Bee En tiedä. Kukaan ei tiedä. Uskoin pitkään, että aina on olemassa totuus. Mutta ennen totuutta on näkökulma ja niitä ei koskaan ole vain yhtä. Eli totuus on mahdottomuus ja sen kanssa on elettävä. Muiden elävien kanssa — järjen varassa.

Puheenvuoro, maahanmuutto ja vaalit

Puheenvuoron ikuisuuskysymyshän on, pitääkö tänne lisätä ihmisiä maahanmuuton kautta. Kirjoitettua asemasotaa käydään, eikä loppua näy. Kukaan ei näytä muuttavan kenenkään näkemystä, vaikka todistelu käy kuumana päivästä toiseen, puolin ja toisin. Sivusta seurattuna näyttää siltä, että aktiivisimmat saavat päivittäisen endorfiiniannoksensa käytyään viisastelemassa vastapuolen väitteet suohon. 

No, äänestäjilläkin luultavasti jo jokasella on oma kantansa asiaan. Olen aika vakuuttunut, että ne näkemykset ovat henkilökohtaisia, eli miten yksittäinen äänestäjä kokee esimerkiksi pakolaismaahanmuuton vaikuttavan elämäänsä ja läheistensä elämään. Pitää muistaa, että äänestäjälle asiat ovat juuri niin, kuin miltä ne näyttävät.

Mielenkiintoista nähdä, täällähän on vain yksi maahanmuuttoa suoraan rajoittamaan pyrkivä poliittinen puolue, että miten äänet tulevat heille realisoitumaan. Tullaanko äänestyspäätöksiä todella tekemään maahanmuuton ja pakolaispolitiikan perusteella. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Toni Rintala

"Mielenkiintoista on nähdä, täällähän on vain yksi maahanmuuttoa suoraan rajoittamaan pyrkivä poliittinen puolue, että miten äänet tulevat heille realisoitumaan."

Tuskin, koska käy kuten ennen viime vaaleja: Kokoomus ja Keskusta väläyttävät kannattavansa maahanmuuttopolitiikan tiukennusta, mutta vaalien jälkeen peruvat lupauksensa. Tätä viime vaaleissa toistunutta takinkääntötapaa eivät äänestäjät muista.

Kyselyjen mukaan äänestäjistä suuri osa kannattaa turvapaikkapolitiikan tiukennuksia ja laittomasti maassa olevien poistamista maasta. Kyllä heidän toiveitaan luvataan toteuttaa muualtakin kuin vain PS:n taholta, kunhan vaalit lähestyy..

"Tullaanko äänestyspäätöksiä todella tekemään pakolaispolitiikan perusteella."

Tuskin. Muitakin asioita on ;)

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

MItäs veikkaat vaikka kolmeksi tärkeimmäksi asiaksi äänestäjien päätöksissä?

Toni Rintala

Yleensä ne asiat on sukupuoli, ulkonäkö ja sit kolmantena joku mielikuva henkilöstä.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #3

Puolue on yksi merkittävimmistä äänestyspäätöksiin johtavista asioista vaaleissa. Suurin osa äänestävistä on sen verran aivopestyjä jo sukupolvien ajan, että äänestäjä aloittaa ehdokkaan etsinnän siitä vanhasta puolueesta.

Vaikka puolue ja edellinen ehdokas olisikin pettänyt jo useita kertoja vaalilupauksensa, niin silti ensimmäisenä suurin osa aloittaa uuden ehdokkaan etsinnän siitä vanhasta puolueesta.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #8

Noinhan se menee. Voisiko kuitenkin olla sellaisia asioita, jotka tuon murtaisivat? Esimerkiksi tämä maahanmuutto, jos sitä voi vastustaa vain yhden puolueen kautta?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #9

Tietenkin vanhempien puolueiden valta voi murtua. Onhan niin käynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana jo monessakin Euroopan maassa - ei Suomi mikään poikkeus voi olla. Suomessakin oli Perussuomalaisten pari "jytkyä" eli olihan siinä jotain muutoksen poikasta olemassa, vaikka tilanne onkin jokseenkin muuttunut sen jälkeen. Maahanmuutto nyt on vain yksi minkä kautta se voi tapahtua. Vanhemmat puolueet sitten analysoivat vaarakohtia, joiden kautta voisivat menettää asemiaan ja linjaavat puoluettaan siihen suuntaan etteivät kannatustaan menettäisi. Itse arvoilla ei niinkään kovin usein tunnu olevan suurempaa väliä, vaan kannatuksen maksimoimisella.

Demareilla on selviä uudistuspaineita, koska jäsenet ovat keskimäärin ikivanhoja. SDP:n nykysuosio kertoo lähinnä siitä, etteivät äänestäjät löydä mitään kunnon vaihtoehtoja. Keskustallakin on omat ongelmansa eivätkä edelleenkään taida saada kaupunkeihin kunnon kannatusta. Kokoomuksen suosio ei laantune ihan helpolla, koska peruskannatuspohja on suht vakaata.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Shokkivuoden 2015 jälkeen maahanmuutto on ollut yhteiskuntakeskustelussa taka-alalla, lähinnä Trumpin ja brexitin ansiosta, mutta myös siksi, että Eurooppaan hakeutuneiden aalto - miten sen sanoisi - rauhoittui.

Nyt asiasta näköjään muistutellaan taas erilaisin perustein; ei kai esimerkiksi Birgitta ole ehdolla eduskuntaan? Uus-perussuomalaiset ovat Halla-ahon ja Huhtasaaren komennossa todellinen yhden asian liike, ja sillä todellakin on motiivi pitää maahanmuutto-teemaa esillä seuraavat 8 kuukautta.

Toni Rintalan muistutus ("muitakin asioita on") pitää paikkansa, mutta: jos äänestäjä säikkyy maahanmuuttoa persujen kannalta tarpeeksi, on hän valmis pyyhkimään pöydältä ne muut politiikan alueet ja pelaamaan korttinsa Halla-ahon puolesta. Onko nyky-persuilla olemassakaan vaikkapa koulutus-, sosiaali-, liikenne- tai elinkeinopolitiikkaa, tahi ulkopolitiikkaa, tarkoitan sellaista järkevää ja salonkikelpoista, jota ei vain huudella porstuan puolelta?

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Ei maahanmuuttokeskustelu minusta mitenkään rauhoittunut ole. Esimerkiksi nationalismi-keskustelu kaikkine piirteineen koostuu ihan samoista aineksista.

"mutta: jos äänestäjä säikkyy maahanmuuttoa persujen kannalta tarpeeksi, on hän valmis pyyhkimään pöydältä ne muut politiikan alueet ja pelaamaan korttinsa Halla-ahon puolesta." Juuri tätä tässä pohdin.

Toni Rintala

"Onko nyky-persuilla olemassakaan...X-politiikkaa, tarkoitan sellaista järkevää"

Enemmän rahaa mainitsemiisi asioihin ja vähemmän sinne EU:lle ja maan rajojen ulkopuolelle. Miksi ihmeessä Vietnamiinkin annetaan kymmeniä miljoonia? Siellä on enemmän miljonäärejä kuin Suomessa.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Puoluekenttä on Suomessa sikäli erikoinen ja vajaa, että meiltä puuttuu kansallismielisesti, maahanmuuttokriittisesti tai EU-kriittisesti suuntautunut vasemmistopuolue täysin (pl. melko olemattomaksi kuihtunut IPU). Tämä iso alue on jätetty lähes pelkästään yhden keskusta-oikeistolaisen puolueen varaan. Voisi kuvitella, että SOS-hallituksen tylyjen otteiden takia kentän vasemmalla laidalla olisi nyt runsaasti ääniä tarjolla. Poliittista kenttää kontrolloiva media suhtautuu jo oikeistopopulisteihin hyvin torjuvasti, mutta vasemmistopopulismi olisi sille kai äärimmäistä myrkkyä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"Tullaanko äänestyspäätöksiä todella tekemään maahanmuuton ja pakolaispolitiikan perusteella."
Uskoakseni näitäkin ihmisiä on, ehkä n. 10% asettaa tämän ykkösasiakseen. Järjettömän maahanmuuttopolitiikan kannattajia saattaa olla enemmän? Aika monelle kokonaisuus ratkaisee, missä järkevä maahanmuuttopolitiikka muodostaa yhden osan. Jos puolueet sitten eivät eroa muutoin kuin maahanmuuttopolitiikan osalta, siitä tulee äänestyskäyttäytymistä ohjaava tekijä, vaikkei se olisikaan äänestäjän ykkösasia.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Suomessa harva tulee priorisoimaan seuraavissa vaaleissa maahanmuuttoa ja syykin on hyvin yksinkertainen. Vaikka suhtautuminen tiettyihin maahanmuuttajaryhmiin on Suomessa varsin kielteinen, ainoastaan 8% suomalaisista kokee esim. muslimien määrän kaventaneen omaa elintilaa. Vastaava luku on joissain Keski-Euroopan maissa yli 30%. Belgiassa jopa 37%. Tämä johtuu puhtaasti siitä, että Suomessa näiden maahanmuuttajaryhmien koko on vielä suhteellisen pieni verrattuna Keski-Eurooppaan.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005699271.html

Tuo 8% on hassusti perussuomalaisten kannatus tällä hetkellä. Kuitenkaan vaikka sitä ei priorisoitaisi tärkeimmäksi asiaksi, harva tuskin äänestää puoluetta jonka maahanmuuttopolitiikka eroa räikeästi omista mielipiteistä. Toki Ruotsin vaaleilla saattaa olla hienoista vaikutusta äänestyskäyttäytymiseen. Neljän vuoden vasemmistohallituksen vallan jälkeen tilanne tulee olemaan ihan toinen.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Sote, työttömyys, valtion velka, verotus, koulutus, sosiaaliturvan uudistus EU-n tulevaisuus jne.

Siinä ne pääasiat mistä tullaan jokaisessa vaalikeskustelussa puhumaan, tietysti sivujuonteena aina hetki puhutaan maahanmuutosta, mutta sen perusteella ei juurikaan tehdä äänestyspäätöksiä.

Siksipä persut jäävät yksin sinne marginaaliin, ja mediakaan ei taida innostua enää aiheesta.

Mediaa kiinnostaa tiukka pääministeripeli, ei siinä ole pikkupuolueilla sanottavaa.

Tulee taas normaalit kolmen suuren tentit, ja muut sitten erikseen.

Paluuta vanhaan, ainakin tenteissä.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Persuilla ei ole mitään muuta "oikeaa" poliittista agendaa, kuin "laiton ja laillinen maahanmuutto". Se on tietysti kevyttä kamaa vaalitaistoissa. Kansa äänestää positiivisen tulevaisuuden, ei negatiivisen tulevaisuuden puolesta. Kirkkoslaavi ei kouluta realismiin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Persujen jytkyt eivät perustuneet maahanmuuton vastustamiseen vaan Timo Soinin Kreikka-höpinöihin. Köyhille ja tietämättömille annettiin mahdollisuus leikkiä tiukkaa pankkiiria - tavallisilla suomalaisilla oli muka rahaa, jota lainattiin pois. Soini söi kaikki vaalilupauksensa, mikä oli lopputuloksen kannalta ihan hyvä asia.

Maahanmuutto ei ole koskaan ollut Suomessa tärkeä vaaliteema eikä se ole sitä nytkään.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Olen samaa mieltä, että jytkyjen takana oli Soinin persoona. Ihmettelen kuitenkin perussuomalaisten gallup-kannatusta ilman Soinia ja oppositiossa ja niin kuin tässäkin blogissa on kirjoitettu lähes yhden asian puolueena.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Petettyjen karismaboosti puuttuu selityslistasta. Puolueelle olisi tuskin voitu antaa parempaa vaalivalttia. Jollakin tavalla tapahtuma selkeyttää suomalaista politiikkaa. Hallitusten linja on melko vakaa oleellisilta osiltaan ja jokainen nykyisistä oppositiopuolueista taiteilee teatraalisesti vaalikampanjassa mutta on ilmiselvästi valmis luopumaan vikkeläati pikkupöksyistäänkin, jos hallituspaikka on näkyvissä.

Samanlaista vaikutelmaa ei synny persuista. Tietysti, housut putoavat ajan myötä kun nr joukolla revitään, mutta luvassa on paljon empimistä ja käsikähmää, ja äänestäjä haluaa ainakin sen verran vastinetta äänelleen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset