Bee En tiedä. Kukaan ei tiedä. Uskoin pitkään, että aina on olemassa totuus. Mutta ennen totuutta on näkökulma ja niitä ei koskaan ole vain yhtä. Eli totuus on mahdottomuus ja sen kanssa on elettävä. Muiden elävien kanssa — järjen varassa.

Pitkäaikaistyöttömän väliaikatietoja

On tullut jälleen aika tehdä tiliä ns. suunnitelman muodossa te-toimistolle. Sama toistuu pitkäaikaistyöttömällä neljä kertaa vuodessa. 

Minä olen alistunut kohtalooni. Työmarkkinatukea vastaan toimin kulloistenkin hallitsijoiden määräysten mukaan. Robottina tsekkaan työpaikat ja laitan hakemuksen, jos siltä tuntuu. 

Täytän tänä vuonna 60 vuotta. On tullut mieleen, että ikäiseni pitkäaikaistyöttömän eläke jää työttömyyden takia paljon pienemmäksi kuin työssä käyvillä. Työpaikkoja meille ei ole tarjolla, mutta silti — sanon sitä kiusaamiseksi — meidän on kolmen kuukauden välein perusteltava, miksi tarvitsemme tuon noin 500 euron tuen. 

Eikö ikäisilleni riittäisi rangaistukseksi työttömyydestä tuo tulevan eläkkeen jääminen pieneksi, ja tuon kiusaamisen neljä kertaa vuodessa voisi jättää pois.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Olet aivan oikeassa. Jos heillä olisi tarjota työtä, mutta kun sitä ei yksinkertaisesti ole, niin silloin tuommoinen suunnitelman tekeminen monta kertaa vuodessa on täysin turha toimenpide työttömän kannalta katsottuna.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Pitäisikö valtion maksaa rahaa tilillesi kyselemättä sen paremmin minkä takia rahaa täytyy maksaa?

Ilmoittautiminen työvoimatoimistassa 3 kk välein on aika pieni vaatimus työttömyyskorvauksesta, jolla sentään tulee toimeen. Ei tämä ole miellyttävää puolin eikä toisin. Oletko ajatellut muuttaa paikkakuntaa ja-tai ammattia?

Olen pahoillani, että olet vailla työtä ja sen tuomaa tilipussia ja omanarvontunnetta.
Jatka sitkeästi työnhakua.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #19

Kyllä valtio tietää miksi maksaa. Se tietää myös ikäisteni työllisyystilanteen.

Kommentissa #14 kerron lisää omasta tilanteestani.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #31

Mutulla vaikutat nimimerkiltä ja jos vaikka olisitkin oikealla nimellä, niin kuvattomat tulevat blogin kirjoittajalle hyväksyttäväksi.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #19

"Oletko ajatellut muuttaa paikkakuntaa ja-tai ammattia?"

- Yli 60-vuotiaalle voi paikkakunnan vaihtaminen olla helpohkoakin, jos perhettä ei ole, mutta ammatin vaihtaminen on käytännössä aikuistenoikeasti lähes epärealistisen vaikeata. Paitsi tietysti ns. paskaduuneihin vaihtaminen, joihin ei tarvita mitään koulutusta ja joita on aina myös tarjolla kaikille myös syvimmän laman aikana. Siis puhelinmyynti ym. provisiopalkalla. Ne työt eivät kartuta eläkettä, eikä niitä usein hyväksytä edes aktiivisuuden osoitukseksi, vaan se 4,6 %;n avustusleikkaus uhkaa.

Aktiivisuudesta rangaistaan, jos menee rohkeasti kokeillen oikeasti saatavilla oleviin ei-oman-alan osa-aikatöihin ja on jälkikäteislaskelmien mukaan työskennellyt hieman vajaalla minimipalkalla vaikkapa 100 tuntia/kk. Tällöin tehdään sovitellun päivärahan 4,6 %:n leikkaus, eli aktiivimalli kannustaa taloudellisesti olemaan tekemättä noita oikeasti saatavilla olevia töitä. Kun vielä palkkatulojen veroprosentti on tällöin vähintään 20 %, saattaa työelämään suuntautuneenkin mieleen tulla vertailu aktiivisuussakon höpökurssilla välttäneen eli täystyöttömyyttään kannustetusti jatkaneen kohteluun. Häntä näet samalla ajanjaksolla vain viiden päivän työnhakuvalmennukseen osallistuneena kannustetaan kiitoksena "aktiivisuudesta" 9 euron päivärahakorotuksilla ja kulukorvauksilla, ja huhtikuusta alkaen myös ay-järjestöleireillä valveutettavia.

Ero aktiivisesti työhaluisen ja passiivisuuntautuneen kohtelussa on euromääräisesti ehkä vain kolmenumeroinen, mutta viranomaisen ja lainsäätäjän preferenssisignaalina periaatteellisesti megaluokkaa. Voidaan aiheellisesti kysyä, minkä sortin sosialistit tuon tulonsiirtointensiivisen ja korporatismibyrokratiaa tukevan "aktiivi"mallin ovatkaan kyhänneet?

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Potku tuntuu hyvältä sen antajalle, siinä syy.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Ehkä se on noin nähtävä. Kyseessä ei kuitenkaan ole pallon potkiminen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Aktiivimalli on nurinkurinen, kun yrittäjien tuotemarkkinointiin tulisi satsata, niin on satsattu työttömien hämmentämiseen.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Se on niin helppo kohde hallituksille näyttää, että jotain jollekin asialle tehdään. Muuten, oma aikaisin eläkkeellejäämispäiväni on helmikuussa 2024, että ehdin vielä saada osakseni ainakin kahden hallituksen toimenpiteet.

Itse asiassa pidän kaikkein loukkaavimpana sitä, että joku hallitus keksi sanat kuntouttava työtoiminta. Ainakaan itse en tunne minkäänlaista tarvetta kuntoutua mistään tai mihinkään. Kun töitä ei ole niin niitä ei ole piste

Kaikki panokset uusiin työpaikkoihin olisi tietenkin järkevintä, mutta minkäs teet.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Tuo kyykyttämislaki on Arkadianmäen historian raukkamaisimpia tuotoksia. Saas nähdä, kumoutuuko alkavalla kaudella.

X

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

@16.

Ehkä kaikista raukkamaisin ja käsittämättömin työkkärin laillistettu teko oli aikoinaan sen jakamat ns. ikuiset karenssit jossa työtön "yhdestä kieltäytymisestä" menetti kokonaan työttömyysturvansa. Erittäin useat eivät tuosta koskaan enään päässeet työttömän statukselle kun eivät kelvanneet kursseille eivätkä työhön ansaitakseen työttömyysturvaetuutensa uudelleen.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Jos eläke jää pieneksi niin kannattaa muuttaa halvempaan maahan.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Mutta oletko sitä mieltä, että kuusikymppisiä pitää tällä tavoin kiusata, kun töitä ei vaan ole?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Kokoomuksen ja monen muun mielestä on työvoimapula.. sitä varten tarvitaan halpatyövoimaa... ehkä/todennäköisesti jopa ulkomailta.

Ja tuo oli kettuilua vain mm. Kokoomusta kohtaan. Aidosti en usko että mitään hyvää seuraa esim. sinun kiusaamisesta tuolla tavoin.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"kuusikymppisiä pitää tällä tavoin kiusata, kun töitä ei vaan ole?"

- Ja ammatin vaihtaminen n. 60 v on käytännössä aikuistenoikeasti lähes epärealistisen vaikeata. Paitsi tietysti ns. paskaduuneihin vaihtaminen, joihin ei tarvita mitään koulutusta ja joita on aina myös tarjolla kaikille myös syvimmän laman aikana. Siis puhelinmyynti ym. provisiopalkalla. Ne työt eivät kartuta eläkettä, eikä niitä usein hyväksytä edes aktiivisuuden osoitukseksi, vaan se 4,6 %;n avustusleikkaus uhkaa. Aktiivisuudesta rangaistaan, jos menee rohk... ks.
http://bvalonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/274610-pi...

Käyttäjän TaskinenMika kuva
Taskinen Mika

Kenenkään ei pitäisi missään tapauksessa suostua TE-toimiston hömppään, eletäänhän jo vuotta 2019. TE-toimiston ainut tehtävä on ollut hallita Suomen kilpailukyvyn takaajia eli työttömiä. Työttömyys otettiin Suomessa tavoitteeksi ennen liittymistä EU:n, juuriki tärkeimpänä kilpailukykytekijänä.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Ei massatyöttömyys ole tehokas kilpailukykytekijä, koska työttömät eivät voi kunnolla kilpailla työpaikoista työssä olevien kanssa. Suomen jäykät työmarkkinat estävät tämän.

Käyttäjän TaskinenMika kuva
Taskinen Mika

Enhän ottanutkaan kantaa onko tehokas vai ei. Mut näin Suomessa on kuitenkin toimittu.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

T.M:"Kenenkään ei pitäisi missään tapauksessa suostua TE-toimiston hömppään.."

Meinaatko siis, että pitäisi tulla toimeen ilman tätä työttömyyskorvaustakin, joka siis olisi seurauksena tuosta ehdotuksestasi?
Itse olen 62v ja taas menee 4,65% korvauksestani. Mutta mitäpä emme tekisi maamme puolesta. Jos jatkossa tarvitaan vaikka 10%, niin tokihan meillä sen verta on varaa.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Edellisen halllituksen jäsenethän kuuluttivat että työtä on tarjolla kaikille halukkaille. Ainakin kokoomuksessa noin annettiin ymmärtää. Tosin tuo oli sellaista työtä josta ei kertynyt eläkettä ja josta saatu ansio oli sosiaaliturvan suuruinen. Maksoivat ekstrana 9€ ruokarahaa per vrk. Eiköhän tuo linja jatku uudessa hallituksessakin.

EDIT: Minun kohdalla kiusaaminen loppui kun pääsen eläketuelle ensi lokakuussa. Virkailija ehdotti, että hän lähettää minulle postissa päivitetyn työnhakusuunnitelman joka sisällöltään ei enää muutu. Eikä siis soita puhelimellakaan päivittääksemme työnhakusuunnitelmaa.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Yllä on kommentteja, joista Ritva Puolakka ensimmäisessä kommentissaan kiteytti myös omat ajatukseni: kiusaaminen on lopetettava.

Yksi käytännön mahdollisuus, jossa ikärasismi ei aseta esteitä on hakea henkilökohtaiseksi avustajaksi eikä alalle ole koulutusvaatimuksia, ei edes kokemusvaatimuksia, mutta henkilökohtainen soveltuvuus on tarpeen.

Pidän aika selvänä, että saat töitä Medgroupin/Onniterveyden kautta ja palkka on parhaimmillaan noin kaksituhatta euroa kuukaudessa, mutta saattaa muutaman ajan kestää, ennen kuin se käytännössä nousee siihen, lähinnä ns. palveluasuminen omaan kotiin osion kautta. En tiedä, mitä tuumaat tästä, mutta haku ja haastattelu toimistossa eivät vie paljon aikaasi, ks.

https://www.onniterveys.fi/medgroup/med-group-toim...

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Kiitos Jouni. Omaan työttömyyteeni liittyy myös osatyökykyisyys selkäni takia. Olen aikoinaan lähtenyt itselleni hyvin sopivasta työstä säilyttääkseni mahdollisimman hyvin jäljellä olevan terveyteni. Kouluttauduin uudelleen, ja sain työeläkevakuutuksen maksamaa ammatillista kuntoutustukeakin opintoihini. En vaan ole onnistunut löytämään sopivaa työtä.

Olen kaikesta huolimatta iloinen, että ymmärsin lähteä ajoissa liian kuormittavasta työstä, ja sopivalla kuntoilulla olen pystynyt pitämään krooniset kivut poissa. Valitettavasti en pysty toimimaan hoiva-alalla, mutta annan arvoa ehdotuksellesi.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Onpa hienoa, että olet löytänyt itsellesi sopivan ratkaisun.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Tosin tässäkin vaihtoehdossa eläkeyhtiöt, kusevat sinua silmään. Mikäs siinä tämäkin kestetään.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Kannattaa laskea arvoa myös sille, että ei ole enää työttömänä ja turhaudu lopullisesti. Loppuelämän kannalta se on erittäin arvokasta.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Voithan, Birgitta, ajatella tämän niin päin, että riittääpä TE-toimiston porukalle ainakin töitä, kun ihmeteltävää kertyy tasaisin väliajoin :-)

Mitä pidempiä suunnitelmia kirjoitat, sen pidempi aika kuluu niiden lukemiseen ja sitä parempi työllistäjä olet :D

Käyttäjän KrisHyry kuva
Kristiina Hyryläinen

Katsoin eilen elokuvan "Minä, Daniel Blake". Järkyttävä kuvaus siitä, miten ala-arvoisesti ja julmasti nykyjärjestelmä kohtelee ihmisiä. On mitä pikimmin siirryttävä perustuloon! (Elokuva on vielä tänään katsottavissa Teemalla)

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Kiitos vinkistä.
Tuota perustuloa odotellessa... Itsestäni tuntuu, että se on vain täkypuhetta, jolla kalastellaan ääniä ja rauhoitellaan ihmisiä, että kohta, kohta se on täällä. Mutta täysin samaa mieltä olen kanssasi perustulosta.

Mika Tamminen

Tuo 500€ riittää vain vuokraan jos siihenkään. Asumistuki+toimeentulotuki päälle, niin ollaan yli tonnissa. Tuo on se vähimmäismäärä minkä perustulon pitäisi olla. En usko että toteutuu. Meillä on hirmuinen joukko osatyökykyisiä, heille pitäisi järjestää kullekin sopivaa työtä kelvollisella palkalla. Itellä ei moitittavaa te-toimiston suhteen. Omiin sairauksiini suhtauduttu aina asiallisesti ja töitäkin ovat järjestäneet.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Mika Tamminen, ilman kuvaa kommentit tulevat hyväksyttäväksi.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Yli 55-vuotiaan työttömän ei tarvitse kituutella peruspäivärahalla, ellei jo siinä vaiheessa ole pitkäaikaistyötön. 57 vuotiailla, joita uhkaa putoaminen ansiopäivärahalta, on oikeus kunnan järjestämään 6 kk velvoitetyöhön, jonka jälkeen hänelle maksetaan ansiopäivärahaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset