Bee En tiedä. Kukaan ei tiedä. Uskoin pitkään, että aina on olemassa totuus. Mutta ennen totuutta on näkökulma ja niitä ei koskaan ole vain yhtä. Eli totuus on mahdottomuus ja sen kanssa on elettävä. Muiden elävien kanssa — järjen varassa.

Hienosti vedetyt hallitusneuvottelut

Kotikatsomosta nähtynä hallitusneuvottelut hoidettiin modernisti ja tyylikkäästi läpi. Sanoin jo neuvottelujen ensimmäisenä päivänä, että sen näkee, että niitä vetää neuvottelujen ammattilainen. Rinnehän sanoi olleensa työuransa aikana tuhansissa, jos ei kymmenissä tuhansissa neuvotteluissa mukana ja se oli juuri se mikä näkyi. Puheenjohtajakollegat näyttivät olevan samaa mieltä, että Rinne suoriutui tehtävästä erinomaisesti.

Mediahan kyllä yritti nähdä draamaa siellä ja täällä, mutta ei vaan saanut mitään konkreettista näyttöä esiin. Tänään hallitusohjelman julkistustilaisuudessa ilmapiiristä huomasi, että jokainen puolue on saanut neuvoteltua jotain tärkeää, vaikka olivat varmasti myös luopuneet jostain. Siis aitoa demokratiaa!

Menestystä Viisikolle! Kyllä siitä hallitus syntyy, puuttuu enää viimeiset silaukset. Ennustan, että Antti Rinne pääministerin roolissa eli hallituksen toiminnasta vastaavana henkilönä tulee olemaan elementissään (ja niistä tuhansista tunneista on varmasti hyötyä jatkossakin).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Hallitusneuvottelut aivan kuin budjettiriihi ja mitä tietoja niistä vuodetaan julkisuuteen, ovat hyvin todennäköisesti pelkkää teatteria. Päätökset näistä ollaan tehty muissa yhteyksissä. Toki kompromissien teko voi olla oikeastikin hankalaa, mutta ei näitä tietoja vuodeta. Lainaan Jan Vapaavuorta.

"Ex-ministeri Jan Vapaavuori (kok) paljastaa, että budjettiriihessä ei oikeasti päätetä mistään.

Muodollisessa koko hallituksen budjettiriihessä kyse on pääosin pelkästä teatterista, julkikuvan ylläpitämisestä. Kulloisenkin pääministerin mielentilasta ja perusluonteesta riippuen riihen pitää kestää tietyn ajan.

– Toisinaan sen halutaan päättyvän poikkeuksellisen pikaisesti, jotta annettaisiin vaikutelma jämäkästä ja päätöksentekokykyisestä tai yhtenäisestä hallituksesta, toisinaan riihen ei haluta päättyvän liian aikaisin, jotta raskaat ratkaisut vaikeina aikoina eivät näyttäisi liian helpoilta, Vapaavuori kirjoittaa.

Päätökset on tehty jo ennen riihtä hallituspuolueiden puheenjohtajien palavereissa."

https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/2016031721273994

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Budjettineuvotteluissahan on perustana hallistusohjelma, että sikäli siellä voi teatteria enemmän ollakin.

Hallitusneuvotteluissa haetaan pieniä ja isoja yhteisiä nimittäjiä erilaisten näkemysten välillä. Neuvottelutaito nousee arvoon arvaamattomaan, kun kompromisseja etsitään.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

En tunne politiikkaa mutta uskoisin että Rinne halusi olla realisti ja tajusi, että jokin kolmesta (KOK, Keskusta, PS) on otettava hallitukseen plus muutama pieni puolue. Keskusta varmaankin kävi parhaiten Rinteen kaavailuihin ja tässä nyt ollaan. Olisi vaan ollut kiva tietää, millä asialla kukin puolue "kiristi" Rinnettä päästäkseen hallitukseen - kun tiesivät em. riippuvuuden. RKP:n kuvittelisin "kiristäneen" Rinnettä Ruotsin kielen ylioppilaskirjoituksilla.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Sana kiristys ei kuvaa hallitusneuvotteluja lainkaan. Se tiedettiin jo ennakkoon, ettei viiden pululueen hallitusta synny ilman kompromisseja. Tilannetta mielestäni kuvaa parhaiten Rinteen oma arvio ja suhtautuminen neuvotteluihin. Sitä ei tarvitse pohtia tuleeko neuvotteluista vaikeita vai ei. Ne ovat neuvottelut, joissa pyritään ratkaisuun. Niin ne myös etenivät.

Ensin levitettiin pöydille koko asioiden kirjo. Sitten ryhdyttiin seulomaan, mitkä niistä ovat välttämättömiä ja mihin riittävät varat. Sitä rataa keskustellen ja sovitellen päästiin ratkaisuun ja oikeastaan melko nopeastikin. Eivätkä hallituksen puoluejohtajat peitelleet tyytyväisyyttään. Tämä on hyvä lähtö karavaanille. Koiratkin ovat jo valmiiksi harjoitelleet. Haukkumista varmasti riittää, mutta karavaani kulkee.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset