Bee En tiedä. Kukaan ei tiedä. Uskoin pitkään, että aina on olemassa totuus. Mutta ennen totuutta on näkökulma ja niitä ei koskaan ole vain yhtä. Eli totuus on mahdottomuus ja sen kanssa on elettävä. Muiden elävien kanssa — järjen varassa.

Että ei mitään merkitystä?

Miten niin hallituksen ulkopuolisella suomalaisittain suurella puoluella, jolla on äänestäneistä 15-20 prosentin kannatus ei ole mitään merkitystä? Jos äänestysprosentti tulevissa vaaleissa olisi sama kuin 2015 ulkosuomalaiset mukaan lukien eli 66,9 prosenttia, annettuja ääniä olisi 2 846 904 (äänioikeutettuja 2019 vaaleissa on 4  255 462), niin tuolla oppositiopuolueella olisi äänestäjiä tuhansiin pyöristettynä 427 000 - 569 000.

Että ei mitään merkitystä? Oppositio otetaan kyllä aina huomioon, koska seuraaviakin vaaleja täytyy ennakoida, ja tuleehan tuosta paljon valiokuntavaikutusta. Että ei mitään, miten niin? 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Oppositiolla ei todellakaan ole muuta kuin räksyttävän koiran virka. Suomalaisessa politiikassa ei oppositiota voida ottaa huomioon jo siitä syystä että tavaksi tullut toteutuskelvottomien vaihtoehtojen rummuttaminen oppositiossa ei johda mihinkään ja hyvä niin. Vain vastuullisella politiikalla on oikeus tulla johtamaan päätöksiin. Helppojen ratkaisujen heitteleminen ilman rahaa ja kokonaisvastuuta ei saa johtaa mihinkään.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Tarkoitat varmaan päättyvän vaalikauden suurimman oppositioryhmän 1-3 mrd euron vaalilupauksia.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Niitäkin , eikä muittenkaan oppositioryhmien ehdotukset oikein ole olleet toteutuskelpoisia kun suurin mielenkiinto on kohdistunut hallituksen tekemisten moittimiseen joka onkin ainoa asia mitä oppositiossa pystyy tekemään.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Oppositiolla on demokratiassa keskeinen merkitys: sen kuuluukin olla kriittinen ja tuoda esiin hallituksen virheet ja rajoitukset. Ei se ole mitään räksytstä (muiden kuin hallituksen korvissa).

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

On viisautta jäädä oppositioon ja olla hyvä oppositiopuolue, jos tarve vaatii eli kumppaneiden näkemykset ovat liian kaukana puolueen omista. Se on paljon viisaampaa kuin mennä mukaan hallitukseen, jolloin omat puoli miljoonaa ääntä keränneet ideat olisi pidettävä kuulumattomissa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tilanteesta riippuu, mikä vaikkapa suurimman oppositiopuolueen merkitys on. Monesti siitä on kuitenkin Suomessa päästy seuraavalla kaudella hallitukseen. Oliko se Tanskassa, missä vähemmistöhallitus takasi olemassaolonsa ajamalla suuren oppositiopuolueen yhtä ohjelmaa.

Suhteellisen pieni puolue voidaan tuhota myös omimalla sen kärkiteemat, liberaaleille kävi aikoinaan näin. Vaikka toisaalta sitten eikös he saaneetkin asiansa ajetuiksi? Olen näkemässä, että tätä samaa taktiikkaa on pyritty soveltamaan vihreisiin, mutta ainakin Suomessa toistaiseksi tuloksettomasti.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Jos puolue ei ole hakemassa pelkkää valta-asemaa, vaan menee asiat edellä, niin, jos muut omivat ne asiat, silloinhan puolueen vaikutus on erinomaista ja ideat etenevät. Viisaalla oppositiopolitiikalla tuo on mahdollista.

Mutta tietysti viisas oppositiopolitiikka nostaa myös kannatusta seuraavissa vaaleissa. Viisas hallitus ottaa sen huomioon.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Mutta tietysti viisas oppositiopolitiikka nostaa myös kannatusta seuraavissa vaaleissa. Viisas hallitus ottaa sen huomioon."

Valitettavasti viisaus, oppositiopolitiikka ja kannatus seuraavissa vaaleissa eivät liity toisiinsa mitenkään, tai, jos liittyvät, niin päinvastaisella tavalla kuin mitä blogisti tarkoittaa.

Äänestäjät haluavat unelmiensa toteuttamista ja toiveensa he asettavat uuden hallituksen harteille ja niiden politikkojen harteille joita he ovat äänestäneet.

Se mitä äänestäjät haluavat ei useimmiten ole läheskään viisasta, eikä etenkään toteuttamiskelpoista, mutta se perustuu siihen mitä valtaan pääsystä haaveilevat politikot ovat äänestäjilleen vaalikentillä luvanneet.

Hallitus taas on asetettu kovien tosiasioiden eteen. Vaalilupauksia ei voi toteuttaa muuten kuin veroja korottamalla, tai velkaa ottamalla ja kun on tullut annettua vaalilupaus molempien osalta, niin ettei veroja koroteta, eikä lisää velkaa oteta, niin hallitus on mahdottoman tehtävän edessä.

Hallitus joutuu tekemään kompromissin sekä hallituskumppaneiden, että omien vaalilupausten suhteen. Joistain vaalilupauksista pitää tinkiä ja ehkä hieman pitää ottaa myös velkaa lisää ja jostain kohtaa myös veroja pitää kiristää.

Oppositio pääsee räksyttämään niistä äänestäjäkunnan toteutumattomista haaveista ja voi samalla vapaasti luoda äänestäjilleen uusia unelmia, jotka toteutuisivat sitten kun heidät seuraavalla kerralla äänestettäisiin johtamaan maata.

Ja sama jatkuu taas sillä seuraavalla vaalikaudella.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Niin kuin kirjoitan tuolla ylimpänä ”ennen totuutta on näkökulma ja niitä ei koskaan ole vain yhtä”. Se mikä on viisasta on näkökulmakysymys. Olen blogillani tiivistettyyn tyyliini perustellut oman näkökulmani miksi ja miten oppositiolla on vaikutusvaltaa. Pekka Pihlanto muistutti kommentissaan myös, että oppositiolla on demokratiassa keskeinen merkitys.

Ilman oppositiota meillä menisi liian lujaa, menopelissä pitää aina olla jarru varusteena.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"menopelissä pitää aina olla jarru varusteena."

Ymmärrän tämän näkemyksesi ja olen samaa mieltä siitä että jarruja tarvitaan.

Mutta oikeasti tämä ei vaikuta siihen mitä sanoin tuossa edellä.

Lisäksi, vaikka jarruja tarvitaan, niin oppositio ei ole mikään tehokas jarru, ne vain aukoo päätään ja soittaa suutaan, pitääkseen itseään esillä, mutta piru tietää mitä ne oikeasti miettii ja ajattelee. Kukaan ei sitäpaitsi ota oppositiota oikein vakavasti, koska tiedetään että suuri osa siitä mitä oppositio tekee on pelkkää teatteria äänestäjiä varten.

Todellinen jarru hallitukselle viime vaalikaudella on ollut AY-väki, jolla on käytännössä kyky jarruttaa asioita. SOTE- asioissa oppositiota tehokkaampi jarru on ollut kokoomusta edustava Helsingin pormestari, joka on käytyt tehokasta kampanjaa hallituksen älytöntä SOTE- ratkaisua vastaan.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #10

Lait säädetään eduskunnassa ja, jos joku antaa opposition näkemyksille tukea ulkopuolelta luulisin, että oppositio kiittää.

Tuosta teatterista, mielestäni hallituksella oli parikin näyttävää näytelmää viime kaudella.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset