajoamassa, nesteenpoistoa tehdään sairaalan toimesta viikottain. Tuskinpa saa uutta maksaa tilalle, eli loppusuoralla menossa.

Ihannetapaus siis.

Osti koko ikänsä reilusti Alkon tuotteita ja tuki myös valtiontaloutta muidenkin veroluonteisten maksujen kautta kiltisti ja lähtee kohta melkein saappaat jalassa. Lisäksi hän jätti jälkeensä oikein hyvän duunimestan, johon otetttiin koulunpenkiltä kaveri.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Jep. Suomessa erityisesti valmisteverorakenteemme vuoksi työssäkäyvän väestönosan viikonloppuryyppääminen ja tupakanöyhyyttely ilman enempää sairastelua on ollut todella tuottoisaa toimintaa yhteiskunnalle koko sotienjälkeisen ajan. Nyt sitten jotkut terveystrendilobbyt ovat sotkeneet tätä hyvinvointitekijää kehottamalla välttämään noita nautintoaineita. Mikäs siinä, tehkööt niin ne, joilla siihen 'on varaa' eli itse kulutuksensa maksavat, mutta ikääntyneet työttömät ja muu ei-aktiiviväestö voisi kai kernaasti vaikkapa siirtyä viimepäivikseen astetta paria väkevämpiin ja tappavampiin ja harrastaa kuntoiluna korkeintaan huippuvaarallisia exremelajeja, joiden parissa menehdytään useammin kuin vammaudutaan. Jälkimmäiset tapaukset tulevat toki kalliiksi yhteiskunnalle, mutta ensinmainitut edullisiksi.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Rekrytöinnstä.

Moni lafka ulkoistaa posessin juurikin siksi, että omalla väellä ei ole aikaa käydä läpi hakemuspinoa. Normitöihin, joista saa myös asiallista palkkaa ja oikean työsopimuksen, hakijoita on aina satoja. Kokemusta on.

Työvoimapula on siis edelleen jonkun märkä päiväuni. Orjatyövoimapulaa Suomessa toki on.

Juhani Vehmaskangas

Juurikin noin asia varmasti on.

Pekka Pylkkönen

Paskapuhetta. Myyjän Duuniin yli 3000€ peruspalkalla saatiin viime haussa 5 hakijaa joista yhdellä oli edes jonkin verran kokemusta myynnistä. Ja ilmoitus oli jopa mollissa. Mitenkä helvetisti pitää maksaa että se on "normipalkka"? Eikä ollut koulutusvaatimuksiakaan ja ihan vakituinen ja kokoaikainen duuni.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Jaa-a vaikea sanoa, mikä on pielessä. Ilmoitus ? Maine ? Voi se toki olla kiinni myös toimialasta ja / tai mitä myyjän toivotaan myyvän. Oma kokemukseni rekrytöinnistä kertoo hieman toista.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Pekka!
Mikä oli myyntituote?

Jos esim. hammaslabratoriovälineitä aika monella ei riitä tieto jne.

Henry

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"Myyjän Duuniin yli 3000€ peruspalkalla"

Tuo on varmaan aika poikkeuksellista että 'myyjille' maksetaan Duunista (ainakaan pienellä alkukirjaimella) muualla kuin kaupan kassoilla yli 1000 euroa/kk muuta kuin sattumanvaraista provisiopalkkaa. Käytännössä tämä useimmin vapaina olevissa myyntityöpaikoissa johtaa siihen, että rekrytoitu jatkaa ehkä kuukauden pari ja toteaa sitten ettei 600-1200 euron bruttotulo riitä ja työnantajakin vihjaa ettei ollut sinun juttusi, ja sitten seuraavaan myyntityöpaikkaan, joita toki taantuman aikanakin on pilvin pimein tarjolla kaikkien alojen työttömille, ja kierto vilkasta.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Jos haluaa paljon hakijoita, ilmoitus kannattaa laatia niin, että mahdollisimman monelle syntyy vaikutelma, että minäkin voisin sopia tuohon hommaan. Ihmiset karsivat mahdollisia haettavia paikkoja, koska on hirvittävän turhauttavaa laittaa niitä paikkoihin, joista jo ilmoituksesta näkee, että ei siinä minua haeta. Palkka voi näyttäytyä myös liian isona niin kuin liian pienenäkin.

Viestinnän täytyy olla kohdallaan, niin se vain on.

Juhani Vehmaskangas

Niin joo. Nykyisin palkataan vain valmiita ammattilaisia. Jos jotakuta pitäisi päivä pari opettaa niin siihen ei millään firmalla ole varaa. Ei ole - EIII!!

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Oletteko huomanneet, etteivät valtaapitävät koskaan ehdota/luo edellytyksiä sille, että työttömät ryhmänä alkaisi itse suunnittelemaan mitä työsuorituksia työttömät voisivat yhteisössä tehdä?
90-luvun alussa työttömien yhdistykset toimivat, mutta sitten valtio syötti yhdistyksiin rahaa ja palkattiin virkamiehet (valvojat) pyörittämään erilaista patalappuvirkkaustoimintaa.

Henry

Juhani Vehmaskangas

Totta. Muistan hyvin kuinka tuohon aikaan eräässä kunnassa oli yhdistys A johon sitten palkattiin projektinjohtaja. Lain mukaan tosin projektia voitiin rahoittaa vain kolme vuotta. Niinpä kolmen vuoden jälkeen perustettiin yhdistys B, joka sitten palkkasi saman projektinjohtajan, ja silleen joo...

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Tampereella eräässä kierrätyskeskuksessa, jossa työskenteli vain palkkatuella olevaa väkeä, oli materiaalikeskus, johon kerättiin erilaisia kierrätysmateriaaleja, jotka soveltuivat askartelukäyttöön. Keskuksesta löytyi esim. kangastilkkuja, vaahtomuovia, kartonkia yms. Kaupungin koulut ja päiväkodit saivat hakea materiaaleja ilmaiseksi.

Henkilökunta alkoi asiakkaiden pyynnöstä kerätä vanhoja lankapuhelimia, matkaradioita yms. pienkoneita lasten purettavaksi.

Kaupungin päässä joku sai älynväläyksen, että palkataan palkkatuella vaikkapa joku insinööri purkamaan nämä laitteet valmiiksi. Näin voidaan lyödä lasten eteen kasa ruuveja ja muttereita ja kertoa, että tämä nippelikasa oli joskus puhelin tai radio:o/

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Ihan hyvä ajatus. Minua on aktivoitu nyt mm. vihanhallintakurssilla. Menisin mieluummin vaikka uimahalliin tai kävelylle.

http://sarilait.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255139-mi...

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Kuuluiko tämä tähän 4,65 % aktivointiin? Itse olen päätynyt ratkaisuun, että menen vain mielenkiintoisille ja hyödyttäville kursseille. Koen loukkaavana sen, että olisi osallistuttava kurssille, joka on vain ajankulua.

Juhani Vehmaskangas

Aivan. Itse koen loukkaavana sen kun sanotaan: ostat silmälasisi Nisseniltä:
http://juhanivehmaskangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Meille annettiin lista kursseista, joista valita. Lähestulkoon jokainen oli typerä, joten otin sen, minne on lyhin matka. Pakko mennä jollekin pilipalikurssille, tai pätkähtää karenssi. Tämä on olevineen kuntouttavaa toimintaa.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #32

Okei, siis pakollinen kurssi ja jos et mene niin menetät koko tuen joksikin aikaa. Sellaista ei omalle kohdalleni ole vielä sattunut. Sittenhän se on vain mentavä kursille. Aivan älytöntä aikuisten ihmisten leikittämistä!

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #33

Aamulla kun menemme sisään, meiltä kerätään nimet. Tämän minä ymmärrän, mutta nimet kerätään uudelleen iltapäivällä, kun lähdemme pois. Näin varmistetaan, ettei kukaan livistä pois ensimmäisellä tauolla. Hirveää kyykyttämistä.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #34
Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Itsekin olen asiasta usein kirjoittanut mutta olen ymmärtänyt, että kansalaisen kuntoilun valvonta olisi viranomaisen mielestä hankalaa. Mutta voisihan valvontaan laittaa työttömiä palkkatuella leimaamaan kuntokorttia kuntopoluille ja pyöräteille. Tuo voisi työllistää monia "valvojia"´.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Tämä olisi siis yksi vaihtoehto tälle ikäryhmälle. Kyllä kuntoilusta nykyään jäljen saa näkymään: on sykemittarit, harjoittelupaikoille kortit jne. Ei varmasti jää kiinni siitä, ettei pystyisi todentamaan tekemäänsä. Vanhentunutta ajattelua päättäjiltä, jos sanotaan ettei pystytä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset