Bee En tiedä. Kukaan ei tiedä. Uskoin pitkään, että aina on olemassa totuus. Mutta ennen totuutta on näkökulma ja niitä ei koskaan ole vain yhtä. Eli totuus on mahdottomuus ja sen kanssa on elettävä. Muiden elävien kanssa — järjen varassa.

Kommentti: Työtön voi tienata jopa yli 1600 €/kk menettämättä päivärahoja!

Juha Malmi kirjoitti sovitellusta työttömyystuesta, jolloin työtön voi ansaita yli 1600 e/kk ilman, että menettää tukensa kokonaan. Hän ei maininnut lähteitä, tässä ne ovat:

 

Mikä on soviteltu työttömyysetuus ja miten se lasketaan: 

https://www.kela.fi/soviteltu-tyottomyysetuus

 

Pari poimintaa:

Soviteltua työttömyysetuutta maksetaan, jos
- saat tuloa osa-aikatyöstä ja työaika, jonka perusteella palkka maksetaan, on enintään 80 prosenttia alalla sovellettavasta kokoaikatyön ajasta

- Työttömyysetuutta laskettaessa otetaan huomioon kaikki ansiotulosi, jotka ylittävät 300 euron suojaosan. Tämän verran voit siis tienata bruttona eli ennen veroja kuukaudessa ilman, että ansiot vähentävät työttömyysetuuden määrää. Suojaosa on 300 euroa kuukauden sovittelujakson aikana ja 279 euroa, jos sovittelujakso on 4 viikkoa.

Perussääntö on, että jokainen suojaosan ylittävä palkkaeuro vähentää työttömyysetuutta 50 senttiä. Mukaan lasketaan rahapalkka, palkkiot, verolliset kulukorvaukset, luontoisedut jne.

 

Laskuri:

Työmarkkinatuen määrän laskenta

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Siis jos onnistuu saamaan työtä, jonka palkka on 600 e, niin 300 e siitä on suojaosaa ja loppu 300 e vähentää työttömyystukea 150 e. Peruspäiväraha ja työmarkkinatuki ovat 696,90 e/ kk eli se vähenee 696,90-150=546,90.

Kokonaistulo ennen henkilökohtaisia veroja on: 300+300+546,90= 1146,90 e

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Tämän lisäksi joutuu odottamaan päätöksiä ja kiinteät kulut eivät odota sitä päätöstä.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Käsittelyyn on tullut tällainen muutos:

"Sovitellun työttömyysetuuden maksaminen on muuttunut 1.4.2019. Nyt palkka sovitellaan yhteen työttömyysetuuden kanssa siinä etuuden maksujaksossa, jonka aikana se maksetaan. Jos esimerkiksi osa-aikatyötä on tehty toukokuussa ja sen palkka maksetaan kesäkuun puolivälissä, palkka sovitellaan kesäkuun työttömyysetuuden kanssa. Näin palkan odottaminen ei enää viivästytä etuuden maksamista."

Pidemmästi
https://www.kela.fi/ajankohtaista/-/asset_publishe...

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

3@. Vanhat hakijat 5 päivää, uudet 19 päivää. Riippuen siitä, oliko tietoja annettu riittävästi.

Ei siitä voi päätellä maksupäivän varmaksi.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #5

Muokkasin kommenttiani ja vastasit kysymykseeni kauanko käsittely yleensä kestää. Kiitos.

Tuosta linkistä saa sellaisen käsityksen, että tämä maksuongelma olisi helpottunut.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Palkka, jolle ei enää makseta soviteltua työttömyystukea on 1693,80 e.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Jos työtön työnhakija saa ansiosidonnaista päivärahaa, hän on luultavasti paremmassa asemassa, koska kokonaistulo yhdessä työtulon kanssa voi olla suurempi ja sen voi saavuttaa todennäköisemmin vähemmillä työtunneilla kuin vain kelan korvausta saavalle on mahdollista. Toisaalta ikääntynyt vaikkapa kuusikymppinen ei todennäköisesti voi käytännössä saada mitään likikään aiemman työelämänsä tasoista palkkaa enempää kokoaikaisena kuin osa-aikaisenakaan. Käytännössä tarjolla on koulutuksesta ja työkokemuksesta riippumatta lähinnä vain tyypillisesti puhelinmarkkinointiin verrattavia täysin tai osin provisiopalkkaisia tuntitöitä. Silloin on vaara, että esimerkiksi 3kk:n jaksolla yhteensä 300 tuntia työskennellyt menettää ns. aktiivisuusstatuksensa siksi, että jälkikäteen laskettu tuntiansio jää alle minimipalkkatason 7 euroa/h. Tuo "työstä rankaiseminen" voi tuntua kenkulta aktivoimismallilta, vaikka olisi korkeasti koulutettukin eli ymmärtäisi, että tuntipalkkkaan pitäisi toki laskea saamapuolelle myös se ansiosidonnainen tai muu vastikkeeton korvaus, jotka saisi joka tapauksessa ilman työskentelyäkin.
Ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/270117-a...

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Tartuin tässä kirjoituksessa Juha Malmin blogin tekstiin, joka käsitteli peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea, noita pienimpiä työttömyystukia. Ansiosidonnainen päiväraha ja sen soviteltu päiväraha ovat sitten erikseen, työttömyyden alkamisesta ensimmäiset 80 viikkoa. Jos ei sinä aikana ole työllistynyt, niin sitten on vuorossa peruspäiväraha ja sen jälkeen työmarkkinatuki, jotka ovat samansuuruisia.

Olen Juha Malmin kanssa samaa mieltä, että nämä pienimmän työttömyystuen saajat eivät ehkä edes tiedä, että on mahdollisuus osa-aikaisen työn ja sovitellun työttömyystuen yhdistelmään.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #8

@8. Kela oli muutama vuosi sitten kertonut, että ainakin yli 100 000 suomalaista eivät tiedä olevansa oikeutettuja saamaan tukia. Samalla myönnettiin, että byrokraattisyys lannistaa ihmiset hakemasta.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #9

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset