Bee En tiedä. Kukaan ei tiedä. Uskoin pitkään, että aina on olemassa totuus. Mutta ennen totuutta on näkökulma ja niitä ei koskaan ole vain yhtä. Eli totuus on mahdottomuus ja sen kanssa on elettävä. Muiden elävien kanssa — järjen varassa.

Työnantajana työmarkkinatuki

Viimesijainen työnantaja suomalaisille on työmarkkinatuki. Sille teet työnhaun etätyötä 30,89 e bruttopäiväpalkalla kolmen kuukauden pituisissa projekteissa, joiden jälkeen raportoit tekemisestäsi. Lisäksi halutessasi voit osallistua ns. aktiivisuusehtotoimintaan projektisi yhteydessä ja korottaa palkkaasi 4,65 % eli 32,40 e päivässä.

Toisin kuin yleensä työmarkkinoilla työmarkkinatuki laski palkkojaan noin puolitoista vuotta sitten 4,65 %. Tämän muistavat hyvin ne, jotka jo silloin kituuttelivat pienellä palkallaan. 

Työ työmarkkinatuella on usein lyhytaikaista — hyvä niin, mutta joillekin työmarkkinatuki saattaa jäädä  viimeiseksi työnantajaksi. Useinmiten he ovat niitä, jotka tulevat työmarkkinatuelle töihin, kun ovat täyttäneet iän, joka alkaa numerolla 5 tai 6.

Työnantajana työmarkkinatuki elää utopiaa, jossa sen työntekijät ovat tasavertaisia keskenään ja heiltä edellytetään samaa noissa kolmen kuukauden projekteissaan. Mutta todellisuudessa nyt, tässä ajassa, tänä päivänä niin ei todellakaan ole. 50- ja 60-vuotias työtön on vanhus työnantajan näkökulmasta. Voimme vain toivoa, että utopia jonain päivänä muuttuu todeksi.  

Kaikki työmarkkinatuen työntekijät selaavat työpaikkoja ja puurtavat hakemuksiaan. Ikääntyneet päivä päivältä turhaantuneempina. Jos ei pidä varaansa, turhautumisesta johtuva mielialan lasku vaarantaa koko lopun elämän.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Sain yhden kommentin, mutta vahingossa onnistuin sen poistamaan. Olen pahoillani.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Mulla on ystävä, joka on hieman liikuntakyvytön. Hänellä on kolme henkilökohtaista avustajaa. He tekevät yhdessä ruokaa, siivoavat kotona, käyvät kaupassa jne.. kaikenlaisia arkisia toimia mistä hän ei yksin selviytyisi. Minusta työ ei ole fyysisesti vaativaa. Enemmäkin henkisesti vaativaa. Varmaankin voi olla erillaisia avustettavia. Mutta, mutta uskoisin työtä olevan tarjolla. En tiedä mitä siitä tienaa. Ei työntekijänkään tarvitse ihan täysin tikissä olla. Tietenkin täytyy haluta tehdä työtä. Uskon että siitä saa tuota työmarkkinatukea enemmän. Miten sitten muut tuet? En tiedä. Totta varmasti on, että systeemi tukee kotona olemista. Kaikki nämä avustajat ova yleensä opiskelijoita, jotka rahan lisäksi saavat jotain lisäpisteitä.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@2. Tämä on yleinen luulo, että aktiivimallin alla olevat työttömät olisivat oikeasti töissä mutta todellisuudessa tarvitaan enemmän tukirahaa, kun oma palkka ei riitä.

Niin noissakin töissä tulee käymään, että ammattilaiset siirtyvät toisiin tehtäviin, koska kysymys eniten on se, että riittääkö palkka elämiseen?

Tilastokeskus ihan oikeasti laskee ihmisen, joka on tehnyt 1 tunnin työn, on työllinen vaikka on selvää, että ei tuo ihminen selviä ilman tukiaisia.

Tilastokeskus täytyy kyllä kirveellä hakata palasiksi, että voitaisiin tilastoihin laskea niin, että työtön saa työpaikan, jolla pärjää palkalla ilman sosiaalitoimiston tukiaisia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset